Kopriva čuva vaše srce..

kopriva caj

Koristi koprive zaista su mnogobrojne i poznate su od drevnih vremena, a mi smo ih sakupili deset.

1. Čisti tijelo od toksina


Mnoštvo korisnih nutrijenata koje sadrži čini koprivu savršenom biljkom za čišćenje tijela od toksina, i to na nježan i siguran način. Kopriva ima i diuretsko djelovanje, što dodatno pospješuje pročišćavanje organizma. Također, pospješuje iskoristivost hranjivih sastojaka u organizmu te se brine da probavni sustav radi kako treba sprječavajući taloženje toksina. Uz to, poboljšava rad limfnog sustava pomažući tijelu da se riješi viška toksina i u bubrezima.

2. Pomaže u trudnoći


Kopriva se često preporučuje ženama koje imaju vrlo bolan porođaj te može spriječiti preveliko krvarenje jer djeluje kao koagulant. Nadalje, kopriva će pospješiti proizvodnju mlijeka i učiniti laktaciju lakšom. Stručnjaci koprivu stavljaju na listu korisnih biljnih lijekova u trudnoći i tijekom poroda.

3. Pomaže kod menstrualnog ciklusa

Kopriva ima brojne aktivne komponente koje pozitivno utječu na žensko zdravlje. Olakšava grčeve i nadutost kod PMS-a te može smanjiti obilnost krvarenja. Ženama koje prolaze kroz menopauzu kopriva može olakšati promjene koje se događaju u tijelu i djelovati okrepljujuće, što će hormonalne "turbulencije" učiniti podnošljivijima.

4. Poboljšava cirkulaciju


Zbog kombinacije vitamina C i željeza kopriva je odličan stimulator proizvodnje crvenih krvnih stanica. Vitamin C poboljšava apsorpciju željeza, ključnog sastojka hemoglobina. Povećavajući broj crvenih krvnih stanica i poboljšavajući cirkulaciju, ekstremiteti tijela dobivaju dovoljnu količinu kisika potrebnu za podizanje razine energije koja nam je nužna za svakodnevno funkcioniranje. Zbog istog razloga kopriva se često preporučuje za smanjenje umora i liječenje anemije, čiji simptomi uključuju opću slabost mišića, iscrpljenost, kognitivne poteškoće i glavobolju.

Kopriva olakšava grčeve i nadutost kod PMS-a, te može smanjiti obilnost krvarenja

5. Sprječava pojavu bubrežnih kamenaca


Kopriva je poznati diuretik, ali na bubrege djeluje i na drugi način – može pomoći u razbijanju kamenaca u bubrezima i žuči. Na taj način može se spriječiti pogoršavanje simptoma te kirurško uklanjanje kamenaca. Kao moćno sredstvo za uklanjanje toksina, kopriva štiti od infekcije bubrega i prekomjernog zadržavanja tekućine. Nadalje, izuzetno je dobra kod infekcije mokraćnog sustava, pa se tako koristi i kod upale mjehura.

6. Djeluje protuupalno


Između ostalog, kod stanja kao što su reumatoidni artritis i kronična bol u mišićima. Čaj od koprive ili dodaci prehrani na bazi koprive djeluju i kod liječenja gihta.


7. Jača kosti


Jedan od važnih minerala koji se nalaze u koprivi je bor, element koji pomaže u zadržavanju kalcija u kostima, što znači da kopriva može pomoći u sprječavanju osteoporoze. Kada se tome doda sposobnost koprive da regulira hormone u tijelu, što također pomaže u održavanju zdravih kostiju, čini se da ova čarobnica s livada zaista ima sve.

8. Pomaže kod problema s disanjem


Kopriva je korisna i kod olakšavanja raznih respiratornih problema, uključujući peludnu groznicu, astmu i druge sezonske oblike alergija. Također, određene kombinacije ekstrakata koprive mogu značajno smanjiti alergijske reakcije. Redovita konzumacija čaja od koprive u Australiji već se generacijama koristi za liječenje astme.

9. Štiti zdravlje srca


Nakon svega nabrojenoga, sasvim je logično da kopriva povoljno djeluje i na zdravlje srca. Istraživanja su dokazala da redovita konzumacija čaja od koprive pomaže u snižavanju sistoličkog krvnog tlaka te da olakšava napetost i stres kardiovaskularnog sustava.

10. Poboljšava izgled kože


Nanošenje ekstrakata koprive na kožu dokazano smanjuje akne te može spriječiti bakterijske infekcije. Zahvaljujući antioksidacijskom djelovanju pospješuje zacjeljivanje, smanjuje pojavu ožiljaka i mrljica od akni te smanjuje pojavu znakova starenja poput bora i staračkih mrlja.

 

 

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH