Unosite li dovoljno gvožđa u organizam?

gvozdze

Naša tijela ne mogu da proizvode gvožđe, tako da morate da ga dobijete iz ishrane - bilo kroz hranu koja ga sadrži prirodno ili onu obogaćenu gvožđem, kao što su bijeli hleb i cerealije.

Problem je što nije svo to gvožđe u obliku koji možete da apsorbujete.
Kako da izvučete najviše gvožđa iz ishrane?
Jedite listasto zeleno povrće sirovo ili kuvano na pari
 
 
Ali zato ipak blago skuvajte spanać
 
 
Pijte ili jedite uz jelo nešto što sadrži vitamin C
 
 
Fermentisani hljebovi su najbolji
 
 
 
Crveno meso posebno je bogato onom vrstom gvožđa koje tijelo lako apsorbuje, ali ovih dana mnogi ljudi ili smanjuju unos crvenog mesa ili ga potpuno izbacuju iz upotrebe.
 
 
A izdašni izvori gvožđa nalaze se i u tamnozelenom listastom povrću, kao što su kelj i špinat i mahunarkama, kao što su grašak i sočivo. Problem je u tome što ne apsorbujete onoliko gvožđa iz biljnih izvora kao iz mesnih.
 
 
A onda je tu i gvožđe koje dobijate iz obogaćenog hljeba i jutarnjih žitarica, iako, još jednom, ni oni nisu u obliku koji se lako apsorbuje.
 
Sirovi kupus dobar je izvor dostupnog gvožđa, ali smo otkrili da mu kuvanje na pari smanjuje količinu dostupnog gvožđa, dok ga samo kuvanje još više redukuje.
 
 
To je zato što je, kao i narandža, kupus bogat vitaminom C - a kad ga skuvate, vitamin C otpušta se u vodu za kuvanje.
 
 
 
Dakle, ako želite da izvučete maksimum hranljivih materija iz kupusa, jedite ga sirovog (nije za svakoga), ili ga kuvajte na pari.
 
 
 
Isto važi za drugo povrće koje sadrži i gvožđe i vitamin C, kao što su kelj, brokoli, karfiol i potočarka.
 
 
 
Ali, da sve bude čudnije, špinat je u tom pogledu potpuno drugačiji. Otkrili smo da ako skuvamo špinat, on zapravo otpušta 55 odsto više "biodostupnog" gvožđa nego kad je sirov.

 
 
I, na kraju, šta je s hljebom?
 
 
 
Ustanovili smo da je najbolji hljeb za dobijanje gvožđa hljeb od kiselog tijesta. To je zato što pšenica sadrži hemikaliju po imenu pitična kiselina koja usporava apsorpciju gvožđa u tijelu.
 
 
 
Kad se napravi hljeb od kiselog tijesta, proces fermentacije razlaže pitičnu kiselinu i tako gvožđe ostaje dostupnije za apsorpciju.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH