Hranom protiv holesterola!

holesterolnamirnice

Odgovarajućom prehranom može se očuvati zdravo srce, te učinkovito djelovati na regulaciju razine holesterola u krvi. Masnoće u krvi uobičajeni su naziv za holesterol i trigliceride, a upravo su povišene masnoće, uz povišeni krvni tlak, pušenje, šećernu bolest i debljinu najvažniji čimbenik rizika od infarkta srca i moždanog udara. U podlozi ove bolesti imaju aterosklerozu, odnosno, nakupljanje masnih naslaga na stijenkama krvnih žila, zbog čega se promjer tih žila sužava. Kada se tako sužena krvna žila začepi ugruškom, potpuno se prekine dotok krvi u tkivo koje ta žila inače opskrbljuje, pa u srcu nastaje infarkt, a u mozgu ishemijski moždani udar.

Prehrana protiv povišenog holesterola

Visoki holesterol katkad je povezan s dijabetesom, problemima sa štitnjačom, prekomjernim konzumiranjem alkohola, pretilošću i uzimanjem nekih lijekova. Ako imate povišeni holesterol, doktor će vam svakako savjetovati odgovarajuću prehranu, a lijekove propisati prema potrebi, ovisno o dijagnozi i ostalim faktorima rizika nastanka. Voće i povrće, orašasti plodovi te žitarice kao što su zob, ječam i raž najbolji su izvor topivih prehrambenih vlakana, ali i biljnih sterola, tvari za koje su brojne studije dokazale blagotvorno djelovanje na regulaciju razine holesterola u krvi.

U prehranu bi svakako trebalo uvrstiti i laneno sjeme. Sjemenke lana povoljno utječu na smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti u bolesnika s povišenom razinom holesterola. Nezasićene masne kiseline također snizuju razinu holesterola. Tijelo ih treba za stvaranje hormona i drugih procesa. Jednostavne nezasićene kiseline su maslinovo ulje i ulje od uljane repice, a višestruko su nezasićene masnoće iz čičkovog, suncokretovog ili ulja kukuruznih klica. Linolinska kiselina, koja se nalazi u špinatu, leći i orasima, te omega-3 masne kiseline u ribljim uljima također se ubrajaju u poželjne sastojke prehrane.

Poželjno voće i povrće

Vitamini i antioksidansi smanjuju oksidaciju holesterola, pa se preporuča konzumacija vitamina C (paprika, narančin svježi sok, grejp, limun, jagode, kivi, brokuli, malina, kupina, krumpir, kelj, rajčica), vitamina E (suncokret, badem, soja, borovnice, špinat, pšenične klice, svi orašasti plodovi), te provitamina beta karoten (naranča, mrkva, tikva, krumpir, dinja, špinat, kelj, repa, zelena salata, marelica, lubenica, brokula). Od povrća, češnjak i luksnižavaju kolesterol i trigliceride u krvi. Bijelo grožđe u velikim količinama smanjuje oksidaciju kolesterola ulipoproteinima niske gustoće (LDL), a sojine bjelančevine reduciraju ukupni holesterol.

Crvena riža

Crvena riža nastaje fermentacijom pomoću posebne vrste kvasca. Riječ je o kvascu Monascus purpureus koji luči crveni pigment, zahvaljujući kojemu crvena riža ima taj prepoznatljiv izgled i specifičnu aromu. Pripisuju joj se ljekovita svojstva, pa je tako u Kini od davnina prihvaćena kao narodni lijek za bolesti srca i krvnih žila. Kineska tradicionalna medicina upotrebljava crvenu rižu za poboljšavanje cirkulacije krvi više od tisuću godina. U Kini te ostalim zemljama Dalekog istoka crvena je riža korištena i kao lijek kod problema s probavom i slezenom.

Na Zapadu je dobila znanstvenu potvrdu tek u novije vrijeme kada je ustanovljeno da crvena riža smanjuje vjerojatnost ponovnog srčanog udara te je dokazano da snižava razinu holesterola u krvi. Najčešće se tako citira studija American Journal of Cardiology koja je pokazala da ekstrakt crvene riže u obliku dodatka prehrani može umanjiti kolesterol u krvi za 15 posto, te sniziti štetni LDL kolesterol za 21 posto. Rižin crveni kvasac sadržava niz prirodnih tvari iz obitelji monakolina koje u ljudskom tijelu imaju sposobnost blokiranja aktivnosti enzima koji proizvodi holesterol, kojeg inače blokiraju statini, lijekovi za snižavanje masnoće. Ovaj kvasac proizvodi i čitav niz drugih tvari koje bi također mogle imati važan utjecaj na prirodno snižavanje holesterola u krvi.Ljekovita svojstva koja vezujemo za crvenu rižu zapravo potječu od djelovanja kvasca koji fermentacijom rižinog zrna proizvodi biološki aktivnu tvar crvene boje.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH