Kiseli krastavci poboljšavaju imunitet

 

kiseli krastavcii

1. Kiseli krastavci jesu povrće

Kiseli krastavci se prave od sirovih krastavaca, i dok fermentacija malo mijenja njihov izvorni prehrambeni profil, kiseli krastavci su definitivno 'legalno' povrće. Jedna porcija kiselih krastavaca zadovoljava 1/4 šalice preporučenog dnevnog unosa povrća za taj dan.

2. Ispijanje 'kiselog soka' može umiriti grčeve u mišićima

Prema istraživanju objavljenom u časopisu 'Medicina i znanost u sportu i vježbanju', pijuckanje kiselog soka od krastavaca djeluje na grčeve u mišićima kod dehidriranih muškaraca. Samo 1/3 šalice tog soka potrebno je kako bi ono pozitivno utjecalo na bol u mišićima.

 

3. Bogati antioksidansima

Kiseli krastavci sadrže prirodne antioksidanse koji se nalaze u svježem voću i povrću, i dok kuhanje može razgraditi neke od tih hranjivih tvari osjetljivih na toplinu, proces fermentacije zadržava njihov prehrambeni profil i antioksidacijsku snagu. Sok od kiselih krastavaca ima čak i veće količine antioksidansa C i E koji se bore protiv slobodnih radikala i koji poboljšavaju imunitet.

4. Kiseli krastavci mogu pomoći u borbi protiv raka slezene

Istraživanje iz 2014. pokazalo je da je sadržaj probiotika u tradicionalnim japanskim kiselim krastavcima učinkovit u borbi protiv raka slezene kod miševa, što bi moglo dovesti do razvoja novih izlječenja raka kod čovjeka u budućnosti.

5. Dobri su i za smanjivanje šećera u krvi

Konzumiranje fermentirane hrane poput kiselih krastavaca uz vaš obrok može pomoći u smanjivanju razine šećera u krvi zahvaljujući sadržaju octa, pokazalo je istraživanje iz 2005. godine. Stoga dodavanje kiselih i fermentiranih namirnica obrocima može biti korisno za šećer u krvi, uključujući i ljude koji imaju dijabetes.

foto: Pixabay

6. Pomozite 'nemirnim nogama'

Sok od krastavaca tradicionalni je narodni lijek koji može pomoći u liječenju sindroma 'nemirnih nogu', iako su razlozi za to još uvijek nejasni. No, visoka koncentracija elektrolita može igrati ulogu u smirivanju tih simptoma.

7.  Probiotici su ključni

Probiotici su mikroorganizmi od kojih ljudi imaju mnogo koristi kada ih konzumiraju. Te korisne bakterije nude sve vrste zdravstvenih koristi, od bolje kože do poboljšanog kardiovaskularnog zdravlja, a fermentirana hrana poput kiselih krastavaca prepuna ih je. No, ipak, tajna je u tome što kiseli krastavci fermentirani u octu nemaju probiotičke učinke, tako da za maksimalne zdravstvene koristi treba koristiti kisele krastavce fermentirane u otopini soli i vode, piše Bustle.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH