Mirođija: Začin ali i lijek

mirodjija

Zahvaljujući bogatom mineralnom i vitaminskom sastavu te snažnim monoterpenima i flavonoidima, mirođija ima visoke ljekovite i nutritivne vrijednosti.

Od minerala sadrži kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, cink, bakar i mangan. Takođe, mirođija sadrži vitamine A i C, vitamin B6, tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu i folnu kiselinu.

Osim narodne medicine, i naučna istraživanja su potvrdila da mirođija pomaže kod:

loše probave
nesanice
oslabljenog imuniteta
kašlja, prehlade i gripe
lošeg apetita
štucavice
zadaha
bolova uzrokovanih artritisom
oslabljenog rada jetre
čišćenja krvi
mučnine
poremećaja menstrualnog ciklusa

8 iznenađujućih dobrobiti mirođije:

1. Rješava probavne probleme

Mirođija pomaže kod tegoba loše probave, mučnine, grčeva i proliva. Aktivira izlučivanje žuči i probavnih sokova, a ujedno stimuliše i peristaltiku crijeva i sprečava nastanak plinova.

2. Sprečava nesanicu

Mirođija se od davnina koristi kao lijek protiv nesanice. Izaziva lučenje enzima i hormona koji imaju umirujući i uspavljujući učinak.

3. Jača imunitet

Zahvaljujući bogatom vitaminskom i mineralnom sastavu, mirođija jača organizam i štiti ga od infekcija. U tome mu posebno pomaže obilje vitamina C. Takođe, pomaže kod izbacivanja viška vode i svih štetnih materija iz organizma.


4. Smiruje štucavicu

Mirođija smiruje čitav organizam i pomaže kod izbacivanja plinova i sprečava stvaranje novih. Opuštanjem organizma i sprečavanjem nastanka različitih plinova zaustavlja se i štucavica.

5. Pomaže kod bolova uzrokovanih artritisom

Zahvaljujući obilju kalcijuma i protivupalnom delovanju, mirođija jača kosti i smanjuje upale i bolove kod artritisa i gihta.

6. Oralna njega

Davni narodni lijek protiv lošeg zadaha je žvakanje svežeg lišća mirođije. No, osim što ima osvežavajuće dejstvo, lišće mirođije sprečava infekcije u ustima i štiti desni i zube.

7. Smiruje organizam

Osim što sprečava nesanicu, mirođija umiruje nervni sistem i ima blagotvoran učinak na cijeli organizam.

8. Reguliše menstrualni ciklus

Mirođija pomaže kod neredovnih menstruacija jer stimuliše rad hormona kod žena.

 

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH