Ljut ili blag, samo od pečenih paprika ili s dodatkom patlidžana, često se dogodi da ajvar nestane brže nego što ga napravimo, jer je odličan prilog skoro svakom jelu. Jeste li se ikada zapitali koliko ajvara možemo da pojedemo u jednom obroku, odnosno možemo li da pretjeramo?

 

- Ajvar gotovo da i nema kalorija, tako da s njim ne možete da pretjerate. On, doduše, nema ni neke nutritivne vrednosti, jer se pravi od pečene ili barene paprike, koja se zatim prži, pa u tim procesima paprika izgubi svu svoju vrednost. Ipak, ajvar je odličan izvor vlakana i prava je poslastica uz meso i razna druga jela - kaže nutricionista, Branka Mirković  i dodaje da ako sami ne pravite ajvar, uvijek je bolje da kupite industrijski jer je on ipak kontrolisan, za razliku od onoga koji se prodaje na pijaci, a u kojem nikako ne možete da znate koliko je stavljeno konzervansa.

 

 

žena.hr