Dva jaja dnevno-čudo za organizam

 

jaja1

Što sadrže jaja Puno toga! Naime, jaja sadrže vitamine A, D i E, ali i B12, riboflavin (B2) i folate. Osim toga, sadrže i minerale poput joda, željeza, kalcija, cinka i selena. 

1. Mršavljenje s jajima  Istraživanja su pokazala da doručak bogat bjelančevinama pomaže pri mršavljenju. Prema jednom istraživanju, niskokalorična dijeta u kombinaciji s redovitim doručkovanjem jaja, može ti pomoći da dvostruko brže smršaviš. Jaja daju dugotrajan osjećaj sitosti.

2. Jaja jačaju imunitet  Istraživanja su pokazala da samo dva jaja na dan pomažu u borbi protiv upala, virusa i općenito bolesti. Jaje sadrži 22 posto preporučenog dnevnog unosa selena – elementa koji jača imunitet. 

3. Bolje pamćenje  Jesi li ikada čula za aminokiselinu kolin? Djeluje na živčane signale koji nam pomažu da se sjetimo svih sitnica koje se događaju iz dana u dan – a nalazi se u jajima.  

4. Čudo za tvoje oči  Lutein pomaže tvojim očima da zadrže čist i oštar vid. Nova istraživanja pokazala su da su kokošja jaja bogata luteinom. Inače, lutein prirodno proizvode tvoje oči, a on štiti mrežnicu od oštećenja.

  5. Smanjuje depresiju  Vitamin D, osobito u zimsko vrijeme kad nema sunca, potreban nam je u većim količinama. A u tome nam mogu pomoći jaja. Osim što smanjuje depresiju, vitamin D općenito jača kosti i zube. Jaja također sadrže kalcij – koji jača kosti i sprječava nastanak osteoporoze.

  6. Dobro za krv  Jaja sadrže puno folata, odnosno određeni tip vitamina B koji je nužan za stvaranje novih crvenih krvnih zrnca. Ljudi koji nemaju dovoljno folata - pate od anemije.  

7. Usporava starenje  Jaja sadrže aminokiseline koje pomažu pri stvaranju i regeneraciji stanica…

8. Smanjuje rizik od srčanih bolesti  Kanadski znanstvenici otkrili su jasnu vezu između konzumacije jaja i smanjenog rizika od kardiovaskularnih bolesti te određenih vrsta raka. U čemu je tajna? Jaja sadrže dva važna antioksidansa: triptofan i tirozin. 

10. Gradi mišiće  Mnogi koji žele veće mišiće jedu više jaja – i to s razlogom. Jaja su puna bjelančevina – koje su krucijalne za rast mišića.  11. Štite kožu, kosu i tijelo  Jaja sadrže puno vitamina B i omega tri masnih kiselina. A oni pomažu održati zdravima kožu, kosu i nokte. 


Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH