Želite bijele zube? Izbjegavajte ove namirnice..

zubi

Perete zube dva puta dnevno, obavljate redovne preglede kod stomatologa par puta godišnje, prestali ste pušiti, a vaši zubi su i dalje žuti... Možda niste znali, ali određene namirnice i napitci mogu utjecati na promjenu boje zuba.

Mnogi ne mogu zamisliti početak dana bez mirisne šalice tople kave, međutim usred uživanja rijetko tko će se sjetiti kako taj napitak može ostaviti mrlje na zubima i uništiti najljepši osmijeh.

Osim omiljene nam kave, postoji još napitaka i namirnica koje biste trebali izbjegavati želite li sačuvati bjelinu svojih zubi.

VINO

Svi znamo da crveno vini sadrži tanin, pigment koji utječe na promjenu boje zuba. Ako ste mislili da ćete izbjeći problem ako natočite čašu bijelog vina, niste u pravo. Ono također može uzrokovati promjene, stoga ovaj alkoholni napitak konzumirajte umjereno.

limunada limuni

LIMUNADA

Napitak za kojim svi posežu ljeti je svakako limunada, ali kombinacija kiselina i šećera u njoj će sasvim sigurno utjecati na propadanje caklinetvrdi Nancy Rosen, stomatologinja iz New Yorka.

 

SPORTSKI NAPITCI 

Časopis General Dentistry  objavio je rezultate istraživanja gdje se tražila poveznica između sportskih napitaka i oštećenja zubne cakline. Znanstvenici su upozorili na alarmantan porast konzumacije sportskih i energetskih napitaka koja uzrokuju nepopravljivu štetu našim zubima. Ti su napitci vrlo kiseli i mogu oštetiti zubnu caklinu i tako utjecati na promjenu boje zuba.

CURRY

Ovaj začin ima intenzivnu tamno žutu boju koja će se zadržati i na vašim zubima. Preporuka je odmah nakon konzumacije oprati zube ili uz obrok piti puno vode.

CIKLA

Ovo povrće izuzetno je hranljivo i bogato vlaknima, ali njegova crvena boja se teško uklanja sa zubne cakline. Nakon konzumacije operite zube!

cvekla

UMAK OD RAJČICE

Zubna caklina je osjetljiva na tamne boje, a posebno na umak od rajčice. Kiselina rajčice uzrokuje "otvaranje" pora zuba, a takva je caklina sklona upijanju boja te vaše zube čini žutima

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH