Zašto treba da pijemo sodu bikarbonu?

soda1

Zadatak sode bikarbone je da održi nivo PH vrednosti tamo gdje treba održati život. Zbog toga se soda bikarbona koristi kao terapija za mnoge bolesti.

U čašu vode razmutite kašičicu sode bikarbone i tu tečnost popijte. Ovo je stari lijek koji se koristi za ublažavanje simptoma: artritisa, probavne smetnje, infekcije, gorušicu.

1. Soda bikarbona je antacid


Zbog toga što je antacid, soda bikarbona neutrališe kiselinu u želucu. Ona će ublažiti žgaravicu, a pospješuje i podrigivanje koje će želudac osloboditi gasa i nadutosti.

2. Soda bikarbona obezbeđuje tijelu idealnu PR vrednost


Iako je kiselina potrebna da se hrana vari, ipak previše kisela sredina u vašem tijelu može da dovede od ozbiljnih bolesti kao što su artritis, osteoporoza i rak. Stoga je tu soda bikarbona koja tijelu vraća idealnu PH vrijednost, tj. bazira tijelo i sprječava razvoj ozbiljnih bolesti.

3. Soda bikarbona smanjuje upalu


Upala zglobova uzrokuje bol i stanja kao što su giht (mokraćna kiselina se nakuplja u urinu, krvi i tkivima). Ovu upalu soda bikarbona odlično riješava.

4. Olakšava infekcije urinarnog trakta


Osim što treba da pijete mnogo vode i čaja od brusnice, soda bikarbona će pomoći da izliječite infekcije urinarnog trakta. Ona redukuje kiselinu u urinu. Ako ste skloni infekcijama, pijte sodu bikarbonu razmućenu u vodi.

5. Daje tijelu energiju


Ako naprono vježbate, doći će do nakupljanja mliječne kiseline u mišićima, a to uzrokuje bol i umor. Da biste tijelu dali energiju u 4 čaše vode pomešajte četvrtinu kašičice sode bikarbone, 1 kašičicu morske soli i 2 kašike meda, i jednu kašiku soka od limuna. Pijte ovu tečnost tokom dana.

 

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH