Muškarci više vole plavuše..

plavuse

Istraživanje koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Augsburg u Minnesoti pokazalo je kakve žene muškarci preferiraju.

Nastavljajući se na prethodna istraživanja koja su pokazala da su muškarci spremniji priskočiti u pomoć plavušama ili ako je riječ o konobaricama udijeliti veće napojnice, psiholozi su ispitanicima pokazali kompjuterski generirane fotografije žena od ramena naviše s plavom, smeđom i crnom kosom.

Rezultati ispitivanja provedenog između 110 muškaraca pokazali su da se žene sa svjetlijom kosom čine privlačnijima i imaju veći potencijal za vezu od crnokosih žena, no razlika između plavuša i brineta u ovom ispitivanju nije bila tako velika. Nakon kratkog pogleda na fotografije, muškarci su plavuše doživjeli znatno mlađima i zdravijim od brineta, ali se potvrdio i stari stereotip da su promiskuitetnije.

Istraživače to navodi na zaključak da će muškarci za izlaske radije odabrati plavušu, ali ako govorimo o braku skloniji su birati brinete kao majke svog djeteta. Također, istraživanje je pokazalo i da se žene s dugom kosom doimaju manje zdravim i atraktivnim, dok su žene sa srednjom dužinom kose pokazale veći potencijal za vezu.

Razloge za veću sklonost muškaraca prema plavušama psiholozi pronalaze u evoluciji, iz vremena kad su ljudi živjeli u špiljama. Boja kose tada je bila pouzdana metoda u odabiru potencijalnog partnera. Obzirom da ljudska kosa sa starenjem tamni, žene s prirodno svjetlijom kosom bile su mlađe, što je u davnim vremenima značilo i da su plodnije.

Međutim, psiholozi upozoravaju da su na muško prosuđivanje privlačnosti žena veliki utjecaj ostavila protekla desetljeća u kojima su plavuše bile 'pretjerano prezastupljene' u medijima, prenosi tportal.

 

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH