Namirnice koje jedemo, a štete zdravlju

losa hranaNije baš laka zadaća u stresnoj svakodnevici paziti na zdravu prehranu…Ali, koliko god nam to bilo teško, za naše zdravlje bilo bi bolje da nađemo svježe alternative nekim omiljenim namirnicama. Čak i neke koje slove kao „zdrave“ - više nam štete nego što imamo koristi od njih! 

Jela iz friteze 

fritaza

Friteza, nažalost,  pretvara svakodnevne namirnice u kalorijske bombe koje mogu naštetiti našem zdravlju. Naravno da znamo da je masnoća „nositelj okusa“, ali u vrućem ulju nalaze se mnoge transmasne kiseline koje djeluju na povišenje kolesterola u krvi. Time se ujedno povećava rizik od oboljenja srca i krvožilnog sustava te rizik od moždane kapi. I to još nije sve! Nezdrave masnoće potiču nastanak dijabetesa te mogu pogodovati nastanku karcinoma. 

Ne možeš bez jela iz friteze? A kako bi bilo da si sama ispečeš čips? U pećnici, a ne u fritezi. Manje masnoća – više vitamina! 

             Voćni sokovi 

Ako misliš da su šareni sokovi „samo voće i malo voćnog šećera“, moramo te razočarati. Naime, većina sokova radi se od koncentrata voća, a ne pravog voća - a u nekima su se kod pasteriziranja voća unište vitamini i ostale vrijedne tvari. Nažalost je i voćni šećer nezdrav i štetan poput običnog šećera. Osim velike količine šećera, voćni sokovi su često kalorijske bombe. Dakle, pogledaj naljepnicu na ambalaži i ako su navedeni šećer, fruktoza, glukoza i drugi šećeri, radije je ostavi na polici. 

Ne možeš bez soka? Onda popij hladno-cijeđeni sok ili sama kod kuće iscijedi voće. 

                  Industrijski prerađeno meso 

kobasice

Ako malo bolje razmisliš, vidjet ćeš da već samo ime  - industrijski prerađeno – nije baš nešto što se može vezati uz zdravu hranu. Svejedno radi li se o salami, zamrznutom odresku ili gotovoj mesnoj salati – svi ti proizvodi sadrže puno umjetnih bojila, pojačivača okusa te konzervansa. Osobito su opasni nitrati u mesu. Kod proizvodnje nastaju kemijski spojevi, takozvani nitrozamini, a oni potiču nastanak raka. Druge loše pojave su oboljenja crijeva, dijabetes tipa 2 i oboljenja srca – koji nastaju kod pretjerane konzumacije. Osim toga, kobasice sadrže puno masnoće.

PEKARSKI P

Nažalost, fine krafne, razna nadjevena lisnata tijesta, kolači i kroasani – su nezdravi. Sastoje se od rafiniranog bijelog brašna, puno bijelog šećera te transmasnih kiselina – kombinacija koja ne može biti lošija. 

Ne možeš bez njih? Kao i kod mnogih drugih proizvoda, bolja su  alternativa proizvodi koje sama spraviš – i ukusniji su! Dakle, za vikend ispeci nešto fino poslijepodne. 

Dijetni sokovi 

sokovi

Ako si mislila da je dijetalni gazirani sokovi zdraviji od „običnih“,  to nije istina. Osim mjehurića, takvi napitci sadrže i sladila i razne druge nezdrave dodatne tvari koje djeluju loše na organizam. Primjerice, bubrezi moraju raditi „sto na sat“, a šećer mijenja razinu inzulina pa dolazi do taloženja masnoće u trbuhu. 

Ne možeš bez sokova? Ako ti je čista voda previše dosadna, dodaj joj malo đumbira, metvice, malina itd. 

Bijeli kruh

Kruh spada među ljepše stvari u životu, a mekana, ukusna ciabatta ili svježi baguette u pekarnici iza ugla taaako su dobri. Nažalost, i kod bijelog kruha riječ je o rafiniranom bijelom brašnu koji nije baš dobar za naše tijelo. Kod konzumacije bijelog brašna raste razina šećera u krvi, a to dovodi do povećanog izlučivanja inzulina. Tko jede previše pšeničnih proizvoda može imati probavnih problema, osjećati umor, imati problema s kožom, dobiti dijabetes ili neko oboljenje štitnjače. 

Ne možeš bez kruha? „Integralno“ je čarobna riječ. Ako se ne možeš odreći kruha, radije konzumiraj integralni. 

Hrskavi musli i musli-pločice 

musli

Musli ili musli pločice izgledaju zdravo pa imam osjećaj da su zdrave za naše tijelo – ali baš i nisu! Hrskavi musli i musli-pločice iz pakiranja često sadrže jako puno šećera. Potom naglo skoči razina šećera u krvi, a jednako tako brzo opet padne. To uzrokuje umor, slabljenje koncentracije, nadutost, depresivno raspoloženje, gljivice, bolesti kože i debljanje – naravno, zbog pretjerane konzumacije šećera. 

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH