Kada treba izbjegavati konzumiranje rajčice?

rajcica

Iako su rajčice načelno vrlo zdrave kod osoba koje imaju određene zdravstvene teškoće mogu uzrokovati tegobe. Ako imaš neki od simptoma koje navodimo, razmisli o tome da smanjiš konzumaciju ili u potpunosti izbaciš rajčicu na tri do četiri tjedna iz svoje prehrane pa ćeš vidjeti kako će tvoje tijelo reagirati.
 
Rajčice mogu izazvati refluks želučane kiseline
 
 
Rajčica sadrži mnogo kiseline i zbog toga može izazvati žgaravicu kod ljudi sa želučanim problemima poput gastritisa i gastroezofagealne refluksne bolesti. Čak i ako si zdrava, ali jedeš puno rajčice ili umaka od rajčice, možeš završiti s tim neugodnim simptomima.
 
 
Kod nekih osoba izaziva bolove u zglobovima
 
 
 
S obzirom na to da rajčice u sebi sadrže alkaloid zvan solanin koji stvara kalcij, njegovo nakupljanje može uzrokovati upalu, bol i oticanje u zglobovima.
Bubrežni bolesnici trebaju dozirati količinu
 
 
 
 
Kao što je već spomenuto, rajčica dovodi do nakupljanja kalcija u tijelu, a bogata je i oksalatom - tvari koja se ne prerađuje, ako se u tijelo unosi jako velikim količinama to može rezultirati bubrežnim kamencom. Rajčice su također bogate kalijem koji može narušiti rad bubrega. Zbog toga, ako već patiš od problema s bubrezima, imaj to na umu.
 
Moguće su i alergijske reakcije
 
 
 
Rajčice u sebi sadrže spoj zvan histamin. On jača imunološki sustav u borbi protiv stranih tijela. Alergijske reakcije na rajčicu veoma su rijetke, a obično dolaze u formi osipa i oteklina na jeziku. Osobe kojima je dijagnosticirana alergija na rajčice mogu dobiti i ozbiljnije simptome.
 
 
Rajčice mogu aktivirati sindrom iritabilnog crijeva
 
 
 
Ako patiš od sindroma iritabilnog crijeva (SIC) rajčica može potaknuti tvoje simptome. Ti simptomi uključuju proljev, bolne grčeve, nadimanje, plinove i zatvor. Ako je to slučaj kod tebe onda je najbolje da se držiš podalje od kiselih namirnica poput rajčice i umaka od rajčice.
 
Ako ju pretjerano konzumiraš, rajčica izaziva likopenodermiju
 
 
 
 
Likopen je vrsta pigmenta koji se također nalazi u rajčici. Kada ga konzumiraš u normalnoj količini, izvrstan je za zdravlje srca, no ako ga konzumiraš pretjerano može dovesti do promjene boje kože, poznate kao likopenodermija.
 
 
 
 
Rajčica može iritirati urinarni trakt
 
 
 
Hrana koja sadrži visoku količinu kiseline, poput rajčice, može iritirati tvoj mjehur, to naravno u slučaju ako pretjeraš. To se događa u iznimnim slučajevima prekomjerene konzumacije, stoga ne zaborivimo da je likopen iz kuhane rajčice izvrstan za zdravlje prostate.
Konvencionalno uzgojene rajčice imaju visoku razinu pesticida
Rajčice koje nisu uzgojene organski imaju sadrže dosta ostataka pesticida. Te kemikalije mogu biti vrlo štetne za tvoje zdravlje, pa je najbolji uložiti u kvalitetnu i organski uzgojenu rajčicu.
 
 
 
Pretjerano konzumiranje rajčice može pogoršati simptome autoimune bolesti
 
 
 
 
Rajčice su dio skupine biljaka nazvanih noćne sjene, zajedno uz paprike, patlidžan i krumpir. Alkaloidi u noćnim sjenama mogu pogoršati upale u tijelu, što je loše za osobe s autoimunim bolestima. Bilo je svjedočanstava osoba oboljelih od autoimunih bolesti koji su iz prehrane izbacili te vrste povrća  i tvrdili su da im se zdravlje poboljšalo u cjelini.
 
 
 
 
 
 
miss7zdrava

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH