Znate li kakvo smeće svakodnevno jedete?

Trash food

Ukoliko niste među onima koji jedu isključivo sirovo voće, povrće i ostale neprerađevine, vrlo vjerojatno ste konzumirali neke od odvratnoća koje se nalaze u pakiranjima koje svakodnevno kupujemo u supermarketima.

Iako im na ambalažama vješto sakriju pravi naziv iza kompliciranoga skupa slova i brojeva, odvratni spojevi od kojih će vam se želudac preokrenuti naopako itekako su prisutni u hrani koju konzumirate. 

Ova neugodna iznenađenja mnogi ne doživljavaju zato što u velikoj mjeri pridonose ukusu na koji smo navikli, ali kemikalije i druge gadljivosti najvjerojatnije konzumiramo svaki dan.

1. Sekret iz dabrovog anusa

Vjerovali ili ne, izlučevine ove životinjice koriste se u proizvodnji hrane, koliko god to odvratno zvučalo. Ovaj, začudo, ukusni aditiv naziva se i 'castoreum' i možete ga pronaći u žvakama, slatkišima, alkoholu, mesnim proizvodima, tortama i svim slasticama s okusom brusnice.

Bizarno, ovaj aditiv izlučuje se iz dabrovih analnih žlijezda, a koriste ga ženke kako bi označile teritorij i privukle svoga 'frajera'.

Na pakiranjima ćete ga najčešće pronaći oid nazivom 'prirodni zaslađivač', prema pisanju portala Indy100.

2. Ljudske vlasi

Svi smo upoznati s pričama o pronalascima kose u hrani u restoranima, ali ovdje je riječ o nečemu drugome. L-cistein je aminokiselina koja je jedan od sastojaka ljudskih vlasi, ali i svinjećih dlaka te pera patke. Koristi se kao pojačivač okusa u pecivima, kolačima i kupovnim pizzama.

3. Drvo

Nitko ne želi žvakati drvo, ali ipak to činimo, neznajući, svaki dan. Dijetalna vlakna celuloze koriste se kako bi reducirali masnoću u kruhu i kupovnim tortiljama, a dobivaju se, pogađate, direktno iz drva.

4. Antifriz

Koliko god bio potreban našem autu zimi, antifriz definitivno nije nešto što bismo poželjeli staviti u usta. Ali, propilen glikol, poseban sastojak antifriza, koristi se kao pojačivač okusa u zaleđenim desertima i pekarskim proizvodima.

5. Katran

Iako se davno prestao koristiti kao boja u industriji hrane, još uvijek se koristi katranovo ulje. Naći ćete ga u gotovo svoj hrani koja je obojana na umjetan način, a dobiva se iz petroleja. Ostali sastojci na toj bazi označavaju se kao E319, a ovaj 'kod' pronaći ćete na kutijama krekera, instant tjestenine, smrznute ribe i fast food proizvoda.

6. Bube

Posebna vrsta štitastih uši Cochineal prirodno izlučuje jak crveni pigment, pa se u industriji hrane koristi kao bojilo. Sastojku je ime E120, a vjerojatno ste ga jeli mnogo puta, pogotovo ako volite torte.

7. Vosak

Haribo bomboni 'Starmix' su u stvari čisti vosak s malo šećera i okusa. Ali ne brinite, ne radi se o ušnome vosku, ni o vosku svijeće, ali to je vrlo vjerojatno isti onaj koji biste upotrijebili za ulaštiti auto. 'Carnauba' vosak dobiva se iz palminog drveća, a koristi se i kao preljev za krafne.

8.  Teško zapaljivi materijal za gašenje požara

BVO ili bromirano biljno ulje koristi se za gašenje vatre, ali i u gaziranim pićima na bazi citrusa. Toliko je štetno da su ga, nakon uspješne i agresivne peticije, tvrtke poput Pepsija i Coca-Cole odlučile ukloniti iz proizvodnje. Koristilo se za zaustavljanje odvajanja okusa i njegovoga isplivavanja na površinu.

9. Boraks

Boraks ili natrijev borat sol je borne kiseline i popularni 'puderasti' čistač, ali koristi se i u proizvodnji hrane. No, ukoliko niste ljubitelj kavijara, nemate brige. Koristi se za produljenje svježine ove ekscentrične namirnice, a nalazimo ga pod imenom E285.

10. Gorivo za avione

BHT naziv je za element koji se koristi i ko avionsko gorivo, a klasificira se kao antioksidans i koristi kako bi hrana dulje ostala svježa. Naći ćete ga u raznim pahuljicama i energetskim pićima.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH