Vitamini koji su najpotrebniji vašoj koži..

 

vitamini vazni

Vitamini igraju presudnu ulogu u zdravlju kože. Utiču na njeno zdravlje, ali i blagotvorno utiču na estetske probleme kože, poput njene elastičnosti i smanjene pojave celulita i strija. Vitamini su organska jedinjenja, neophodna za rast i razvoj cjelokupnog ljudskog organizma. Određena grupa vitamina brine za zdravlje naše kože, proizvodnju kolagena i uopšte njenu regeneraciju.
 
 
1. Vitamin D
Vitamin D aktivno učestvuje u rastu i sazrijevanju ćelija kože. Nažalost, većina nas ima nedostatak ovog vitamina u organizmu. Možete ga unijeti putem ishrane, tako što ćete jesti više ribe, ili putem tableta, uz konsultaciju sa ljekarom.
 
 
2. Riblje ulje
Riblje ulje bogato je omega-3 masnim kiselinama koje su odgovorne za sjaj vaše kože. Ove kiseline ublažiće upalne procese na koži i smanjiće iritaciju i crvenilo. Uzimanje ribljeg ulja, učinkovito pomaže i u borbi protiv akni.
 

3. Biotin

Biotin je vitamin B rastvorljiv u vodi. Nedostatak vitamina B šteti vašoj kosi i noktima, a na koži izaziva crveni osip i zato je potrebno unositi ga u organizam putem ishrane ili suplemenata.

 Vitamin A

Vitamin A prva je linija odbrane od kožnih oštećenja i starenja. Retinol, derivat vitamina A, efikasan je u borbi protiv bora i našu kožu duže čini mladom. Međutim, sa ovim vitaminom moramo biti oprezni jer je u prekomjernoj količini toksičan. Zato ga unosite samo putem ishrane ili koristite kreme sa retinolom.

 

5. Vitamin C

Pored svojih antioksidantnih svojstava, vitamin C podstiče proizvodnju kolagena i tako utiče na poboljšanu elastičnost naše kože. Zdravom ishranom, veoma je jednostavno obezbijediti potrebnu količinu vitamina C svom organizmu.

6. Vitamin E

Vitamin E najzastupljeniji je u proizvodnji kozmetičkih proizvoda za njegu kože. On efikasno štiti našu kožu od štetnog uticaja sunčevih zraka. Ukoliko svoju kožu bogato hranite potrebnim vitaminima, ona će biti zdrava, zategnuta i besprijekorno čista, a vi ćete se osjećati dobro u svojoj koži!

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH