Kako očistiti voće od pesticida?

jagoda

 Prema količini toksina na vrhu su breskva, jabuka, paprika, trešnja, višnja i nektarine. Maline su na desetom, a jagode na dvanaestom mjestu. Kod malina i jagoda zbog hrapave površine pesticide je teže očistiti, tako da su  borovnice puno bolji izbor ako govorimo o bobičastom voću.
Voće je  potrebno temeljito oprati, a pritom je najbolje koristiti ocat i sodu bikarbonu. Alkoholni ocat izvrstan je za ubijanje svih štetnih mikroba na voću.
 
Soda bikarbona je zbog lužnatog sastava dobro sredstvo za izvlačenje štetnih toksina iz voća, što je potvrdila i nova studija Sveučilišta u Massachusettsu. Voće se prvo ostavi namakati u octu dvadeset minuta. Nakon toga se može malo isprati te ostaviti u otopini sode bikarbone i vode.
 - Želimo li u sezoni,  kada je voće nutritivno najbogatije, sačuvati ga za kasnije, onda je zamrzavanje najbolji način. Voće treba zamrzavati odmah nakon branja. Tako ne gubi na kvaliteti, a zaleđeno se može čuvati od osam do 12 mjeseci .
 
1. Operite octom i sodom
Voće stavite u otopinu octa i vode u omjeru 1:4 pa u vodu s dodatkom sode bikarbone.
 
 
2. Isperite ocat i sodu iz voća
Voće temeljito isperite pod mlazom vode da ne bude kiselo ili slano.
 
 
3. Prije zamrzavanja osušite
 
Prije zamrzavanja ili spremanja u hladnjak osušite ga na zraku ili papirnatom ručniku.

Facebook stranica

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH