Naučnici otkrili da biljke mogu osjetiti kada ih gusjenice napadnu

Nova studija koju su proveli naučnici s Univerziteta Missouri pokazala je da biljke mogu osjetiti kada ih gusjenice napadnu i aktiirati odbrambene mehanizme kako bi to pokušale zaustaviti.

Istraživanje je provedeno na biljci Arabidopsis, bliskom srodniku brokula i kelja. Ta biljka se i inače koristi u eksperimentima jer je prva biljka kojoj je čitav genom sekvenciran, a naučnici dobro znaju način na koji funkcionira.

Naučnici s Univerziteta Missouri precizno su snimali vibracije koje nastaju kada gusjenice jedu listove biljke i postavili hipotezu da biljke na određeni način mogu čuti i osjetiti te vibracije. Rezultati su ih iznenadili, piše Business Insider.

Primjetili su da biljke proizvode otrovna ulja koja nakon toga transportuju kroz lišće. Istraživanje je također pokazalo da biljke šalju dodatne količine otrova u lišće kada osjete ili čuju vibracije gusjenice. Ipak, biljke nisu reagirale kada su bile prisutne druge vibracije.

"Prethodna istraživanja pokazuju da je za povećanje otrova dovoljno da pustite snimak gusjenice kako jede lišće. Međutim, ovaj rad je prvi primjer koji pokazuje kako biljke reaguju na ekološki relevantnu vibraciju. Otkrili smo da vibracije signaliziraju promjenu u metabolizmu stanica biljaka koje stvaraju više odbrambenih hemikalija kako bi se odbranile od napada gusjenica", rekao je Heidi Appel.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH