Borovnice smanjuju oštećenje DNA

borovnice

Borovnice su slatke, hranjive i omiljene. Često se o njima govori kao o supernamirnici, siromašne su kalorijama, ali bogate nutrijentima. Healthline je prikupio deset dokazanih prednosti koje borovnice imaju na zdravlje.

Siromašne kalorijama, ali bogate nutrijentima

Grm borovnice (Vaccinium sekta Cyanococcus) je cvjetni grm koji rađa plod s plavičastom, ljubičastom nijansom - borovnice. Postoje različite sorte borovnica, a za uzgoj borovnica u Hrvatskoj preporučuju se visokogrmolike sorte.

100 g borovnica sadrži:

energetska vrijednost iznosi 57 kcal
oko 84% vode,
0,74 g bjelančevina,
14,49 g ugljikohidrata,
0,33 g masti
2,4 g dijetalnih vlakana
jedno serviranje borovnica (150 g) osigurava 41% od preporučenih dnevnih za vitaminom C potreba


Pune su antioksidansa


Antioksidansi štite tijelo od slobodnih radikala (nestabilnih molekula), a mogu oštetiti stanice i doprinijeti bržem starenju i bolestima, kao što je rak. Smatra se da borovnice imaju jednu od najviših razina antioksidanata među voćem. Glavni antioksidacijski spojevi u borovnicama pripadaju obitelji polifenolnih antioksidanata koji se nazivaju flavonoidi. Smatra se da je jedna skupina flavonoida posebno - antocijanina - odgovorna za velik broj blagotvornih učinaka tih bobica na zdravlje. Dokazano je da borovnice izravno povećavaju razinu antioksidansa u tijelu.

Borovnice smanjuju oštećenje DNA, što može pomoći u zaštiti od starenja i raka

borovnicee


Oksidativna oštećenja DNA neizbježan je dio svakodnevnog života. Kaže se da se desi na desetke tisuća puta dnevno u svakoj stanici u tijelu. Oštećenje DNA razlog je starenja. Također igra važnu ulogu u razvoju bolesti poput raka. Budući da su borovnice bogate antioksidansima, one mogu neutralizirati neke od slobodnih radikala koji oštećuju DNK. U jednoj studiji, 168 osoba dnevno je pilo litru miješanog soka od borovnice i jabuke. Nakon četiri tjedna, oksidacijsko oštećenje DNA zbog slobodnih radikala smanjeno je za 20%. Ovi se nalazi slažu s manjim studijama u kojima su korištene svježe ili borovnice u prahu.

Borovnice štite kolesterol u krvi od oštećenja


Male, guste čestice LDL kolesterola (tzv. lošeg kolesterola), opasne su jer lakše oksidiraju, a samo oksidirani kolesterol može stvoriti opasne naslage na žilama. Oksidacija "lošeg" LDL kolesterola je ključni korak u nastanku bolesti srca. Antioksidansi u borovnicama su snažno povezani sa smanjenim razinama oksidiranog LDL-a. To čini borovnice vrlo dobrim za srce. Dnevni unos 50 grama borovnica smanjio je razinu LDL kolesterola za 27% u roku od osam tjedana koliko je trajalo istraživanje na skupini osoba s prekomjernom tjelesnom masom.

Borovnice mogu sniziti krvni tlak


Čini se da borovnice imaju značajne prednosti za osobe s visokim krvnim tlakom, što je glavni čimbenik rizika za srčane bolesti.
U osmotjednom istraživanju, pretili ljudi koji su imali visoki rizik od srčanih bolesti zabilježili su smanjenje krvnog tlaka od 4 do 6% nakon što su konzumirali 50 grama borovnica dnevno. U drugim studijama primijećeni su slični učinci, posebno za žene u postmenopauzi.

Borovnice mogu pomoći u održavanju funkcije mozga i poboljšanju memorije

bobiceborovnica

 


Oksidativni stres može ubrzati proces starenja mozga, što negativno utječe na funkciju mozga. Prema istraživanjima na životinjama, antioksidansi u borovnicama mogu utjecati na područja mozga koja su neophodna za inteligenciju. Čini se da oni pomažu u stvaranju neurona. Studije provedene na ljudima također su imale obećavajuće rezultate. U jednoj od tih studija, devet starijih osoba s blagim kognitivnim oštećenjem konzumiralo je sok od borovnice svaki dan. Nakon 12 tjedana, doživjeli su poboljšanja u nekoliko segmenata moždanog funkcioniranja. Šestogodišnje istraživanje na više od 16.000 starijih osoba otkrilo je da je redovita konzumacija borovnica i jagoda povezana s kašnjenjem mentalnog starenja do 2,5 godine.

|borovnica


Antocijanini u borovnicama mogu imati učinke protiv dijabetesa


Borovnice imaju umjerene količine šećera u usporedbi s drugim plodovima. Jedna čaša borovnica (148 grama) sadrži 15 grama šećera, što je ista količina šećera koju sadrži mala jabuka ili velika naranča. Istraživanja pokazuju da antocijani u borovnicama imaju povoljan učinak na osjetljivost na inzulin i metabolizam glukoze.

U studiji kod 32 gojazne osobe s inzulinskom rezistencijom, dva smoothieja dnevno koje su konzumirali uzrokovala je značajna poboljšanja osjetljivosti na inzulin. Smanjene osjetljivosti na inzulin smanjuje rizik od metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2, koji su trenutno među vodećim zdravstvenim problemima u svijetu.

 

 

 

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH