Kod sunčanice pomaže ovaj napitak..

suncanicaa

Kod sunčanice zbog jakih toplinskih valova sunca dolazi do pregrijavanja pa organizam šalje više krvi pod kožu i u mozak pokušavajući se izboriti s povećanom temperaturom iz okoline. Tad dolazi do promjene u krvnom tlaku jer srce ubrzano radi, a u težim slučajevima dolazi do bubrenja mozga zbog previše krvi koja ga pokušava ohladiti.

 

Ako dođe do nesvjestice, treba odmah pozvati Hitnu pomoć i oboljelog postaviti da leži na boku. Ako je čovjek pri svijesti, ponudite mu vodu koju treba otpiti u malim gutljajima ili mu je dajte na žlicu, ako nema snage ispiti iz čaše ili boce, ili, još bolje, sportski, izotonični napitak ili bilo koju tekućinu koju imate pri ruci. Pritom birajte negazirano piće bogato vitaminima i mineralima. Cilj je nadoknada izgubljene tekućine, ali i elektrolita.

 

Možete pomiješati pola litre vode s pola litre nezašećerenog svježeg voćnog soka od naranče, jabuke, limuna i grejpa te piti dobro ohlađeno ili pomiješati 200 ml voćnog soka s 800 ml vode i gramom soli.

Umjesto izotoničnog napitka može pomoći i ako se jede nešto slano, poput krekera, i uz to popije dovoljno vode.

 

Bilo da ste na plaži ili šetate gradom, kako biste bili sigurni od sunčanice, ne izlažite se pretjerano suncu bez zaštite i pijte dovoljno tekućine, od 1,5 do dvije litre vode na dan. Obavezno nabavite šešir, šiltericu ili kapu, a nije naodmet otvoriti i kišobran ako u blizini nema hlada. Na sunčanicu posebno pripazite ako ste u rizičnoj skupini - umirovljenici, djeca, kronični bolesnici, sportaši, radnici na otvorenom... I vaši ljubimci se ljeti mogu pregrijati. Pas kojemu je vruće izvalit će se i snažno dahtati, a i mačke će reagirati slično. Ostavite im zato po dvije zdjelice rashlađene vode. Ako odlazite na posao, otvorite im prolaz do hladnije prostorije ili napravite propuh da se mogu rashladiti. I ne vodite ih van po najvećoj žegi.

 

Korisni savjeti


Pijte izotonik
Pomiješajte od 35 do 40 g bagremova ili livadnog meda, sok od pola ili manjeg limuna te dodajte četvrtinu žličice soli i 0,5 l vode.

 

Elektroliti se nadoknađuju slanijom hranom. I juha je dobar odabir, bilo da je riječ o klasičnoj povrtnoj ili pilećoj. Banana će nadoknaditi kalij.

 

 

24sata.hr

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH