Namirnice koje trebate konzumirati u junu

ananas girl

Nakon ubiranja plodova, njihova nutritivna vrijednost odmah počinje opadati. Brojni vitamini u voću i povrću jednostavno nestaju nekoliko dana nakon ubiranja. Kupovanje sezonskih namirnica znači više vitamina, minerala i fitokemikalija.

 

Sezonski proizvodi su svježi, a svježe je uvijek ukusnije. Ako su namirnice provele 10 dana u kartonskim kutijama, naravno da ne možete očekivati da će biti jednako ukusne kao one svježe.

 

Sezonski znači prirodno


Jesti sezonski znači poštedjeti prirodu i sačuvati okoliš. Za uzgoj sezonskih namirnica je potrebno manje pesticida, zbog čega čuvamo okoliš. Vještački uzgoj hrane je postao velika prijetnja okolišu, stoga je krajnje vrijeme da počnemo jesti sezonski.

Donosimo listu namirnica koje biste tokom juna trebali više uvrstiti u svoju prehranu.

 

Ananas


Sočan, aromatičan i sladak, ananas nije bez razloga jedna od najpopularnijih vrsta voća. Odličan je izvor kalcijuma, magnezijuma, fosfora i mangana. U njemu ćete pronaći i biljni pigment karoten, vitamine B skupine, vitamin C i E. Ananasu ne trebate puno toga dodavati jer je sam po sebi ukusan i prepun hranjivih supstanci.

 

Bob


Ova biljka iz porodice mahunarki sadrži malo zasićenih masnih kiselina, holesterola i soli. Stručnjaci preporučuju bob svim osobama, naročito vegetarijancima, jer je odličan izvor proteina i nutritivnih supstanci koje dobijemo iz namirnica životinjskog porijekla. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, niacina, folne kiseline, magnezijuma i fosfora. Bob možete poslužiti kao prilog gotovo svakom jelu i možete ga dodati raznim salatama.

 

Borovnice


Ove male bobice kriju čudesna ljekovita svojstva. Odličan su izvor flavonoida, posebno antocijana koji ima odlična antioksidativna i protuupalna svojstva te održava stjenke krvnih žila elastičnima. Antocijan je zaslužan za tamnu boju borovnica.

 

Borovnice obiluju vitaminom B2, C i E. Takođe sadrže mangan te topiva i netopiva vlakna.

 

Grašak


Grašak je namirnica koja je pristupačna, ukusna i zdrava. Sadrži malo zasićenih masnih kiselina, holesterola i soli. Dobar je izvor proteina, vitamina A, riboflavina, folne kiseline, niacina, vitamina B6, magnezijuma i fosfora. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, tiamina i mangana. Grašak možete pripremati na razne načine.

 

Jagode

 


Mogu biti raznih oblika i veličina i sve imaju odličan učinak na zdravlje. Sadrže malo zasićenih kiselina, holesterola i natrijuma. Dobar su izvor folne kiselina i kalija, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i mangana.

 

Krastavac


Krastavci sadrže malo zasićenih masti, holesterola i natrija. Dobar su izvor vitamina A, magnezija, fosfora i mangana, a odličan izvor vitamina C, K i kalija.

 

Mango

 


Sadrži malo kalorija, zasićenih kiselina, kolesterola i natrija, a istovremeno ima brojne sastojke koji su odlični za zdravlje. Bogat je izvor kalcijuma, željeza, kalija, magnezija, esencijalnih aminokiselina, dijetalnih vlakana, vitamina A, C, B, E i K.

 

Šparoge


Šparoge su proljetno povrće, a u junu je njihova sezona pri kraju. To znači da su sada najpristupačnije. Odličan su izvor vitamina B skupine koji su potrebni za proizvodnju energije i održavanje zdravlja živčanog sistema. Sadrže vitamin K koji je neophodan za zdravlje kostiju. Šparoge su ukusne same po sebi, bez ikakvih dodataka.

 

 

Trešnje


Jun je mjesec uživanja u trešnjama. Ima ih svuda, ukusne su, pristupačne i trenutno najzdravije. Odličan su izvor dijetalnih vlakana i vitamina C. Trešnje najčešće jedemo bez ikakvih dodataka ili kao jedan od glavnih sastojaka brojnih poslastica.

 

 

(centarzdravlja.hr)

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH