Jasmin bolje djeluje od tableta za spavanje

jasmin cvijet

Znanstvenici su proveli istraživanja na miševima i otkrili da ih je miris biljke jasmina i eteričnog ulja jasmina znatno smirio te je zaustavio. Uz to, njihova skeniranja mozga pokazala su da miris jasmina pojačava učinke kemikalije koja se naziva GABA na živčane stanice te tako ublažava tjeskobu i potiče na odmor. 
 
 
 
Prema riječima profesora Hannsa Hatta, ovi rezultati objavljeni u časopisu Journal of Biological Chemistry mogu se smatrati dokazom znanstvene osnove za aromaterapiju. Profesor Hatt sa Sveučilišta Ruhr u Bochumu u Njemačkoj izjavio je da su njihove studije otkrile novu klasu modulatora GABA receptora koja se može primijeniti parenteralno i kroz dišni sustav. Mogu se primijeniti u sedaciji, liječenju tjeskobe, uzbuđenja, agresiji te kao lijek za spavanje. 
 
 
 
Lijek protiv anksioznosti i sedativ  Istraživači su otkrili da je jasmin mnogo učinkovitiji od tableta za spavanje, lijekova protiv anksioznosti i sedativa jer se GABA učinak povećao za više od pet puta.
 
 
 
Istraživači sa Sveučilišta Wheeling Jesuit na čelu s dr. Bryanom Raudenbush, pomoćnikom profesora psihologije, otkrili su da je raspršivanje mirisa jasmina u sobu u kojoj su sudionici spavali "dovelo do veće učinkovitosti spavanja i smanjenja pokreta za spavanje". 
 
 
 
 
Ispitanici koji su udisali jasmin u zraku smanjili su razinu anksioznosti i snage, te su brže obavljali kognitivne testove, dok je razina budnosti u stanju mirisa jasmina bila veća tijekom popodnevnih sati, što je pomoglo učenicima da se usredotoče na akademski rad tijekom dana. 
 
 
 
 
miss7zdrava

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH