glavni urednik

glavni urednik

Univerzitet u Tuzli posljednji je koji je pao, nakon sektora osnovnog i srednjeg obrazovanja. SDA hajdučija, koja izmjene i dopune Zakona dogovara preko vibera a realizira brže nego ijedna vlada na planeti (ekspeditivni su kad im treba!) potkupila je dio akademske zajednice uslugama i obećanjima, drugi dio ucijenila ili pesnicama „utjerala u suru“ a treći – najveći dio – je ostao nijem i gluv na sve dešavanja (jer se to njih izgleda ne tiče). Pretpostavljaju da jurišnici iz SDA mogu već tokom pišanja u wc-u Skupštine kantona dogovoriti tekst izmjene Zakona o visokom obrazovanju TK i smijeniti rektora, prorektora i upravni odbor šta mogu tek uraditi običnom profesoru ili asistentu? Hm.

Naravno, klasična psihologija prepoznaje hijerarhiju moći te pozicije „cezara i cezaroida“. SDA razaranje ne bi bilo tako učinkovito i glatko da ne postoji niz malih diktatora, po uzoru na vladajući dvojac u TK, koji za njih obavljaju konkretne poslove. Jedan od njih je mladi asistent iz Kladnja, SDA kadar Midhat Čaušević. Bivši profesor iz medrese vrtoglavo se probio do visina koje vjerovatno ni on nije sanjao; dobio je kabinet bivšeg rektora Envera Halilovića na raspolaganje (uprkos činjenici da mnogi stariji profesori nemaju vlastiti kabinet iako na Filozofskom fakultetu rade nekoliko puta duže od mladog Čauševića), izbor u zvanje višeg asistenta te, kako su mediji već pisali, pravo da predlaže novog rektora! Asistent bira rektora – samo u Bosni i Hercegovini! Ali to nije sve jer mladi Čaušević, od milja zvan i Čaušesku pored plate od skoro 1500 KM na Filozofskom fakultetu) ubire i paušal od 1140 KM kao zastupnik u skupštini Tuzlanskog kantona. Bila bi to nešto veća svota da Čaušević nema profesionalni status na Filozofskom fakultetu ali su mu to SDA mentori (za njegove prošle i buduće usluge) namirili kroz ne jednu već DVIJE komisije u kojoj mladi Čaušević prima apanažu od 250 KM (kao predsjednik Komisija za obrazovanje) i 130 KM (kao član komisije za borbu protiv korupcije). Kad se na to doda skromni topli obrok i naknada za prevoz iz Kladnja dođe se do toga da mladi Čaušević mjesečno prima između 3500 i 4000 KM! Ko kaže da stranka ne pazi na svoj mladi kadar! Te cifre se treba sjetiti vjerni čitalac ovog teksta kad razmatra da li će i ove godine tokom ljeta ostati kod kuće umjesto da ode na more i koji svom djetetu za rođendan neće baš moći priuštiti ono što želi.

Mladi Čaušević, pod budnim mentorstvom Brke i još jednog skrivenog igrača na Filozofskom fakultetu čije metode spletkarenja, ali i fizičku sličnost podsjećaju na Dobricu Ćosića, podržava svog stranačkog kolegu, vječnog kandidata za mjesto dekana Filozofskog fakulteta Mirsada Kunića. SDA član, fantastično sličnog imena i prezimena mračnom lordu SDA Tuzlanskog kanton (Mirsad Kukić) te petorostruki gubitnik kojeg kolege nisu htjele da ih predstavlja kao dekan, išao je „ljubiti ruku“ premijeru Gutiću povodom predstojeće manifestacije Dana Filozofskog fakulteta i tražiti podršku za četvrti juriš na toliko željeno mjesto dekana. Kako saznajemo, premijer Gutić je dao neformalnu podršku Kuniću jer je pod ingerencijom rektora (kojeg postavljaju Kukić, Gutić i Čaušević) da izabere dekana ukoliko na konkursu i glasanju Naučnonastavnog vijeća Filozofskog fakulteta nijedan kandidat ne dobije većinu glasova članova Vijeća. No, to su tek planovi SDA jurišnika. Imali su oni slične planove i sa netom smijenjenim rektorom Nurićem, koga su naprije za ruku doveli, a zatim ga neslavno odveli. Činjenica je da SDA troši svoje kadrove, ne samo u ratu međusobno zaraćenih unutarstranačkih frakcija, već i ruralne netrpeljivosti plemensko-familijarnih klanova. Prostora za manipulaciju je sve manje,a i vrijeme curi. Kunić i Čaušesku ne posustaju. Trče svoj posljednji krug.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine danas će u Zenici igrati utakmicu petog kola grupe ”H” kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo ”Rusija 2018” protiv autsajdera Gibraltara i sve osim pobjede ”zmajeva” bilo bi razvoj planetarnoj senzaciji.

BiH će igrati oslabljena neigranjem zbog kartona suspendovanih kapitena Edina Džeke, te Ognjena Vranješa, Senada Lulića i Mate Jajala,

Na terenu neće biti ni povrijeđenih Milana Đurić i Daniela Milićevića, godinama standardnog Emira Spahića, koji nema klub, Harisa Medunjanina, od skora člana američkog MLS ligaša Philadelphie. Na klupi BiH nedostajat će i suspendovani selektor Mehmed Baždarević.

Međutim, i bez svih njih BiH je sa nekolicinom novajlija i podmlađenom ekipom apsolutni favorit protiv ekipe koja nikada nije osvojila ni bod u kvalifikacionim utakmicama.

”Ovaj put je drugačije jer imamo mnogo mladih igrača, te je na njima da se prilagode. Nedostaje nam nekoliko suspendovanih i povrijeđenih igrača i ova utakmica može biti opasna bez obzira koliko protivnik nema ili ima kvaliteta. Moramo biti ozbiljni. Ne smijemo dopustiti nikakva iznenađenja“, izjavio je tokom priprema za utakmicu sa Gibraltarom bh. napadač Vedad Ibišević, te dodao:

„Očekujemo defanzivnu igru protivnika, a naš cilj je da što prije damo gol i otvorimo utakmicu. Ne smijemo biti nervozni jer glavni cilj je tri boda i što ubjedljivija pobjeda. Imamo dosta mladih novih igrača, posebno u napadu, što je veliki plus. Siguran sam da svi momci jedva čekaju da dobiju šansu. Kao najstariji igrač u ekipi sigurno trebam preuzeti neku vrstu odgovornosti, pritiska svakako uvijek ima. Rado sam tu i dat ću svoj maksimum kao i svi drugi igrači."

I golman Asmir Begović ne sumnja u današnje osvajanje tri boda, odnosno trijumf pred važan meč, možda i odlučujući duel u borbi za plasman u baraž SP-a, koji će BiH igrati u Zenici 9. juna protiv Grčke. Ipak, poziva na dozu opreza.

”Ozbiljno smo trenirali i moramo ozbiljno ući u utakmicu sa Gibraltarom. Fudbal je danas takav da nema laganih utakmica i protivnika. Svi danas znaju igrati. Trebamo profesionalno odraditi posao i osvojiti tri boda, i to je u suštini to. Ne trebamo sada misliti na bilo šta drugo, osim da pobijedimo Gibraltar”, kazao je Begović.

Utakmica BiH - Gibraltar igra se danas od 18 sati na zeničkom stadionu ”Bilino polje”. Sudit će je Sven-Erik Edvartsen iz Norveške, koji je, interesantno, pored FIFA značke u svojoj zemlji licencirani sudija i hokejaških mečeva.

PAROVI I SATNICA PETOG KOLA

grupa ”H”

ZENICA: BiH – Gibraltar (18 sati)

NIKOZIJA: Kipar – Estonija (18)

BRISEL: Belgija – Grčka (20.45)

Poredak na tabeli: Belgija 12 bodova, Grčka 10, BiH 7, Kipar 3, Estonija 3, Gibraltar 0.

Federalna uprava policije provodi opsežnu ackiju na širem području Federacije BiH.

Riječ je o potrazi za više osoba osumnjičenih za krijumčarenje i stavljanje u promet teških opojnih droga, potvrdio je za BHRT direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač.

Lukač navodi da je riječ o vrlo ozbiljnoj akciji, koja se provodi prema nalogu Tužiteljstva Kantona Sarajevo i možda najvećoj zapljeni narkotika na prostoru Bosne i Hercegovine.

Detaljnije informacije, kako nam je rečeno biće saopćene sutra ili narednih dana.

Lokalne zajednice u Republici Srpskoj izdavajaju pozamašna sredstva za finansiranje javnih medija, ali i privatnih medija, po pravilu onih koji su bliski vlastima u tim lokalnim zajednicama, pokazali su rezultati istraživanja. Međutim, sredstva koja se izdvajaju za medije znatno su manja nego prethodnih godina, što je odraz ukupno loše finansijske situacije u cijeloj RS, ali i njenim opštinama.

DISKREDITACIJA OPOZICIJE

Grad Banjaluka je tokom 2014. godine, iz budžeta grada, na osnovu usluga vezanih za objavljivanje tendera, oglasa, informativnih tekstova, isplatio 108.514 konvertibilnih maraka.

Kako nam je saopšteno iz gradske uprave, u 2014. godini Službeni glasnik RS je dobio 8.505 KM, Službeni list BiH 23.770 KM, dok je “Glas Srpske”, koji je u privatnom vlasništvu, te godine dobio 52.506 KM. Osim toga, po istom osnovu ostalim medijima isplaćeno je ukupno 23.732 KM. Taj novac raspoređen je entitetskoj agenciji Srna, kao i privatnim medijima – “Nezavisnim novinama”, Press-u RS i “Novom pečatu”.

Zanimljivo je da Press RS i “Novi pečat” više ne postoje, ali su u vrijeme dok su izlazili podržavali entitetsku vlast sa SNSD na čelu. SNSD je na vlasti i u Banjaluci neprekidno od 1998. godine. “Novi pečat”, koji je spadao u tzv. žutu štampu, bio je poznat po tekstovima koji su pokušavali da diskredituju opoziciju i kritičare SNSD-ove vlasti.

Tokom 2014. godine, kako je saopšteno iz gradske uprave, po osnovu usluga iz oblasti reklama i odnosa sa javnošću isplaćeno je 44.344 KM. Na osnovu tog kriterijuma, banjalučka ATV je dobila 28.454 KM, za medijsko praćenje i emitovanje prazničnih čestitki, Elta TV 14.040 KM za medijsko praćenje aktivnosti Odjeljenja za komunalne i stambene poslove, te ostali mediji u sveukupnom iznosu od 1.849 KM (RTRS, Press RS, Srna, Glas Srpske.)

U 2015. godini, po osnovu usluga objavljivanja tendera, oglasa i informativnih tekstova isplaćene su 102.943 KM.

Službeni glasnik RS je dobio 11.180 KM, Službeni list BiH 20.659 KM, “Glas Srpske” 46.393 KM. Ostalim medijima, agencija Srna, Press RS, “Nezavisne novine”, “Novi pečat”, Elta TV, isplaćeno je sveukupno 24.710 KM

U istoj godini, po osnovu usluga iz oblasti reklama i odnosa sa javnošću, isplaćeno je sveukupno 26.741 KM. ATV je dobila 13.384 KM, Elta TV 6.786 KM, Elit doo 2.492 KM, RTRS 1.228 KM. Ostalim medijima isplaćeno je ukupno 2.849 KM. Taj novac raspodijeljen je “Euroblicu”, “Nezavisnim novinama”, Press-u RS, “Glasu Srpske” i Tellmobilu.

NEPOZNAT NAČIN

Iz Gradske uprave Banjaluka nismo dobili odgovore na pitanja na koji način su dodijeljeni ugovori za finansiranje pojedinih medija, da li je raspisan javni poziv ili su ugovori dodjeljivani direktnim sporazumima i da li su ugovori objavljeni u službenim glasnicima.

Također nam nije odgovoreno na pitanje - da li je gradska uprava radila evaluaciju efekata oglašavanja, te da li je gradska uprava od javnih i privatnih medija tražile izvještaje o načinu utrošenih sredstava, broju emitovanih oglasa, broju gostovanja u programima, terminima emitovanih oglasa, broju čitalaca/posjetilaca/slušalaca/gledalaca...?

Grad Bijeljina je u 2014. godini za usluge informisanja i oglašavanja izdvojio 230.865 KM, a u 2015. godini 338.805 KM, skoro 100 hiljada više. Kako nam je saopšteno, ova izdvajanja odnose se na Gradsku upravu u cjelini i na izdvajanja po svim osnovama - medijsko praćenje aktivnosti, oglašavanje i reklamiranje, kupovina lokalnih novina za mjesne zajednice...).

Precizirano je da su sredstva dodijeljena sledećim medijskim kućama: RTV "BN", Javnom izdavačkom preduzeću "Semberija i Majevica" (SIM), TV "Arena", TV "In" i "Nezavisne novine". Svi ovi mediji, osim “Nezavisnih novina”, imaju sjedište u Bijeljini.

U odgovoru iz Gradske uprave Bijeljina navedeno je da su ugovori dodjeljivani uglavnom na osnovu raspisanih javnih nabavki (uz objavu u odgovarajućim službenim glasnicima), a nekoliko ugovora je dodeljeno na osnovu direktnog sporazuma.

“Oglašavanje je zakonska obaveza i, bez obzira na efekte, mora biti obavljeno. Ostala oglašavanja su uglavnom ugrađena u ugovore koji se zaključuju sa medijskim kućama”, istaknuto je u odgovoru.

Iz gradske uprave Bijeljina još su odgovorili da se podrazumijevaju Izveštaji o izvršenoj usluzi, te da ih mediji redovno dostavljaju na ce-deovima i u pisanom obliku.

Zanimljivo je da je Glavna služba za reviziju javnog sektora u Republici Srpskoj poslednji put vršila reviziju poslovanja gradova Banjaluka i Bijeljina 2003. godine, a na sajtovima ovih lokalnih zajednica nisu objavljeni izvještaji interne revizije, tako da je nemoguće provjeriti da li su sredstva medijima izdvojena na transparentan način i uz poštovanje zakonskih procedura.

Opština Lopare je u 2015. godini je iz budžeta za objave oglasa,konkursa i medijsko praćenje izdvoila 79.000 KM, a u 2016. godini 56.000 KM, odnosno 23.000 maraka manje.

Iz ove lokalane zajednice nam je saopšteno da je opština Lopare sarađivala sa svim regionalnim medijskim kućama, kao što su RTV "BN", RTV "HIT", JIP "SIM", radio "Skala", RTV "Arena", zatim RTRS, Službeni glasnik RS. Među medijima kojima je ova opština uplaćivala novac su u “Novosti”, sa sjedištem u Beogradu, kao i Press RS, koji više ne izlazi.

Sa nekim medijima, kako je pojašnjeno, potpisan je direktan sporazum, a za pojedine je objavljivan javni poziv, u zavisnosti od obima usluga.

Ugovori nisu objavljivani u službenim glasnicima, nego su odluke o dodjeli ugovora objavljene na sajtu opštine Lopare i u Službenom glasniku opštine Lopare. Od 2016. godine rade se izvještaji i praćenje izvršenih medijskih usluga, u kojima se navodi broj emitovanih priloga, oglasa, gostovanja …, rečeno je iz opštinske uprave.

KAKVE USLUGE SU URAĐENE

U izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora RS o poslovanju opštine Lopare u 2015. godini navedeno je da je za usluge informisanja i medija u iznosu od 72.797 KM.

“Rashodi po osnovu medijskog praćenja značajnih događaja i emitovanja radio programa na području opštine iskazani su u iznosu od 50.123 KM (fakture ispostavljene u mjesečnom fiksnom iznosu). Nije dokumentovan nastanak izvršenih usluga: koje su usluge vršene, u kojem periodu, trajanje emitovanih priloga, cijena emitovanog priloga i drugo, kao i izvještavanje o izvršenim aktivnostima”, stoji u revizorskom izvještaju.

Opšina Ugljevik je u 2015. i 2016. godini za medije izdvojila po 120.000 KM, odnosno 240.000 maraka ukupno. U te dvije godine, putem Javnog poziva, saradnju sa opštinom Ugljevik su ostvarili Radio televizija BN, Skala radio, koji je javni radio, Semberske novine, Novinska agencija Republike Srpske „Srna”, kao i NTV „ARENA“ i Televizija „IN“.

Ugovori su dodijeljeni kroz javni poziv i svi ugovori su objavljeni u Službenim biltenima, ali iz opštinske administracije nisu naveli koliko je koji od ovih medija dobio novca.

“Opština Ugljevik je jedna od najviše medijski zastupljenih opština Republike Srpske, kroz štampane i eklektronske medije putem javnih medijskih servisa. Evidencija i izvještaji o radu se redovno ažuriraju”, saopšteno je iz opštine Ugljevik.

Poslednji revizorski izvještaj Glavne službe za reviziju za opštinu Ugljevik rađen je 2011. godine.

U toj godini opština Ugljevik je za medijsko praćenje aktivnosti na području opštine izdvojila 125.127 KM, što je za više od pet hiljada maraka manje u odnosu na prethodne dvije godine.

Iz opštine Derventa nisu odgovorili na naše upite o tome koliko novca, na koji način i kojim medijima je uplaćeno. Prema revizorskom izvještaju za 2014. godinu, za usluge medijskog informisanja i predstavljanja Opštine izdvojeno je 61.253 KM, dok je za objavljivanja oglasa i informativnih tekstova isplaćeno 14.469 KM.

U revizorskom izvještaju se navodi da je opština Derventa potpisala ugovor za uslugu medijskog predstavljanja sa prnjavorskom „Televizija K3“, koja je komeracijalna televizija, u privatnom vlasništvu. Taj ugovor potpisan je na godinu dana i to na iznos od 40.950 KM.

“K3” televizija je, prema nalazu revizora, za obavljene usluge opštni Derventa slala mjesečne fakture na iznos od 4.095 KM, “sa prilogom izvršenih usluga i vremenom trajanja, koji su u skladu sa ugovorenim”.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv nekih od najvećih funkcionera Stranke demokratske akcije (SDA), zbog nezakonitog zapošljavanja u javna preduzeća i institucije u Federaciji BiH.Među optuženim su generalni sekretar stranke Amir Zukić, te dva potpredsjednika SDA; Asim Sarajlić i Mirsad Kukić. Prema podacima do kojih je Sarajevsko tužilaštvo došlo, za radno mjesto građani su plaćali između 10.000 i 20.000 KM. Još nije poznat tačan broj osoba zaposlene na ovakav način i gdje su sve tačno zaposleni. U medijima se najčešće spominje Elektrodistribucija BiH, piše Novinska agencija Patria.

Tužilaštvo sumnja da je ‘mozak’ cijele operacije bio Amir Zukić. Prema optužnici, tereti ga se za udruživanje sa nekoliko drugih lica i činjenje ovog nezakonitog djla. Lica koja su se udružila sa Zukićem imali su zadatak tražiti građane spremni da plate za radno mjestu. Tužilaštvo je kao Zukićeve ‘skaute’ označilo Safeta Bibića, Nedžada i Senada Traku te Ramiza Karavdića. Senad Trako je predsjednik BPS-a u Visokom.

Tužilaštvo će tokom sudskog procesa dokazivati da su novac koji bi prikupili za radna mjesta prosljeđivali Zukiću. Pretpostavlja se da to nisu radili na volonterskoj osnovi. Za pretpostaviti je da su dio novca ostavljali i za sebe.

Zukić je koristio svoj utjeca kod SDA-ovih direktora i zapošljavao one koji su platili radno mjesto. Teško je vjerovati da su i direktori svoje zadatke izvršavali besplatno. Ili su na taj način vraćali dug za direktorsku poziciju?

Tužilaštvo vjeruje da je značajna uloga u ovoj uhodanoj šemi nezakonitog zapošljavanja bila i uloga Asima Sarajlića i Mirsada Kukića. Tužilaštvo ih tereti za krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem. Sarajlić kao šef kadrovske komisije SDA a Kukić kao predsjednik Kantonalnog odbora ove stranke u Tuzli mogli su biti snažan suport Zukiću. Tamo gdje bi Zukiću ‘zakočilo’, bili su u poziciji da otkoće.

U akciji „Bosna“ iz avgusta 2016. prvo je uhapšen direktor Elektrodistribucije BiH Esed Džananović, Safet Bibić, Nedžad i Senad Trako te Ramiz Karavdić. Istraga je potom proširena i na Zukića i njegovog vozaća Seida Fazlagića, a zatim na Kukića i Sarajlića. Sve ukupno optužnica je podignuta protiv devet ljudi. Sedam ih je već u pritvoru. Kukić i Sarajlić trenutno su na slobodi.

Novac koji je zaradio na nezakonit način Zukić je, čini se, uglavnom ulagao u nekretnine. Mediji su ranije pisali o Zukićevom impozantom imanju u blizini Visokog te vili na Grbavici. Vrijednost ovih nekretnina procjenjuje se na više stotina hiljada KM. Prije nekog vremena Zukićeva vila sa Grbavice prodavala se za oko 1,5 miliona KM.

Da bi koliko-toliko legalizirao porijeklo imovine Zukić se mogao koristiti sa više trikova. Jedan od načina su i krediti kod komercijalnih banaka, iz kojih je Zukić mogao legalno finansirati gradnju luksuznih objekata. I zaista, Zukić je u imovinskom kartonu naveo kredit od 260.000 KM. Taj kredit je mogao vraćati od plaće koju je legalno primao kao SDA-ov poslanik u Parlamentu FBiH i kao sekretar stranke. Sve kupa nešto više od 5.000 KM. Nelegalno stečenim novcem mogao je pokrivati dnevne troškove. Ko može ući u trag koliko je Zukić nelagalno stečenog novca puštao dnevno na ručkove, odijela, gorivo…,piše Novinska agencija Patria.

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv 16 osoba u predmetu "Bobar banka" koja ih tereti za finansijski kriminal i zloupotrebe, čime su građanima, preduzećima i pravnim subjektima nanijele štetu od skoro 122,5 miliona KM, potvrđeno je u Tužilaštvu BiH.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da je optužnica potvrđena prošle sedmice, ali u Sudu BiH to nisu mogli potvrditi.

Optužnica je potvrđena protiv Darka Jeremića, Petra Cacanovića, Ane Mirosavljević, Dragana Radumila, Sonje Kurtuma, Saše Tomića, Slavice Injac, Batrića Đurišića, Zdravka Dubova, Igora Prodanovića, Snežane Vujinić, Dragice Tomić, Gorana Ignjatovića, Paje Panića, Drage Đukanovića i Jefe Bošković.

Optuženica ih tereti da su, kao grupa povezanih osoba, ostvarili nadzor nad cjelokupnim poslovanjem Bobar banke iz Bijeljine, te omogućavali odobravanje višemilionskih kredita bez adekvatnih sredstava osiguranja, koji su nezakonito dodjeljivani povezanim pravnim osobama Bobar grupacije, a čija naplata realno nije bila moguća, niti je vraćanje kredita bilo adekvatno osigurano.

Na taj način doveli su do finansijskog sloma Bobar banke i propasti depozita koje su imale firme, organi uprave, kao i građani koji su ostali bez uloženih sredstava koja su dostizala i višemilionske iznose po pojedinim povjeriocima.

S obzirom na to da su u Bobar banci bila uložena sredstva zdravstvenih zavoda, elektroprivreda, opština i drugih pravnih subjekata, kao i građana pojedinaca, propašću banke direktno ili posredno oštećeni su mnogi građani u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, kao i u Brčko distriktu.

Kako je najavljeno, Tužilaštvo BiH će navode optužbe dokazivati pozivanjem blizu 60 svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priloženo više od 2.500 dokaznih materijala.

NOVINAR CNN-a David Wright pisao je u nedavnom članku o argumentima kojima američki predsjednik Donald Trump podupire svoje neuvjerljive tvrdnje o tome kako ga je administracija Baracka Obame prisluškivala.

U nastavku prenosimo dijelove Wrightova članka.

"Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država jednostavno je branio neke od svojih najkontroverznijih tvrdnji u intervjuu za časopis Time objavljenom u četvrtak, rekavši da radi prema svojem instinktu i da je obično zbog toga stalno u pravu. Na kraju je dodao kako je ipak samo on predsjednik, a nitko drugi nije.

Intervju je pokrio teme od Trumpovih optužbi za prisluškivanje do povezivanja oca američkog senatora Teda Cruza s ubojstvom američkoga predsjednika Johna F. Kennedyja, što je Trump rekao 2016. godine".

Obamino navodno prisluškivanje

"Trump je nepokolebljivo tvrdio da ga je bivši predsjednik Barrack Obama prisluškivao u Trump Toweru tijekom prošlogodišnjih izbora, unatoč izričitom opovrgavanju tih informacija od strane šefa FBI-ja Jamesa Comeyja. Ipak, objasnio je da je pod prisluškivanjem zapravo mislio na nadziranje obavještajnih službi.

Trump je branio i kontroverznu tvrdnju svoje administracije da je britanska špijunska agencija GCHQ nadgledala njegovu kampanju na Obamin zahtjev - što je ta agencija oštro zanijekala i što je dovelo do diplomatskog incidenta kojeg se potom moralo izglađivati. Trump je pak ustvrdio da citira uglednoga suca Napolitana, koji je to navodno izjavio za Fox News".

Rafael Cruz i ubojstvo JFK-a

"Porekao je tvrdnju o tome da povezuje Rafaela Cruza s ubojstvom JFK-a, dodajući da su to netočne tvrdnje u novinama i da simpatizira Teda Cruza.

Suočivši se s nizom drugih netočnih izjava i pogrešnih tumačenja, Trump je izjavio da djeluje instinktivno i da zna kako svijet funkcionira, što je podupro svojim predviđanjem ishoda Brexita, za koji je velik broj ljudi tvrdilo da se neće dogoditi. Dodao je i da je zbog svojih vještina predviđanja predvidio velik broj drugih događaja – kao i vlastitu pobjedu".

Komisija za obrazovanje Skupštine TK-a se smatra nekompetentnom da izabere jednog kandidata kojeg bi zakonodavna vlast već sutra trebala imenovati.

Skupštinska Komisija za obrazovanje, koju je Skupština Tuzlanskog kantona posljednjim izmjenama Zakona o visokom obrazovanju ovlastila da predloži kandidata za novog vršioca dužnosti rektora nakon što je istim izmjenama stari rektor smijenjen, još nije usaglasila stav o kandidatu.

Kako stvari stoje, a sudeći i po stavu članova Komisije, u petak na redovnoj sjednici Skupštine TK-a neće biti izabran novi v.d. rektora, jer se članovi Komisije smatraju nekompetentnim da izaberu prvog čovjeka najelitnije visokoškolske ustanove TK-a.

- Mi smo već imali sjednicu i pet od sedam članova Komisije se složilo da neće glasati za jednog kandidata. Jednostavno, mi nismo dovoljno kompetentni i ne poznajemo ljude među kojima bismo odlučivali, kazao nam je član Nedžad Šečić.

Sa prošlosedmičnim izmjenama zakona smijenjen je i Upravni odbor, ali novi je već i imenovan. Vlada TK-a je u novi privremeni UO imenovala pet sekretara svojih ministarstava, smatrajući da su oni kompetentni da vode Univerzitet narednih šest mjeseci. Svoje članove su imenovali i Senat i studenti i samo se čeka na prijedlog Komisije, odnosno Skupštine da se imenuje novi v. d. rektora.

U međuvremenu je redovna profesorica Zumreta Kušljugić, predsjednica Udruženja kardiologa BiH, izabrana da obavlja funkciju rektora do imenovanja v.d. rektora.

Osim nje, nezvanično se spominju i imena profesora Farida Ljuce sa Medicinskog fakulteta, ali i profesora Suada Halilčevića sa Elektrotehnike.

U prvom kolu ATP turnira u Miamiju Damir Džumhur je upisao pobjedu na startu takmičenja.

Najbolji bh. teniser je u teškom meču u SAD-u savladao 92. igrača svijeta Hyeona Chunga iz Južne Koreje rezultatom 2:1 (3:6, 6:1, 7:6) i obezbjedio plasman u naredni krug.

U drugom kolu Džumhura očekuje daleko teži protivnik - Nick Kyrgios.

Neusvajanje izvještaja o radu Vlade FBiH za prošlu godinu na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije probudilo je neke pomalo uspavane priče u čaršiji, a odnose se na želju pojedinaca unutar SDA da smijene Fadila Novalića, premijera Federacije.

Da je jaka poruka odaslana premijeru, ali i nekim ministrima dokazuje inicijativa opozicije za smjenu premijera i Vlade FBiH, jer u normalnim zemljama nakon odbijanja izvještaja o radu uslijedilo bi i glasanje o nepovjerenju Vladi, jer logično je da nemaš povjerenje u nekoga čiji rad ne cijeniš.

Da je situacija orkestrirana govori i činjenica da danas uopće nije trebao biti nastavak redovne sjednice (ostale tri tačke, među kojima i izvještaj Vlade FBiH o radu op.a.) već samo vanredna sjednica o problemu iseljavanja. No, predsjedavajući Edin Mušić ipak je najavio nastavak redovne 19. sjednice, a čim je odbijen izvještaj o radu Vlade sjednica je prekinuta s pričom da ne postoje uslovi za rad.

Ali, znao je Mušić da nisu postojali uslovi ni za glasanje o izvještaju o radu Vlade FBiH, jer čak šest poslanika SDA (jedan opravdano odsutan op.a.) i pet SBB-a nisu prisustvovali sjednici. Interesantno je da su pojedini poslanici SDA i SBB-a koji su prisustvovali sjednici u vrijeme glasanja pili kafu u restoranu!?

Mušić tvrdi da je jedini razlog što niko nije znao da će biti nastavak 19. redovne sjednice proceduralne prirode u šta je teško povjerovati. Očito je i Novalić shvatio šta se dešava, pa se obrušio na koaliciju kazavši da je „neprihvatljiva situacija u kojoj je odbijen izvještaj o radu Vlade, usvajanje koje bi trebalo biti puka formalnost, zbog toga što sjednici nije prisustvovalo 12 poslanika koalicije”.

I sam premijer uvidio je da Mušićeva izjava o tome kako svi nisu adekvatno obaviješteni o sjednici ne stoji. Poručio je Novalić SDA, SBB-u i HDZ-u da Vlada ne može raditi posao bez odgovorne većine.

No, da bismo shvatili šta se danas zapravo desilo i kakva je igra odigrana treba pogledati u ne tako daleku prošlostSmjenu Novalića, kako smo pisali ranije, kočili su jedino ministri iz HDZ-a BiH, jer im je Novalić pomogao da ostvare nekoliko važnih planova, koji su im donijeli korist.

Novalić je polovinom prošle godine predložio da sva tri člana Nadzornog odbora u kompaniji Aluminij budu kadrovi HDZ-a BiH. Takvu odluku donio je suprotno stavovima iz SDA.Naravno, jasno je da bi se iz HDZ-a BiH odrekli Novalića, ali je njihova cijena vjerovatno previsoka. Još se nije razgovaralo na tom nivou, ali se pretpostavlja da bi za podršku Novalićeve smjene iz HDZ-a tražili ogromne ustupke od SDA.

Iz SDA su procijenili da im Novalić pravi negativan marketing. Vlada pod njegovim vodstvom je prodala svoje dionice u nekim od najboljih bh. kompanija, poput Fabrike duhana Sarajevo i Bosnalijeka. Novaliću je cilj prodati i Vladine dionice u Sarajevo-osiguranju, Energopetrolu te u nekim drugim javnim kompanijama.

Za vrijeme Novalića stali su svi javni radovi u FBiH. U posljednje dvije godine nije izgrađen ni metar autoputa kroz Federaciju.Sve ovo bi se negativno moglo odraziti na izborni rezultat SDA na Općim izborima 2018. godine, pa se već traži alibi koga okriviti za sve.Izgleda da je u ovom trenutku najslabija karika Fadil Novalić!

Facebook stranica

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH