glavni urednik

glavni urednik

Presudu suda u Hagu i doživotnu kaznu zatvora generalu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću za genocid u Srebrenici komentarisali su lideri najvećih svjetskih institucija, ali je uočeno upadljivo ćutanje zvanične Crne Gore.

Vijest da je Ratko Mladić nepravosnažno osuđen u Haagu na doživotnu kaznu zatvora prenijeli su kao udarnu svi svjetski mediji. Zabilježene su izjave sa najviših svjetskih adresa, od generalnog sekretara UN, zvaničnika evropskih institucija, generalnog sekretara NATO do lidera zemalja regiona koji su komentarisali presudu za genocid u Srebrenici.

Mediji u Crnoj Gori, od najgledanijih televizijskih kuća do internet portala, su kao naslovnu prenijeli ovu vijest iz Haga, ali se zvanična Crna Gora nije oglasila. Zabilježene su izjave jednog od lidera opozicionog Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića i saopštenja dvije partije koje su konstituenti vladajuće državne koalicije Bošnjačke stranke (BS) i Liberalne partije (LP).

Tražili smo razloge za "upadljivo ćutanje" zvanične Crne Gore, ali i vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) na presudu generalu Ratku Mladiću.

Komentarišući presudu, visoki politički funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Sekulić za RSE kaže da nema previše prostora za komentar presuda Haškog tribunala.

"Pa mislim da je veoma važno to što je u samoj presudi istaknuto - da je ovo pitanje pojedinačnog krivca ili krivice pojedinca, a ne krivice čitavog naroda. Sa druge strane, rekao bih da sve ono što se dešava u Hagu ni na koji način ne može da vrati žrtve, ne može da vrati vrijeme, ne može da vrati patnje svih ljudi na tim prostorima. Ali čini mi se da može da bude jedna velika opomena za neka buduća vremena i za neke buduće generale", kazao je visoki funkcioner DPS Predrag Sekulić.

Iako je lider DPS Milo Đukanović u danu saopštavanja presude imao jednosatni televizijski intervju nije bio pitan ali nije ni samoinicijativno komentarisao presudu generalu Mladiću. Podsjetimo, i prilikom presude ratnom lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću rijetke su takođe, bile reakcije zvanične Crne Gore.

A na pitanje RSE zašto se povodom presude generalu Mladiću nije oglasila zvanična Crna Gora, Sekulić kaže:

"Pa vjerujem da nije bilo potrebe nikakve za posebnim oglašavanjem, tim prije što su pozicije svih partija u odnosu na Haški tribunal i na presude tog tribunala veoma jasne. Ne znam zašto potencirate odnosno, zašto to pitate kao da je to nešto što je novo na crnogorskoj političkoj sceni."

Na konstataciju RSE da je pitanje na mjestu jer je to bila glavna vijest svih medija, Sekulić je još dodao:

"Dozvolite, dozvolite... Svaka stranka u Crnoj Gori je jasno saopštila svoje političke stavove i u odnosu na Srebrenicu, i u odnosu na Haški tribunal, i u odnosu na presude Haškog tribunala. Tako da zaista ne mislim da je pitanje umjesno ili da je pitanje zaista bilo potrebno u ovom trenutku", rekao je Sekulić.

Od partija vladajuće crnogorske koalicije, Bošnjačka stranka je saopštila da je "najteža kazna jedini pravičan ishod sudskog postupka za Ratka Mladića, a Liberalna partija je saopštenjem pozdravila presudu ratnom generalu VRS. Od lidera opozicionih stranaka oglasio se samo lider NOVE Andrija Mandić, koji je za portal IN4S kazao da je "sramna" presuda Suda u Hagu.

"Sramna presuda generalu Ratku Mladiću samo potvrđuje da je Haški tribunal antisrpska tvorevina i da je formiran kako bi vodeći političari i oficiri iz našeg naroda bili predstavljeni kao isključivi krivci za građanski rat na području bivše SFRJ", smatra Mandić.

Lider Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić je za RSE kazao da je presuda generalu Mladiću presuda jednoj politici.

"Presuda generalu Mladiću je presuda jednoj politici, čije je on bio samo oruđe. I u konačnom, oruđe najtežih zločina, ali ipak samo oruđe. Ne čovjek ni kreacije nego čovjek oruđa politike koja je htjela da vlada na krvi i tlu. I ovo je presuda jednoj politici. Nadam se dovoljno snažna i dovoljno jasna", prokomentarisao je Krivokapić.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik nije se ustručavao da pred kamerama promjeni lice Jugoistočne Evrope. Njegove opasne vizije i snovi služe samo njemu i održavanju njegove moći, smatra Erih Ratfelder.

Kao prethodno već Bakiru Izetbegoviću, Mladenu Ivaniću i Draganu Čoviću, i Miloradu Dodiku je na kraju intervjua za DW pokazana karta Bosne i Hercegovine uz pitanje – da li je zadovoljan kartom takvom kakva jeste, ili bi nešto izmijenio. Ali, jedino je on u ruke uzeo flomaster.

Već su se jednom crtale mape i na njoj povlačile nove granice. Kod prvog projekta Velike Srbije sve je okončano u užasnom krvavom ratu, u kojem su na kraju svi izgubili. Predsjednik bh. entiteta u Bosni i Hercegovini, Milorad Dodik sada se usudio da poželi da mijenja lice jugoistočne Evrope. Pred kamerom on je crtao nove granice i precrtavao postojeće.

Na njegovoj mapi većina Republike Srpske je pripojena Srbiji. Sjever Kosova bi takođe trebalo da dođe u Srbiju.

To podsjeća na gest nekog velikog generala koji ima moć da prekraja svijet. To što Hrvatima velikodušno prepušta Trebinje i dio Istočne Hercegovine, samo je fusnota. Time on podržava treći entitet. Kao onda u ratu, kada su Karadžić i Mladić na jednoj strani, Mate Boban i Jadranko Prlić na drugoj strani - u principu – bili složni da od Bosne i Hercegovine odlome što je više moguće teritorije i pridruže je odgovarajućoj matičnoj državi.

Haški tribunal je u srijedu Ratka Mladića osudio na doživotni zatvor. Za nekoliko dana biće izrečena presuda i Jadranku Prliću.

Tim presudama će biti kažnjeni zločini etničkih čišćenja sa desetinama hiljada civilnih žrtava. Međutim, rezultat Mladićeve politike je opstao. Dejtonski sporazum je politiku srpskog ratnog zločinca nagradio teritorijalnom podjelom zemlje. Kada Dodik, u intervjuu za Deutsche Welle, pozitivno ocjenjuje Dejtonski sporazum onda to čini upravo iz tog razloga. Međutim, on i njegovi propagandisti zaboravljaju da pomenu da su Karadžić i Mladić odbili sporazum. Nijedan bosanski Srbin ga nije potpisao, već je to bio Milošević. Ali, kakav uopšte značaj danas ima ta istorijska istina?

Dodik sada treba da sačeka. On više ne prijeti referendumom, ali, kako kaže, o njemu još uvijek sanja. On stavlja pod znak pitanja sposobnosti države Bosne i Hercegovine da uopšte funkcioniše. Nakon što su bosanski Srbi i on učinili sve što je moguće da se podjela zemlje produbi, da se uništi ono malo napretka za reintegraciju zemlje pod Visokim Predstavnikom Paddyjem Ashdownom, da se blokira povratak raseljenih i da se oteža život onima koji su se ipak vratili.

On sam je dao odlučujući doprinos političkoj i ekonomskoj blokadi Bosne i Hercegovine. On je u oblasti u kojoj se rasprostire njegova moć, a i dalje, u cijeloj zemlji, doveo ljude u jednu ekonomski nesnosnu situaciju. Siromaštvo i nedostatak perspektive vode u emigraciju. Veliki dijelovi Republike Srpke su skoro bez ljudi. Ona je u dugovima, odavno je rasprodato što se rasprodati moglo. Ali, Dodika ne interesuju sudbine ljudi.

"Veliki strateg" sada optužuje Srbiju, da nažalost nije u situaciji da slijedi njegovu politiku. Srbija bi trebalo da prizna Kosovo. Tada bi kucnuo čas da se Republika Srpska odvoji od Bosne i Hercegovine.

Ko je prije 26 godina crtao karte, bio je spreman da ide do kraja i da u ambis povede ne samo "protivnika", već i sopstveno društvo. Danas bi bilo važno kada bi Evropa (poput Američke ambasadorke) Dodiku konačno jasno stavila do znanja, da političar sa takvom ideološkom opremom nema nikakve veze sa zapadnim vrijednostima i da sa njima nema šta da priča.

Dodik je svjestan da je lako ranjiv, da je njegov režim finansijski uništen i da zavisi od međunarodne zajednice. Čak ni Rusi ga neće zauvijek finansirati.

Njegove opasne vizije i snovi služe samo njemu i održavanju njegove moći.

Svjetski i regionalni mediji jučer su detaljno pisali o izrečenoj prvostepenoj doživotnoj kazni zatvora za Ratka Mladića zbog genocida i ostalih ratnih zločina na teritoriji BiH.

Dan poslije, lik Ratka Mladića 'vreba' sa naslovnih strana dnevnih novina u Srbiji i Hrvatskoj. Uz slike iz sudnice ili iz vremena dok je komandovao pri činjenju genocida i ratnih zločina sijevaju oštri naslovi.

Informer u naslovu citira Mladićevu izjavu poslije izricanja presude "Mene je osudio NATO!", te navodi da "Haški sud dokazao da nije sud" i da su "Ratka Mladića bez ijednog čvrstog dokaza osudili na genocid, izbacili ga iz sudnice, a da on umalo nije umro zbog visokog pritiska."

I srbijanski Kurir citira Mladića sa izricanja presude "SVE JE OVO LAŽ", te navodi da je Mladić pobijesnio tokom izricanja presude. Novinari Kurira prenose i izjave srbijanskih političara koji se pitaju "Ko će odgovarati za srpske žrtve".

Blic na vrhu naslovnice uz Mladićevu sliku piše: "Posljednja presuda Haškog tribunala: Doživotni zatvor Mladiću za genocid u Srebrenici."

Osmijeh na licu Ratka Mladića i podignut palac fotografija je koja se nalazi na naslovnici Politike uz naslov "Ratku Mladiću doživotna robija".

List 'Danas' prenosi izjave Aleksandra Vučića, Rasima Ljajića, Ane Brnabić, Munire Subašić, Aleksandra Vulina i Golčevskog uz naslov "Krivica je Mladićeva, a ne srpskog naroda".

List 'Alo' za naslovnicu je izabrao psovku koju je Mladić izrekao u sudnici: "Lažete, mamicu vam j...."

"Boriću se dok sam živ da ukinem laž o ratu Srba", naslov je preko cijele naslovne strane Večernjih novosti. Ovaj list prenosi izjave Darka Mladića, Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, te izvještava iz Kalinovika, Lazareva i Bratunca.

List Dnevnik 'stidljivo' sa desne strane na naslovnici navodi da je Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor.

U Hrvatskoj glavni akter naslovnih strana je, također, Ratko Mladić.

"NAPOKON OSUĐEN... bez odgovornosti šefova iz Beograda", napisali su novinari Jutarnjeg lista.

Slobodna Dalmacija piše: "Čujete li ovo, mrtvi sinovi!" te navodi da su iz presude nestali nalogodavci iz Srbije, te da je na presudu Ratko Mladić došao sa kravatom ruskih komunista.

Mladićeva fotografija na kojoj viče na sudiju Haškog tribunala, zbog čega je izbačen iz sudnice, se nalazi preko cijele naslovne strane Večernjeg lista uz naslov "KRIV ZA GENOCID" i "Imao je podršku Beograda".

Jedna od najinteresantnijih naslovnica je na današnjem izdanju lista "24 sata". Mladićeva fotografija uz natpis "KRVNIK OSTAO ĐUBRE DO KRAJA".

Nastavkom rada na ekshumaciji na lokalitetu Jelenik-Jelovačka česma, u općini Vlasenica, dodatnim iskopavanjem pronađen je veći broj posmrtnih ostataka, najmanje pet žrtava.

Postupkom ekshumacije na ovoj lokaciji neposredno rukovodi ovlašteni istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH pod nadzorom postupajućeg tužitelja, te koordinira dalje aktivnosti nadležnih instiucija koje sudjeluju u traženju posmrtnih ostataka i ekshumacijama žrtava ratnih zločina širom BiH.

Pronađeni ostaci će biti prebačeni u Komemorativni centar Tuzla radi dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta žrtava putem analize DNK uzorka.

Robert Prosinečki ponovo se našao među najozbiljnijim kandidatima za novog selektora fudbalske "A" reprezentacije Bosne i Hercegovine. U ekskluzivnom razgovoru za Anadolu Agency (AA) istakao je kako će naredne sedmice pregovarati s predstavnicima Fudbalskog saveza BiH.

"Još danas sam ovdje u Azerbejdžanu i sutra putujem za Zagreb. Završio sam angažman na klupi nacionalnog tima ove zemlje i vraćam se kući", rekao je Prosinečki, te dodao:

"Prije nekoliko dana ponovo su me kontaktirali iz Fudbalskog saveza BiH i pristao sam na pregovore oko preuzimanja bosanskohercegovačke reprezentacije. Iduće sedmice pregovarat ću sa predstavnicima Nogometnog saveza BiH i onda ću znati da li smo se dogovorili".

Dakle, popularno zvanom "Žutom", iz igračkih dana između ostalih prvotimcu i Real Madrida i Barcelone, propao je angažman na klupi selekcije Slovenije.

"Ne, nema ništa od angažmana na klupi Slovenije. Možeš slobodno napisati, pričali smo i nisam se dogovorio sa Slovencima. Kažem ti, drago mi je da me Bosna želi i možda se uskoro vidimo u Sarajevu i počnemo saradnju", pričao je Prosinečki u telefonskom razgovoru iz Bakua.

Na pitanje koliko je izvjesno da bi mogao postati selektor BiH, Prosinečki, bivši član stručnog štaba fudbalske reprezentacije Hrvatske, kao i trener beogradske Crvene zvezde, te turskog Kayserispora, odgovorio je:

"Zašto da ne, kada me ljudi žele?! Zvali su me opet i tražili sastanak. Zašto se ne bismo i dogovorili?! Vidjet ćemo... Bosna i Hercegovina ima dobre igrače, dobru reprezentaciju i može biti primamljiv, sjajan izazov za svakog trenera".

Na prvobitnom spisku želja FS BiH među trojicom kandidata za nasljednika Mehmeda Baždarevića bio je i Prosinečki, uz Mehu Kodru kao "prvog pika" i Amara Osima. Potom, Prosinečki je pregovarao i s nekoliko klubova, kao i funkcionerima FS Slovenije, sa kojima se nije dogovorio.

U međuvremenu, Komisija FS BiH za imenovanje selektora "A" reprezentacije, u sastavu Ivica Osim, Duško Bajević, Sead Kajtaz i Zvjezdan Misimović, je većinom glasova Izvršnom odboru FS BiH za novog selektora predložila Kodru.

Međutim, nekada proslavljeni napadač slavne Barcelone i aktuelni trener švicarskog Servetta nije dobio podršku predstavnika iz RS na sjednici IO FS BiH održanoj 16. septembra u Zenici, te je ove sedmice odustao od kandidature.

Sjednica Izvršnog odbora FS BiH na kojoj bi, na osnovu novog prijedloga komisije, trebao biti izabran selektor održat će se početkom decembra.

S izricanjem prvostepene presude ratnom zločincu Ratku Mladiću, među građanima i novinarima su počele priče gdje će “monstrum od Kalinovnika” provesti doživotnu robiju.

Ako Haški tribunal potvrdi presudu na doživotnu robiju koju je jučer izrekao Mladiću, pred krvnikom su četiri različita scenarija vezana za lokaciju na kojoj će služiti kaznu.

Prema mišljenju Berke Zečevića, vojnog eksperta i svjedoka Haškog tužilaštva u predmetu protiv Radovana Karadžića, koji je osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina robije, Mladić će naredne dvije godine sigurno provesti zatvoru u Hagu.

- Mladić ima pravo na žalbu i vjerujem da će njegova odbrana to iskoristiti. To je ujedno i potvrda će da Mladić u Hagu, u istom ovom zatvoru u kojem se nalazi, provesti najmanje dvije godine. Očekujem da toliko vremena prođe dok se završi žalbeni postupak i potvrdi prvostepena presuda – kaže Zečević za “Avaz”.

Kada smo mu spomenuli četiri moguća scenarija, Hag, Srbija, Rusija i Skandinavija, vezana za lokaciju na kojoj bi Mladić mogao služiti kaznu, Zečević se složio s nama da Srbija ne može izraziti želju da primi Mladića na služenje doživotne robije.

SCENARIJ 2: Skandinavija - Teško je u ovom trenutku govoriti koji je idealan scenarij od ta četiri posmenuta. Prvo, određena zemlja treba izraziti želju da primi Mladića na služenje doživotne robije. Srbija ne može izraziti želju, jer on ne može biti u zatvoru u bilo kojoj od država u kojoj se dogodio konflikt. Rusija može pravno-formalno izraziti želju, ali je najralnije da to bude Skandinavija, iako je o tome još rano govoriti – priča Zečević.

Ovo su ta četiri scenarija:

SCENARIJ 1: Haška ćelija

Mladić je u ćelija u Hagu proveo već šest godina. Kako nam je kazao Zečević u haškoj ćeliji bit će još najmanje dvije. Još neki naši sagovornici bliski Haškom tribunalu su nam kazali da su male šanse da Mladić napusti Hag i nakon te dvije godine. U prilog toj tezi ide nekoliko činjenica, najprije to što se više od decenije krio od Haškog suda.

U Švedskoj je u dva zatvora šest godina provela osuđena ratna zločinka Biljana Plavšić. Nju je Haški tribunal u februaru 2003. osudio na 11 godina zatvora, a 15. septembra 2009. je odobrio prevremeno puštanje na slobodu pošto su joj istekle dvije trećine kazne.

Plavšić je iz Haga prebačena u zatvor Hilsenberg, a pred kraj kazne je završila u zatvor u Štokholmu.

I švedski zakon joj je išpao na ruku, jer prema njemu zatvorenik može biti oslobođen zbog dobrog vladanja pošto odsluži najmanje dvije trećine kazne.

Tribunal joj je izašao i u susret zbog poznih godina, narušenog zdravlja, ali i činjenice da je zločin priznala.

Mladić ovaj uvjet ne ispunjava.
SCENARIJ 3: Rusija

Rusija je u martu ove godine zvanično obavijestila Haški tribunal da je spremna da pruži smještaj i medicinski tretman zločincu Mladiću. To je potvrdila šefica pravne grupe pri Ambasadi Rusije u Holandiji Viktorija Gončarova.

Navodno, Mladiću će u Rusiji biti osiguran smještaj, medicinski tretman i povratak u Hag, u skladu sa svim zahtjevima koje Tribunal odredi. Hag je, međutim, taj prijedlog odbacio - za sada.

SCENARIJ 4: Srbija

Srbija i dalje pruža garancije za, navodno liječenje Mladića, u svojoj državi. Ministarica pravde Nela Kuburović je naglasila da Vlada Srbije i dalje pruža garancije za liječenje u Srbiji, uz konstantaciju da garantiraju i da neće pobjeći.

Kako je i sam podvukao Zečević za ovakve snove Mladića i svih ostalih zlikovaca, gotovo je pa nemoguće da budu ostvareni.

Više od osam godina cijene cigareta u Bosni i Hercegovini su u stalnom porastu, piše Večernji list BiH. Od prosječne cijene od 1,5 maraka, danas kutija cigareta košta pet i više maraka. Prihodi od trošarina su u porastu, ali ne onako kako se očekivalo. Rast cijena i trošarina Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, 2009. godine prihod od trošarina na duhan i duhanske prerađevine je iznosio 449,4 mil. maraka.

Tada je cijena kutije cigareta bila oko dvije marke. Prije pet godina, odnosno 2012. godine, prihod od trošarina bio je 758,4 milijuna maraka, a godinu kasnije 727,1 milijun maraka. Pad od 31 mil. maraka bio je odgovor potrošača na rast cijena cigareta. Već tada su bile nešto manje od tri marke po kutiji, a veći broj ljudi je smanjio pušenje ili prešao na domaći duhan. Podaci za 2016. godinu govore kako je prihod od trošarina na duhan iznosio 807,7 milijuna maraka, a kutija cigareta je pet maraka. Za ovu godinu, zaključno s listopadom prikupljeno je 705,5 mil. maraka. Znači, iznos će biti nešto viši nego prošle godine, ali je cijena cigareta viša nego u 2016. Iz podataka se jasno vidi kako rast cijena ne prati očekivano prihode. Kada bi prihodi od trošarina bili na razini od prije nekoliko godina, danas bismo mogli očekivati oko milijardu maraka prihoda od trošarina. To znači kako će na kraju godine nedostajati oko 200 milijuna maraka.

– Veliki rast cijena cigareta primorao je određeni broj ljudi da ne koristi više duhan, dok se jedan dio okrenuo prema “crnom tržištu”, piše Večernji list BiH. Iako je prihod od trošarina povećan, ovi podaci su pokazatelj kako povećanje trošarina ne mora značiti da će država prikupiti više novca ili barem ne onoliko više koliko očekuje – rekli su nam naši sugovornici.

Prihodi od trošarina na duhan vjerojatno bi bili još manji da UNO BiH ne ulaže velike napore u borbi protiv ilegalne prodaje cigareta i domaćeg duhana. Borba protiv “crnog tržišta” – UNO je značajan naglasak dao na kontrolu prodaje duhana i duhanskih prerađevina na tržištu BiH. Diljem BiH službenici UNO, u suradnji sa SIPA-om i nadležnim MUP-ovima, provodili aktivnosti na terenu. U tijeku 2017. godine oduzeto je 25.220 kutija cigareta, 31.804 komada ručno punjenih cigareta, 2590 kg duhana, 605 kg duhana u listu i 1025 usitnjenog korijena duhana. Pored toga, u prethodnim godinama, posebno su značajne bile tri akcije, a to su “List”, “List 1” i “List 2” u kojima su presječeni značajni lanci krijumčarenja i nezakonite prodaje duhana, više desetaka osoba koje su se bavile ovim kriminalnim aktivnostima se nalaze u pritvoru, a oduzeto je jako puno duhana koji se tek trebao prometovati “na crno”, kao i nekoliko mašina koje su služile za rezanje duhana prije stavljanja na “crno tržište” u BiH – rekli su za Večernjak u UNO BiH. Upozoravaju kako su entitetske inspekcije, kao i Granična policija BiH također oduzeli određene količine nelegalnih duhanskih proizvoda i duhana, tako da su podaci o zapljenama veći nego je to ovdje navedeno. Podizanje trošarina na cigarete, nažalost, nije značilo i više novca za zdravstveni sustav, kako je ranije obećavano. Bolnice nisu dobile gotovo ništa od ovih prihoda, pa se s razlogom postavlja pitanje hoće li se u budućnosti stotine milijuna KM od trošarina na duhan koristiti samo za krpljenje proračuna ili će taj novac biti trošen za zaštitu zdravlja ljudi, piše Večernji list BiH.

Kada bi Ratko Mladić mogao još jednom da bira, on bi izabrao da bude Ratko Mladić. Ali presuda čudovištu stiže kasno za zemlju mentalno zarobljenu u ratu, piše Dragoslav Dedović, urednik redakcije DW na srpskom jeziku.

I širok i dubok je krvavi trag koji je iza ovog starca ostao u Bosni i Hercegovini. Apsolutni gospodar rata na strani bosanskih Srba bio je prije 25 godina u zenitu moći, a sada je u potpunoj vlasti svoje bolesti. Vjerovatno će uskoro umrijeti. Zato je možda ravnodušan prema presudi – ionako se ni za šta ne kaje. Njegovi ispadi u sudnici u potpunom su skladu sa pređašnjim izjavama da je Haški tribunal „satanistički sud".

Ratko Mladić odbija da prihvati stvarnost, isto kao i srpski šovinistički krugovi u BiH i Srbiji. Za njih je, kao što se zna, Haški tribunal politički instrument protiv svih Srba. Tako implicitno negiraju individualnu krivicu svog „junaka" i njegovih kompanjona. Tako uzimaju za ideološke taoce većinu normalnih srpskih građana.

I neka ga je stigla pravdaČak i ako se s pravom kritikuje povremena nedosljednost Haškog tribunala, uopšte nije sporno da bivši general zaslužuje i proces i presudu poslije svega što se 1992-1995. i po njegovoj volji desilo u BiH. Šteta je samo što zgrada suda nije u Sarajevu, Beogradu ili Banjaluci već u Hagu. Iz blizine bi bilo vidljivije kako „junak" biva ograničenim i banalnim čudovištem. Kako nije u stanju da izrekne makar riječ kajanja ili žaljenja. On nema ništa da kaže porodicama svojih žrtava, čak ni porodicama sopstvenih ubijenih vojnika. Kada bi Ratko Mladić mogao još jednom da bira, on bi izabrao da bude Ratko Mladić.

Naprosto je s onu stranu svakog civilizovanog ponašanja ubijati goloruke ljude, mladiće i starce. Varvarski je godinama bombardovati čitave gradske četvrti i tretirati civile kao predmet sadističke zabave snajperista. Zastrašujuće je mnogo mržnje u izjavi o „oslobođenju" Srebrenice i „osveti Turcima". Suludo je i izuzetno opasno glavne misli iz 1389. postaviti kao raster za stvarnost godine 1995.

Ratko Mladić je za mene od početka bio ideološki zaslijepljena vojna pesnica ekstremnog srpskog šovinizma koja se samo dobro razumije u zanat sijanja smrti. Tadašnji propagandisti tog šovinizma – kao aktuelni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić – danas su cijenjeni državnici.

Za žrtve se neće puno promijeniti. Mladić je za njih oduvijek bio cinični zločinac. Jedina satisfakcija biće im zvanična sudska potvrda njihovog mišljenja.

Presuda kao znak nade za BiH?

Za mnoge svoje bivše vojnike, kao i brojne bh. Srbe, Mladić ostaje i junak i žrtva „antisrpske zavjere". Taj predložak će biti dobrodošao i bošnjačkim nacionalistima kako bi govorili o „genocidnim Srbima". I za jedno i za drugo će se pobrinuti populistički političari koji u postfaktičkoj epohi doživljavaju novi procvat i na Balkanu. To je zabrinjavajuće, jer bez sveobuhvatnog razumijevanja i sporazuma između bošnjačkih i srpskih političkih elita neće biti održivog koncepta za budućnost Bosne i Hercegovine.

Bojim se da ova presuda čudovištu stavljenom u izlog Haškog suda i svjetske javnosti neće zadovoljiti dugo gomilanu žeđ za pravdom u zemlji koja je mentalno još uvijek zarobljena u ratnim devedesetim. Mladića je pravda stigla, ali da li je presuda i znak nade za BiH? Za tako nešto je, čini mi se, ipak prekasno.

Izricanje presude komadantu Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću danas je izrečena doživotna kazna zatvora u Haškom tribunalu.

Izricanje presude koje je trajalo blizu dva sata obilježile su i dva prekida. Prvo zbog medicinskog pregleda Mladića, a drugo zbog njegovog neprimjerenog ponašanja u sudnici zbog čega je izbačen sa suđenja.

Izricanje prvostepene presude detaljno su pratili brojni svjetski, ali i regionalni mediji kojima je vijest o doživotnoj kazni zatvora Ratku Mladiću vijest dana.

Hrvatski mediji: "Presuda srebreničkom krvniku", "Konačni pad najgoreg izdanka JNA"
U Hrvatskoj Jutarnji.hr piše: "Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora! Podivljao za vrijeme izricanja presude, izbacili ga iz sudnice. Mladić odgovoran za genocid u Srebrenici", dok je naslov drugog teksta: "Konačni pad najgoreg izdanka JNA: Jasno je zašto je Mladić pobjegao iz sudnice, a Srbija sada mora promijeniti svoju politiku na cijelom Balkanu..."

Portal Index.hr navodi da je "Konačno izrečena presuda srebreničkom krvniku".

Dnevnik.hr navodi "Kriv za genocid u Srebrenici: Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora - "To su najgnusniji zločini".
"Mladića su osudili na doživotnu kaznu", piše 24 sata i citira predsjednika Srbije Aleksandra Vučića: "Očekivali smo to."

Hrvatska-radio televizija na svom portalu piše "Ratku Mladiću doživotni zatvor, genocid u Srebrenici, ali ne i u drugim općinama istočne BiH".

Vijest o doživotnoj presudi Ratku Mladiću prva vijest svih srbijanskih medija
Politika piše: "Mladiću doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina", stavljajući pod navodnike "genocid u Srebrenici".

"Haški sud izrekao kaznu generalu VRS" i "Ovo je propaganda Haškog suda a ne pravda", glavne su vijesti na Kuriru.

Blic koji je pratio uživo izricanje presude piše: "Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora, kriv za genocid u Srebrenici".

Radio-televiziji Srbiji na naslovnoj stranici portala stoji vijest: "Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor".

b92 piše: "Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora", kao i portal Danas.

Slovenski i crnogorski mediji izvještavaju o presudi
Slovensko Delo također kao prvu vijest izdvaja "Mladić osuđen na doživotni zatvor", dok 24ur navodi "Haški sud Ratka Mladića osudilo krivim i presudilo mu doživotnu kaznu."

Crnogorske Vijesti, također, kao vijest dana izvještavaju da je Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Tok suđenja praćen je iz minute u minutu.

Haški Tribunal u srijedu je Ratka Mladića osudio na doživotnu kaznu zatvora. Bilježimo prve reakcije iz zemlje, regiona i svijeta.

Darko Mladić: Na Zapadu ništa novo

Nakon što je bivši komadant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić danas osuđen na doživotni zatvor, oglasio se njegov sin Darko Mladić.Darko Mladić se obratio medijima nakon presude njegovom ocu kojom je osuđen na doživotni zatvor.”Nažalost, moram reći da na Zapadu nema ništa novo. Ovo tijelo koje se naziva tribunalom za zločine u bivšoj Jugoslaviji nije uspjelo u misiji jer je zanemarilo brojne srpske žrtve. Danas smo svjedočili kako je pravda zamijenjena ratnom propagandom. Činjenice su zanemarene”, kazao je Mladić.

Nakon toga, Darko Mladić je medijima saopštio šta mu je otac rekao nakon izricanja presude.”Prenosim vam poruku mog oca: Kazao je da je sve ovo laž i da je ovo komisija NATO-a i pokušavaju kriminalizirati srpski narod koji se štitio od agresije. Otkako se završio rat u bivšoj Jugoslaviji nije bilo prekida vatre u svijetu i nismo vidjeli verzije generala Mladića u Siriji ili negdje drugo širom svijeta. Istovremeno, kada se druga strana odluči na takve poteze, tada nema suđenja i procesuiranja zločina”, kazao je Darko Mladić.

Plenković: Presuda Mladiću primjerena

Premijer Andrej Plenković ocijenio je u srijedu da je kazna doživotnog zatvora Ratku Mladiću za zločine počinjene u BiH primjerena, te izrazio žaljenje zbog toga što dio optužnice Haaškoga nisu bili i zločini koje je taj bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba počinio u Hrvatskoj.

“S obzirom na najteža kaznena djela zločina protiv čovječnosti, koja su bila predmetom optužnice, smatramo da je, s obzirom na sve u čemu je sudjelovao Mladić i u čemu je taj udruženi zločinački pothvat poduzet u BiH i potvrđen genocid u Srebrenici, ova presuda primjerena, s obzirom na odredbe statuta Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju”, rekao je Plenković novinarima u Saboru.

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu nepravomoćno je Mladića proglasilo krivim za genocid u Srebrenici, za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u BiH, te ga osudilo na doživotnu kaznu zatvora poručivši da je bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba kriv za zločine koji su “među najgnusnijima poznatima čovječanstvu”.

U presudi nije prihvaćena teza tužiteljstva da su sudionici udruženog zločinačkog pothvata bili i visoki srbijanski dužnosnici, a Plenković je na pitanje novinara da prokomentira to što se ne spominje srbijansko vodstvo kazao: “Što se tiče nespominjanja vodstva koje se odnosi na Srbiju, to se očito u ovoj presudi u ovom trenutku, nažalost, nije dogodilo”.

Izrazio je žaljenje i zbog toga što dio optužnice Haaškoga nisu bili i Mladićevi zločini u Hrvatskoj.Novinari su ga pitali je li DORH trebao procesuirati Mladića za zločine u Hrvatskoj, na što je odgovorio kako je to pitanje za Državno odvjetništvo.”To mora odgovarati DORH. Nažalost, predmet ove optužnice nisu bili zločini počinjeni na teritoriju Hrvatske”, kazao je.”Nama je zbog toga žao. Bilo bi dobro da je i to bio dio optužnice Haaškog tužiteljstva. Međutim, oni su očito zbog obimnosti predmeta, koliko mi se čini, nažalost, procijenili da to nije slučaj”, rekao je Plenković.

Suljagić: Ratko Mladić nije lekcija iz prošlosti, Mladić je lekcija za budućnost

Emir Suljagić, koji je preživio genocid u Srebrenici, je komentirajući presudu ratnom komandantu Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću, kazao Feni da je dužina presude, sama po sebi, simbolična, te dodaje da je ona primjerena.

“Kad kažete doživotna kazna to onda znači da je Sud barem ozbiljno shvatio dokaze koji su izneseni pred Sud”, navodi Suljagić.

Kada je riječ o samoj presudi Ratku Mladiću, on ističe kako je žalosno “što Sudsko vijeće nije našlo hrabrosti da genocid pročita i protumači drugačije, jer postoji dovoljno dokaza da su bosanski muslimani bili izloženi genocidnom napadu na teritoriji cijele BiH od 1992. do 1995. godine”.

Suljagić smatra da nema mjesta i prostora za likovanje.

“Nama je 100.000 ljudi pobijeno, još se stotine hiljada ljudi neće roditi kao rezultat toga što je radio Ratko Mladić. Mi nemamo pravo da likujemo. Ratko Mladić nije lekcija iz prošlosti, Ratko Mladić je lekcija iz budućnosti. Ratko Mladić je pouka o tome šta će nam se dogoditi svaki put kad svoju sudbinu prepustimo u ruke nekome drugom”, smatra Suljagić.

Po njegovi riječima, Ratko Mladić je lekcija koja glasi „da pravda ne živi u međunarodnim sudovima nego u haubičkim cijevima“.

“Dokazi koji su korišteni na suđenju protiv Ratka Mladića korišteni su i u brojnim drugim suđenjima. Apsolutno ništa novo u tom smislu nema”, napominje Suljagić.

Dodaje da ako postoji ijedna stvar koju bi trebali prihvati i nadgrađivati, onda je to “upravo to more činjenica, more presuđenih pravosudno i pravosnažno utvrđenih činjenica o tome šta se događalo u BiH”.

Azmi: Presuda Mladiću treba da okonča negiranje genocida i slavljenje zločinaca

Ugledna britanska fondacija Remembering Srebrenica pozdravila je današnju presudu Haškog tribunala izrčenu ratnom zločincu generalu Vojske RS Ratku Mladiću za genocid i zločine.

“Vojna agresija koju je Mladić predvodio je nosila ideologiju koja u svojoj samoj srži ima vjersku i etničku mržnju. Ratko Mladić je osuđen na doživotni zatvor”, navedeno je u saopćenju za javnost.

Ova organizacija je izrazila žaljenje što je presuda obuhvatila samo genocid u Srebrenici, a ne i u drugim bh. općinama u kojima je počinjen.

Predsjednik ove organizacije Waqar Azmi je naveo kako suosjeća s preživjelim žrtvama genocida dok gledaju kako se „arhitekt destrukcije i genocida u Srebrenici konačno suočava s presudom i odgovornošću“.

“Današnja presuda mora okončati i negiranje genocida i glorifikaciju zločinaca i ubica poput Ratka Mladića i Radovana Karadžića”, navodi Azmi.

Grujičić: Još jedna potvrda da je sud formiran da osudi Srbe

“Izricanjem kazne doživotnog zatvora nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću, Haški tribunal je potvrdio da je formiran da osudi Srbe jer uskoro prestaje sa radom”, izjavio je Srni načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić.

Grujičić je naveo da “presuda Mladiću nije iznenađujuća, jer je srpskom narodu poznat dosadašnji rad haških tužilaca i sudija i njihov odnos prema srpskim optuženicima”.

On je istakao da “su haške presude stvorile negativnu sliku o Srebrenici, predstavljajući je kao mjesto koje nije za življenje, što je dovelo do iseljavanja stanovništva i srpske i bošnjačke nacionalnosti iz ovog mjesta”.

“Mladić će ostati upamćen u istoriji i ova presuda je još više učvrstila mit o njemu u srpskom narodu, koji mu je zahvalan što ga je spasio od progona i istrebljenja sa ovog prostora”, rekao je Grujičić.

On je istakao da su sudovi dužni da daju odgovore na ovo pitanje i procesuiraju počinioce zločina nad Srbima.

“Bez obzira na ovu i ostale presude, mi nastavljamo da radimo i stvaramo preduslove i ambijent za otvaranje novih radnih mjesta, povećanje broja zaposlenih, rast životnog standarda stanovnika ove opštine”, poručio je Grujičić.

Prema njegovim riječima, na taj način će nastojati da zaustave iseljavanje ljudi i stvore uslove za povratak onih koji su otišli iz ove opštine.

Grabar-Kitarović: Nadam se da je presuda Mladiću barem djelomična satisfakcija obiteljima žrtava

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je izrazila nadu da će kazna doživotnog zatvora, na koju je nepravomoćno osuđen bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, biti barem djelomična satisfakcija obiteljima poginulih, ubijenih, mučenih i nestalih, te izrazila žaljenje što Mladić nije odgovarao i za zločine počinjene u Hrvatskoj.

“Znam da ništa ne može vratiti izgubljene živote, tisuće ljudi koji su na tako brutalan način ubijeni u Srebrenici i drugdje u BiH, ali i u Republici Hrvatskoj. Žao mi je da nije odgovarao za zločine počinjene u Hrvatskoj, posebno Škabrnju i druge”, rekla je hrvatska predsjednica u izjavi novinarima nakon svečane akademije u povodu 390 godina osnutka Prve riječke hrvatske gimnazije.

“Nadam se da će ova presuda doživotnog zatvora biti barem djelomično satisfakcija obiteljima svih koji su poginuli, ubijeni, mučeni i nestali u to vrijeme kad je Mladić bio jedan od simbola rata, brutalnosti i genocidnosti”, kazala je Grabar-Kitarović.

Jovanović: Presuda Mladiću da bude osnova za nove odnose i pomirenje u regionu

Predsjednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocijenio je danas da presuda nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću u Hagu treba da bude osnova za izgradnju novih odnosa i politiku pomirenja u regionu, prije svega u Bosni i Hercegovini.

Navodeći da je Mladić bio “simbol ratnog ludila”, Jovanović je u saopštenju ocijenio da kazna doživotnog zatvora za bivšeg komandanta VRS “u isto vrijeme predstavlja i nadu da će se teret kolektivne odgovornosti skinuti sa srpskog naroda u Srbiji i Bosni i Hercegovini”.

“Kazna koja je danas izrečena Mladiću predstavlja djelimičnu satisfakciju za porodice žrtava zločina za koje mu je suđeno, ali i sve one koji su se godinama borili za pravdu i pomirenje u regionu, jer ništa ne može vratiti izgubljene živote i umanjiti nesreću miliona ljudi koji su stradali u ratnom ludilu devedesetih”, naveo je lider LDP-a.

Jovanović je ocijenio i da presuda Mladiću “postavlja zadatak pred lidere i Srbije i Republike Srpske da svoja društva upoznaju sa zločinima koji su počinjeni i otvoreno progovore o užasnim stradanjima Bošnjaka tokom rata u BiH”.”Ovo ne smije da bude povod za raspaljivanje mržnji i sukoba, nego opomena i poziv na odgovornost pred samima sobom, pred prošlim i budućim generacijama. Mora se pokazati pijetet prema žrtvama stalnim podsjećanjem na njih i porukama da se tako nešto ne smije nikada više ponoviti. Moramo sačuvati prisebnost i ne dozvoliti da ova presuda postane novi motiv za srpski ili bilo koji drugi nacionalizam”, naveo je Jovanović.

Hartmann: Ovo je bila zadnja prilika za Sud da utvrdi da je genocid počeo 1992.

Ratko Mladić pokušao je u više navrata uvjeriti javnost da se Srebrenica nije desila … i danas pravda dolazi da stavi tačku na te pokušaje i da utvrdi sve činjenice, kazala je Feni bivša glasnogovornica Tužilaštva Haškog tribunala Florence Hartmann, komentirajući izricanje kazne doživotne robije u prvostepenoj presudi bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

Naglasila je da je “ovo bila zadnja prilika da Haški tribunal ocijeni kvalifikaciju zločina koji su počinjeni od 1992., odnosno Tribunal je odbio smatrati da je genocid započeo 1992. i trajao do 1995. godine kada je završio sa Srebrenicom”.”Kako je sumirano u toku čitanja izricanja presude, predsjedavajući Sudskog vijeća Alphons Orie je kazao da je od 1992. relativno mali broj ljudi ubijen iz ciljne grupe da bi se smatralo da je riječ o genocidu”, kazala je Hartmann dodajući da je “to već problematično, jer broj nije povezan za namjeru”.

Hartmann je mišljenja da je “tokom čitanja otužbi za koje se tereti, Mladić to pokušao spriječiti, jer mu je bilo bitno da se ne podsjeća na zločine za koje je optužen”.”Tokom izricanja presude, Mladić je, nakon pauze koja je bila zatražena na njegov zahtjev, kada se vratio pokušavao skratiti izricanje presude i pošto je sudija to odbio, on je postao nervozan i cijeli svijet je mogao vidjeti svojim očima kako čovjek koji je navikao da ima svu moć postaje nemoćan”, kazala je.

Čovjek koji je navikao da ima u svojim rukama i život i smrt, kako navodi, u sudnici je običan čovjek koji treba da odgovora za svoje zločine pred sudijama i nema više nikakvu vlast.”To je taj trenutak kada mu sudija naredi da izlazi iz sudnice i njegova nervoza i volja za vrištanjem pokazuje da naređivanje više nije moguće, da on nema više vlast i pretpostavljam da će se žrtve koji su ga vidjele u tom izdanju nekako smiriti i da će im to simbolično pružiti satisfakciju”, zaključila je Hartmann.

EU o presudi Ratku Mladiću: Ostvarivanje pravde je osnovna ljudska obaveza
Ostvarivanje pravde i borba protiv nekažnjivosti najstrašnijih zločina je osnovna ljudska obaveza, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH nakon izricanja presude Ratku Mladiću, ratnom komandantu Vojske Republike Srpske, koji prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Iz EU navode da se današnja presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u slučaju Ratka Mladića dotiče nekih od najmračnijih i najtragičnijih događaja u nedavnoj historiji Bosne i Hercegovine, Zapadnog Balkana i Evrope, uključujući genocid počinjen u Srebrenici.

EU se suosjeća sa preživjelima i onima koji su izgubili svoje najmilije i novodi da iako komentarišu pojedinačne presude, u potpunosti poštuju odluke MKSJ-a i podržavaju njegov rad.”Snažno naglašavamo potrebu za potpunom saradnjom s MKSJ-om, kao i s njegovim nasljednikom, Mehanizmom za međunarodne krivične sudove. Evropska unija se nada da su sve zemlje u regionu odlučne i opredijeljene radu u cilju pomirenja, regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa. Očekujemo od svih političkih lidera u regionu da iskažu poštovanje žrtvama kroz zastupanje i poštivanje ovih opredjeljenja”, navodi se u saopštenju.

Mešković nakon presude Mladiću: Lično sam očekivao više, ali presuda je pokazala da pravda postoji
Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH, poručio je danas u Hagu, nakon izricanja presude Ratku Mladiću, ratnom komandantu Vojske Republike Srpske, da je lično više očekivao, da se dokaže odgovornost i uloga Srbije u izvršenju agresije i genocida u BiH, kao i uloga političkih struktura, javlja Anadolu Agency (AA).

“Dobro je da je sve konačno prošlo, bilo je mnogo problema i na samom izricanju presude. Osuđen je i proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, nije proglašen krivim za sveobuhvatnu genocidnu namjeru u šest drugih općina. Dokazane su teške kvalifikacije, prije svega, kada je u pitanju sveobuhvatna zločinačka namjera”, pojasnio je Mešković nakon izricanja presude.

Dodaje kako je lično očekovao više, ali i da je dobro to što se prvi put u izricanju presude koristio termin “logor”. “Lično sam više očekivao, da se dokaže odgovornost i uloga Srbije u izvršenju agresije i genocida u BiH kao i uloga političkih struktura. Dobro je da se po prvi put, u izricanju presude, koristi pojam logor, dosad su to bili zatočenički objekti. Sve u svemu, ovu presudu treba dobro izučiti, analizirati i vidjeti i šta se iz svega može koristiti kada je u pitanju utvrđivanje istine, zločina koji su se desili i genocida u BiH”, naglasio je Mešković.

Poručio je da je ova presuda, kojom je Ratku Mladiću irečena kazna doživotnog zatvora, pokazala da pravda postoji. “Naravno, dug je put da bi se ta pravda dočekala. Pravda za žrtve nikada u potpunosti neće biti određena niti definisana, ali korak po korak kockica se slaže. Mladić je samo jedan u nizu onih koji su planirali, organizovali i izvršili kako genocid tako i zločin protiv čovječnosti u BiH”, dodao je Mešković.

Preživjele žrtve genocida iz Tuzle: Nismo zadovoljni presudom Mladiću

Nakon izricanja doživotne kazne zatvora Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, preživjele žrtve genocida, koje su danas prenos iz Haga pratile u Tuzli, izrazile su svoje nezadovoljstvo, jer Mladić nije osuđen za genocid i u drugim općinama u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ovim nisam zadovoljna. Samo je osuđen za genocid u Srebrenici, a šta je za ovih šest općina za koje nije osuđen? Zločinac je to naredio, počinio i svjesno uradio i to što je uradio, kukavički se krio do 2011. godine, a htio je i danas napraviti da se ne završi presuda”, navela je Habiba Mašić koja je tokom genocida ostala bez muža i dvojice sinova.

Tokom izricanja presude, a nakon pauze koju je zatražila Mladićeva odbrana kako bi on mogao otići u toalet, Mladić je nekoliko puta upozoren na ponašanje u sudnici, nakon čega je udaljen iz sudnice i nastavak izricanja presude pratio je u odvojenoj prostoriji.

Preživjele žrtve izrazile su svoje djelimično zadovoljstvo presudom, ali samo u onom dijelu koji se odnosi na doživotnu kaznu zatvora.”Djelimično sam zadovoljna, jer ipak je osuđen i da se zna ko je bio ratni zločinac, ko je naređivao, ko je izvršavao i šta su radili od naših najmilijih. Za nas žrtve to mnogo znači, ali u potpunosti nismo zadovoljni jer nisu obuhvaćene sve općine u čitavoj BiH”, navela je Vasvija Kadić.

Reis Kavazović: Presuda Ratku Mladiću prilika za suočavanje s prošlošću

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović smatra da je presuda doživotnog zatvora ratnom komandantu Vojske RS Ratku Mladiću prilika za suočavanje s prošlošću.”Ovo je prilika da se svi, a posebno srbijansko društvo i zvaničnici među bosanskim Srbima, suoče s prošlošću. Jedino istina o onome što se ovdje dešavalo može biti osnova za povratak pomirenja”, kazao je Kavazović u izjavi za Fenu.

Ova presuda, dodao je on, dobit će dodatno na važnosti ako doprinese procesu pomirenja, a taj proces će biti moguć ako se nastavi s glorificiranjem zločinaca i politika koje su rezultirale zločinom.”Žao nam je što Sud nije prihvatio dokaze da je i u drugim općinama pored Srebrenice počinjen genocid. Mi i ljudi koji su to preživjeli, znaju razmjere zločina. Sada je najbitnije da se okrenemo budućnosti i da se svi distanciramo od onih za koje je pred najvišim sudskim instancama dokazano da su učestvovali u organiziranim zločinačkim poduhvatima i da učimo svoju djecu. Da ne ponavljamo greške iz prošlosti i da stanemo na stranu žrtava”, kazao je u svom komentaru na presudu reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović.

Ćamil Duraković: Presuda Mladiću je svakako maksimalna moguća presuda i možemo biti zadovoljni

Ova simbolika doživotne presude bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću je svakako maksimalna moguća presuda jednom takvom zločincu i mi možemo biti zadovoljni time, kazao je bivši načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković.Duraković je dodao da sada treba sačekati kakve će reakcije biti na ovu presudu, jer u niz tih procesa koji su vođeni pred sudovima po pitanju zločina uglavnom su doživjeli različite reakcije”Ono što mi, kao preživjele žrtve genocida, možemo reći jeste da uprkos svemu što je učinjeno i sada utvrđeno mislim da je krajnje vrijeme da se činjenice iz prošlosti i sudske presude prihvate kako bismo mogli krenuti u neku iskreniju budućnost sa mogućim pomirenjem, a ako ne dođe do toga bojim se da ćemo imati još mnogo problema”, rekao je Duraković.

Miro Lazović: Nakon doživotne presude Mladiću zatvara se jedna stranica u historiji BiH

Presuda ratnom komadantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću je očekivana s obzirom na to da su prije njega njegovi podređeni osuđeni na doživotnu robiju tako da je bilo logično da će i on dobiti ovaku kaznu i mislim da je Sud utvrdio relevantne činjenice koje su doprinijele takvoj odluci, kazao bh. političar Miro Lazović.

“Nakon doživotne presude Mladiću zatvara se jedna stranica u historiji BiH na način da su svi haški optuženici, dakle vojno i političko vodstvo Republike Srpske procesuirani i osuđeni u Hagu i to zatvara jednu stranicu, a trebala bi se otvoriti druga stranica gdje će BiH napraviti jednu građansku državu bez teritorijalnih i etničkih podjela koje su rezultat rata i ratnih zločina”, kazao je Lazović.

Čanak: Srbija da osudi i politiku i idelogiju koja je dovela do ratnih zločina

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak zatražio je danas od državnih organa Srbije da konačno i nedvosmisleno osude politiku i ideologiju koja je dovela do toga da ime Ratka Mladića bude simbol zločina i genocida i dodao da je to važan korak ka uspostavljanju politike trajnog pomirenja u regionu.

“Presudu Ratku Mladiću treba razumjeti ne samo kao presudu čovjeku odgovornom za najveći ratni zločin u Evropi od Drugog svjetskog rata, nego i kao presudu ideologiji i svima koji su te zločine planirali, koordinirali i sprovodili”, naveo je Čanak u pisanoj izjavi.

Prema njegovim riječima, isti ti koji su zločine planirali, koordinirali i sprovodili su od imena Ratka Mladića napravili “ratni poklič huligana i kriminalaca, koji bi takve zločine bili spremni da ponove”.”Oni su te planove kovali u Beogradu, a ne na Palama. Jako je važno, međutim, da tu zločinačku organizaciju i njihovu krivicu nipošto ne treba dovoditi u vezu sa čitavim narodom. To bi bilo nepravedno i neistinito”, poručio je Čanak.

SBB pozdravlja presudu tribunala u Hagu

Savez za bolju budućnost BiH pozdravlja presudu Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, kojoj je bivši čelnik Vojske Republike Srpske Ratko Mladić proglašen krivim za brojne zločine nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom, uključujući za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, te kojom mu je izrečena kazna doživotne robije, saopćeno je iz SBB-a.

Članstvo SBB-a, predvođena svojim predsjednikom, smatra da je svaka kazna za Mladića preblaga s obzirom na stotine hiljada njegovih žrtava, uključujući porodice ubijenih, ali mir pronalazimo u spoznaji da ovaj krvnik više nikada neće osjetiti blagodati slobode.

SBB izražava razočarenje što Tribunal, uz izuzeće sudije Orija, nije osudio Mladića i za genocid u Vlasenici, Prijedoru, Foči i drugim općinama u Bosni i Hercegovini u kojima je genocid također nesumnjivo počinjen. Istovremeno, doživotna kazna zatvora za genocid u Srebrenici je još jedna potvrda da je Vojska Republike Srpske imala namjeru da fizički uništi Bošnjake.Iz SBB-a se nadaju da će ova presuda predstavljati dodatni poticaj svima da prihvate istorijske činjenice i istinu, a što je preduslov za uspostavu povjerenja.

Šarović: Presuda će uzburkati strasti u BiH

Potpredsjednik Glavnog odbora SDS-a Mirko Šarović rekao je da će prvostepena presuda Haškog tribunala kojom je Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora uzburkati strasti u BiH. “Razočaran sam jer sam očekivao drugačiju odluku. Ona nije konačna i nije pravosnažna, a u suštini će uzburkati strasti u BiH i neće doprinijeti onom zbog čega je osnovan Haški tribunal, a to je pomirenje u BiH”, rekao je Šarović Srni.

On smatra da će se nakon ove presude svi unutar BiH svrstati na dvije strane – jednu u Republici Srpskoj, gdje će većinski iznijeti negativan stav prema ovoj odluci Tribunala i ostatku BiH gdje će komentarisati na drugi način.”U ovom trenutku zaista nisam upoznat o drugim detaljima u obrazloženju presude, ali je moj stav da je ovo potpuno razočaravajuće”, dodao je Šarović.

Govedarica: Sve presude Haga doprinose dodatnom razdoru u BiH

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica izjavio je Srni da svaka presuda donesena u Hagu doprinosi dodatnom razdoru među, ionako podjeljenim, narodom u BiH.”Svi oni koji misle da se na ovaj način dolazi do pomiranja, nalaze se u zabludi. Ovo je samo put kojim je pomirenje u BiH znatno otežano”, rekao je Goveradica, komentarišući prvostepenu presudu Haškog tribunala kojom je Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

On smatra da Haški tribunal ima selektivni pristup, upitavši ko će osigurati pravdu za srpske žrtve i njihove porodice.”Ko će odgovarati za zločine počinjene nad Srbima i ko je za to osuđen od hrvatskog, bošnjačkog, albanskog, šiptarskog rukovodstva za zločine nad Srbima? Da li treba shvatiti da je pravda zadovoljena ako svjedoci mijenjaju iskaze pod određenim pritiscima? To se ne može nazvati pravdom”, istakao je Govedarica.

On je naglasio da je “Haški tribunal pod političkim i kriminalnim uticajem”, te da je napravio više štete, nego koristi BiH i njenim građanima.”Nažalost, general Ratko Mladić nije jedini Srbin koji je, na ovakav ili sličan način, postao žrtva Haškog tribunala. Nije se imao čemu ni nadati nakon presude prvom predsjedniku Reublike Srpske Radovanu Karadžiću, ali kazna doživotnog zatvora potvrđuje da Haški tribunal očigledno nije pošteđen političkog uticaja, koji je pokazivao sve ove godine”, rekao je Govedarica.

On smatra da će “sada uslijediti komentari bošnjačke javnosti da je Republika Srpska genocidna tvorevina, a presuda će se pokušati prebaciti na neku vrstu kolektivne odgovornosti”.”To će raditi oni koji štite zločine u sopstvenim redovima, koji su počinjeni nad srpskim narodom”, naglasio je Govedarica, dodavši da se ne može govoriti o pomirenju dok se ne zadovolji pravda za srpske žrtve.Govedarica očekuje da će advokatski tim uložiti žalbu na prvostepenu presudu.

Nikšić: Nema pomirenja bez istine i pravde, a bez pomirenja nema istinske sreće za bilo koga u BiH

Ovo je veliki dan za pravdu, veliki dan za sve žrtve rata i stradanja u Bosni i Hercegovini, a naročito za porodice žrtava genocida u Srebrenici.Želim vjerovati da će društvo u BiH, zemljama regije, pa i cijelog svijeta, imati snage učiti iz ove presude. Da ćemo, ako ništa drugo, svi početi uvažavati žrtve i boriti se da posljedice zločina, za koje je Mladić osuđen, budu što je moguće više otklonjene.

To je trajna obaveza svih u BiH, našem susjedstvu, ali i cijelom svijetu.Očekujem i da se mnogi, koji to nisu uradili sada, konačno suoče sa istinom o zlu koje je Mladić prouzrokovao, zajedno sa ideologijom mržnje koju je predstavljao i simbolizirao. Vrijeme je da se politike koje su stajale iza Mladića zauvijek iskorijene i odbace.

Nema pomirenja bez istine i pravde, a bez pomirenja nema istinske sreće za bilo koga u BiH, ali i cijeloj našoj regiji.Svi mi, koji obavljamo bilo kakve javne dužnosti, dugujemo žrtvama, prije svega, poštovanje i razumijevanje za ono što su prošli, ali im dugujemo i nadu da je moguće stvoriti društvo i državu u kojoj će oni naći mir i snagu da se okrenu budućnosti.

Mi, prije svega, našoj djeci dugujemo budućnost, u kojoj će imati sretan i uspješan život u kojem više niko i nikada neće doživjeti ono za šta je osuđen Ratko Mladić.Samo ako to uspijemo uraditi, presuda Ratku Mladiću će dobiti svoj puni smisao i pozivam sve političke snage da se posvete ostvarenju tog cilja – istakao je Nikšić.

Radončić: Žao mi je što u Haškom tribunalu nema smrtne kazne

Nakon izricanja presude ratnom zločincu Ratku Mladiću, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić je poručio da je Mladić zaslužio doživotnu kaznu zatvora, ali da žali što ne postoji smrtna kazna.”Ovo je historijska presuda. Potvrđeni su svi monstruozni zločini, genocid u Srebrenici, četverogodišnja opsada Sarajeva i drugi zvjerski ataci na Bošnjake. Ali mislim da je historijska šteta što Mladić nije osuđen i za genocid u općinama Ključ, Kotor Varoš, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica i Foča”, kazao je Radončić.Naglasio je da je ljudski da, gledajući žrtve i porodice koje su izgubile i po 30 svojih članova, prisjećajući se poginulih članova svoje porodice i toga što je preživio svaki dan rata u opkoljenom Sarajevu, žali što u Tribunalu ne postoji smrtna kazna, piše Klix.ba.
Inzko: Presuda Mladiću važan korak u privođenju pravdi odgovornih za najužasnije zločine u BiH

Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednci u BiH, opisao je presudu Ratku Mladiću, ratnom komandantu Vojske Republike Srpske, kao izuzetno važan korak u pravcu privođenja pravdi onih pojedinaca koji su odgovorni za najužasnije zločine u Bosni i Hercegovini.“Zločini koji su počinjeni pod komandom Ratka Mladića, uključujući i genocid, nanijeli su ogromnu bol i patnju svima u BiH, čije posljedice će se odraziti na mnoge generacije. Direktne žrtve i preživjeli nakon ovih zločina stalno nas podsjećaju na razloge osnivanja Međunarodnog krivičnog tribunala, na to zašto je njegov rad tako važan i zašto je pravda od suštinskog značaja za proces iscjeljenja cjelokupnog društva. Razumijem da je za žrtve i preživjele čekanje na pravdu bilo predugo, ali se nadam da će im ova presuda dati neki osjećaj završetka i osjećaj pravde, jer potreba za pravdom i njenim zadovoljenjem je bezvremenska i univerzalna”, kaže Inzko.

Iz OHR-a dodaju da je visoki predstavnik također pozvao sve vlasti u BiH i sve građane da poštuju presudu i da se suzdrže od njenog politiziranja.“Nema loših naroda, samo loših pojedinaca. Nadam se da će svi iskoristiti ovu priliku da se još jednom opredijele za proces pomirenja. Pravda sama po sebi ne donosi pomirenje, ali je neophodan prvi korak u potrazi za zajedničkim viđenjem prošlosti i u pronalasku pune istine o događajima iz jula 1995. godine. To viđenje je put ka sigurnoj i mirnoj budućnosti” zaključio je visoki predstavnik.

Sudsko vijeće Haškog tribunala danas je osudilo Ratka Mladića na doživotni zatvor za zločine genocida u Srebrenici 1995. godine, granatiranje i snajpersko djelovanje po civilima u Sarajevu, kao i za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine i kršenje zakona o običaja ratovanja, kao i uzimanje pripadnika UN-a za taoce, prenosi Anadolija.

DF: Nema presude koja može nadoknaditi hiljade izgubljenih života

Imajući u vidu dosadašnje parametre koje je u svojim presudama imao Haški tribunal, doživotna robija za ratnog zločinca Ratka Mladića u potpunosti nastavlja „haški kontinuitet“ i bila je očekivana.Međutim, ako hoćemo da odvajamo pravdu od pravednosti onda je nepravedno, posebno prema žrtvama, da se mjera genocida utvrđivala čudnim aršinima. Obrazloženje po kojem genocid nije počinjen nigdje osim u Srebrenici – najblaže rečeno – uvredljiv je, prije svega za pogubljene, istrebljene, raseljene stanovnike Prijedora, Ključa, Kotor Varoša, Sanskog Mosta, Vlasenice i Foče.

Kako drugačije tumačiti slijedeći stav Sudskog Vijeća: “Vijeće je razmotrilo da li je ciljani dio činio značajni dio zaštićene grupe i zaključilo da su bosanski muslimani činili relativno mali dio zaštićene grupe i da nisu, ni na koji način, predstavljali njen značajni dio“.Ako je preko 5000 ubijenih Bošnjaka i Hrvata u Prijedoru „beznačajni dio“ tzv.zaštićene grupe, onda je apsurdno govoriti i o pravdi i o pravednosti.

Ovim putem još jednom izražavamo sućut i poštovanje svim žrtvama agresije na Bosnu i Hercegovinu, njihovim porodicama, svim preživjelim i hrabrimo ih da se i u ovom teškom trenutku uzdignu iznad bilo kakvog politikanstva i najezde političkih lešinara koji su i do sada na tuđim mukama i tuđim žrtvama gradili svoj politički imidž kod „druge strane“ a posebno da prestanu vjerovati „čuvenim“ zaštitnicima svoga naroda.

Takođe apelujemo da se ne dozvoli dizanje tenzija koje vode daljem širenju međunacinalne mržnje, jer je i to argument onih koji definitivno hoće da podijele ovu zemlju. Običan čovjek, žrtva ili živući paćenik, njima ne predstavlja ništa osim sredstva za ostvarenje svog opstanka na vlasti.

Vasvija Vidović: Ovo je historijski događaj za cijeli Balkan

Advokatica Vasvija Vidović kazala je za N1 da je današnja presuda Ratku Mladiću historijski događaj, ne samo za Bosnu i Hercegovinu već i za cijeli Balkan.Ona je obrazloženje presude ocijenila – konciznim.- Kako god, mislim da je ovo veliki, historijski događaj, ne samo za BiH već i za Balkan. Svi ovi događaji će biti realno presuđeni s distance kada ljudi, uključujući žrtve, budu događaje gledali s jednog drugog aspekta. Posebno ljudi u RS gdje uticaj ima propaganda i dnevna politika. Obrazloženje presude je bilo koncizno, teško je razumjeti ljude da tog čovjeka mogu i dalje smatrati herojem – kazala je Vidović.Prema njenoj procjeni, žalbeni postupak će trajati najmanje godinu i po.- Ja mislim da će žalbeni postupak trajati najmanje godinu i po. To su kompleksni predmeti sa kompleksnim optužbama. Vjerujem da će se Tužilaštvo na oslobađujući dio opresude žaliti – kazala je Vidović.

Brammerzova poruka onima za koje je Mladić heroj

Haški tužilac Serge Brammertz rekao je da je zadovoljan presudom generalu i ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici, zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja rata u BiH.Brammertz je na konferenciji za novinare u Haagu ocijenio da je današnji dan značajan datum za međunarodnu pravdu, podsjetivši da je Mladić prva osoba koji je Haški tribunal optužio za zločina i posljednja koja je osuđena, prenosi N1.

Brammertz je kazao da porodice žrtava danas znaju ko je odgovoran za ono što su pretrpjele. Dodao je i da je 2008. godine, kada je došao na čelo Tužilaštva, imao nadu da će Radovan Karadžić i Ratko Mladić biti uhapšeni, ali da nije bio optimista.

“Danas su obojica osuđeni i to je veliko dostignuće za Tužilaštvo, žrvte i preživjele. Prvi zahtjev na svim sastancima sa preživjelima, uvijek je bio da se uhapse Mladić i Karadžić. Tražili smo doživotnu kaznu i dobio je doživotnu kaznu”, istakao je Brammertz.

Haški tužilac upozorio je i da je glorifikacija ratnih zločinica veliki problem i prepreka pomirenju u regionu zapadnog Balkana. “Volio bih da vidim više odgovornih političara koji će pročitati presude, i priče žrvata, nema tu ničeg herojskog. Nema ničeg herejskog u egzekucijama i prisiljavanju ljudi da napuste svoje domove. Oni su osuđeni za nepoštovanje Ženevske konvencije i jer se nisu ponašali kao pravi vojnici”, poručio je Brammertz.

Dodao je i da mediji nose ogromnu odgovornost da javnosti prenesu istinu, što je naročito važno u vrijeme kada se, kako je rekao, poriču ratni zločini i glorifikuju ratni zločinci. “Jedni će reći da je ovo presuda protiv Srba, moj ured to odbacuje. Drugi će reći da je on heroj, a ova presuda pokazuje da ništa od toga nije dalje od istine”, poručio je Mladić.

Na pitanje da li će se Tužilaštvo žaliti na presudu Mladiću zbog toga što general VRS-a nije osuđen po prvoj tački optužnice – za genocid u šest opština BiH, Brammertz je rekao da će Tužilaštvo proučiti presudu i da razumije frustraciju zbog te tačke, ali da to ne smije umanjiti sveukupni rezultat ovog predmeta, prenosi N1.

Ambasada SAD-a u BiH: Apel svim stranama da prihvate presudu

Ambasada SAD-a u Sarajevu smatra današnju presudu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u slučaju protiv Ratka Mladića važnim korakom ka utvrđivanju odgovornosti pojedinaca koji su uzrokovali strašne patnje građana Bosne i Hercegovine.”Između ostalih zločina, Mladić je proglašen krivim za zločin genocida u Srebrenici 1995. godine, zločine protiv čovječnosti i progone širom zemlje, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika mirovnih trupa UN za taoce.

Nadamo se da će ova presuda žrtvama i njihovim porodicama donijeti smiraj i dati osjećaj da je pravda barem donekle zadovoljena.Apelujemo na sve strane da prihvate ovu presudu i ponovno se okrenu kontinuiranom angažmanu na pomirenju i mirnom zajedničkom životu koji su neophodni za budućnost stabilne, sigurne Bosne i Hercegovine u kojoj su zaštićena prava svih njenih građana”, navodi se u saopštenju američke ambasade u BiH.

Podsjećamo, Haški tribunal danas je izrekao doživotnu kaznu zatvora za bivšeg komadanta Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića.U prvostepenoj presudi Ratko Mladić je osuđen po 10 tački optužnice, između ostalog i za genocid počinjen u Srebrenici.Mladić je osuđen za progon i zločin protiv čovječnosti, istrebljenje, ubistvo, kršenje zakona i običaja ratovanja, deportacije, nehumano i prisilno premještanje, terorisanje, protivpravni napadi na civile i uzimanje talaca, prenosi N1.

Reakcije svjetskih i regionalnih medija: Bosanski krvnik kriv za genocid

Kraj višegodišnjeg haškog procesa protiv Mladića regionalni mediji su pratili sa punom pažnjom i ističu kao najvažniju vijest dana.Na portalu b92.net postoji 5 tekstova o izricanju prvostepene presude za ratne zločine ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću. „Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora“, „Mladić ušao u sudnicu, prekrstio se i smejao“, „Kako je teklo izricanje: Pauza, incident, doživotna“, „Mladić vikao “laž”, opsovao kad su ga izbacivali“ su najznačajniji naslovi na portalu b92. net.

Portal Radio televizije Srbije je objavio više vijesti povodom izricanja prvostepene presude Ratku Mladiću. „Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor“, „Uoči izricanja presude Ratku Mladiću“.

Hrvatski portal index.hr je također izvještavao o izricanju prvostepene presude Ratku Mladiću. „Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora“, „Pogledajte kako je Mladić podivljao u sudnici zbog čega je izbačen“, „Mladić je kriv za genocid u Srebrenici, ubojstvo, progon, teroriziranje, istrebljenje…“, „Mladić se smijao dok je ulazio u sudnicu: “Znam da sam nevin, ne možete mi uzeti dušu”, „Mladić zatražio stanku za WC, s galerije mu vikali: “Vojvoda se usrao, neka se usrao”.. su samo neki od naslova na index. hr.

Na portalu jutarnjilist.hr objavljeno je više tekstova povodom izricanja prvostepene presude u Haagu- „RATKO MLADIĆ OSUĐEN NA DOŽIVOTNU KAZNU ZATVORA! Tijekom izricanja presude tražio pauzu, pa vikao na suce, zbog čega je izbačen iz sudnice!“, „VIDEO: POGLEDAJTE KAKO JE MLADIĆ POLUDIO MALO PRIJE IZRICANJA PRESUDE ‘Ovo što vi govorite je laž, sve što si rekao je laž!’, „INCIDENT ISPRED SUDNICE, MUŠKARAC DOŠAO SA ZASTAVOM SRBIJE Došlo je do naguravanja, Bakira Hasečić mu je pokušala oteti: ‘Idi odavde, ne provociraj!'“.

BBC je Mladićevu presudu uvrstao u glavne vijesti dana, navodeći da je poznati ‘bosanski krvnik’ osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog između ostalog genocida u Srebrenici i opsade Sarajeva.

Više od 20 godina nakon masakra u Srebrenici i prve podignute optužnice u Haškom tribunalu, bosanski krvnik je osuđen po više tačaka optužnice, navodi The Guardian. „Dok je ulazio u sudnicu jutros Mladić se široko osmjehnuo reporterima, podižući u jednom momentu i palac gore“, kaže Guardian.

Guardian navodi i završne riječi tužioca Alan Tiegera: “Došlo je vrijeme da se Ratko Mladić proglasi krivim za svaku od njegovih žrtava i za svaku zajednicu koju je uništio. Niko ne može niti zamisliti dubinu patnje za koju je Mladić odgovoran.“

„Kriv je za genocid“, kaže naslov CNN koji između ostalog navodi i kratak pregled dešavanja oko prekida izricanja presude i zahtjeva odbrane da se zasjedanje prekine.

Udarnu vijest na CNN-u pratio je i komentar novinarke Christian Amanpour.

Vijest o presudi zločincu Mladiću prenijeli su svi značajniji mediji u Evropi i svijetu, među kojima i njemački Sud Deutsche Zeitung, Le Monde, švedski Aftonbladet, Daily Mail, kao i svjetske agencije poput AFP-a, Reutersa, AP itd.

Ivanić: Od Haškog tribunala se ništa drugo nije moglo ni očekivati

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, komentarišući današnju presudu generalu Ratku Mladiću, rekao je da se od Haškog suda koji je tokom mandata prije presude Mladiću, Srbima izrekao pet doživotnih kazni i ukupno 758 godina zatvora, Hrvatima 166 godina, a Bošnjacima svega 41,5 godinu, ništa drugo nije moglo ni očekivati.

“Kada pogledate sve ove stotine godina koje su dobili Srbi i tome dodate podatak da je Haški sud ukupno za sve zločine nad Srbima do sada izrekao svega 50 godina zatvora – to o ovom sudu dovoljno govori”, rekao je Ivanić za Fenu.Smatra da presuda Mladiću “pokazuje da se nastavlja s negativnim odnosom prema Srbima i da će Haški tribunal ostati upamćen po tome da nije dijelio pravdu, već politiku”.

“Haški tribunal je umjesto povjerenja donio nepovjerenje. A umjesto pomirenja dovešće do novih političkih sukoba”, rekao je član Predsjedništva BiH.Naglasio je da RS nastavlja da funkcioniše i da ostaje garant opstanka srpskog naroda u BiH.”Svi koji u Sarajevu pokušavaju da RS dovedu u pitanje u tome neće uspjeti. Srpski narod ima dovoljno instrumenata da odbrani svoju poziciju i svoje institucije”, poručio je Ivanić za Fenu. Rekao je i “da nikako ne treba odustati od podrške generalu Mladiću i da mu treba pružiti maksimalnu pomoć u žalbenom postupku”.

Naser Orić: Sud je svoje rekao, Mladić mora odgovarati i pred svojim narodom

Naser Orić u izjavi za „Dnevni avaz“, a nakon izrečene doživotne kazne ratnom zločincu Ratku Mladiću, gdje mu je dokazan i genocid u Srebrenici, „da vojskovođa mora odgovarati i pred svojim narodom“, jer je odgovoran za smrt vojnika Vojske RS koje je lično vodio u smrt. Orić kaže da se presude Suda u Hagu moraju poštivati i da ih ne treba komentirati, ali da djela Mladića najbolje govore o njemu.- On srpskim majkama nikada nije imao petlju da kaže da ih je lično odvodio u smrt i da je poražen na bojnom polju. Zauzvrat, odlučio se za ubistva zarobljenika i civila. Šta da mu poručim? Mogu reći da mu želim da poživi što duže u zdravlju, to je sve – rekao je Orić za „Avaz“ .

Komesar UN-a za ljudska prava: Presuda Mladiću važna pobjeda za pravdu

Zeid Ra'ad Al Hussein, visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava, pozdravio je današnju presudu Haškog tribunala generalu Ratku Mladiću, ratnom komandantu Vojske Republike Srpske, nazvavši je “važnom pobjedom za pravdu”, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopštenju, koje je objavljeno ubrzo nakon izricanja presude, Al Hussein je rekao da je Mladić “oličenje zla, a da je krivično gonjenje Mladića oličenje svega što međunarodno pravo predstavlja”.

“Mladić je komandovao nekim od najmračnijih zločina koji su se desili u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, koji su doveli do terorisanja, smrti i uništavanja hiljada žrtava, ali i tugu, tragediju i traumu za bezbroj drugih. Današnja je presuda upozorenje da počinioci takvih zločina ne mogu izbjeći pravdu, bez obzira koliko su moćni i koliko dugo to može trajati. Na kraju će svi oni odgovarati”, kaže se u Al Husseinovom saopštenju za javnost.

Sudsko vijeće Haškog tribunala danas je osudilo Ratka Mladića na doživotni zatvor za zločine genocida u Srebrenici 1995., granatiranje i snajpersko djelovanje po civilima u Sarajevu, kao i za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine i kršenje zakona o običaja ratovanja, kao i uzimanje pripadnika UN-a za taoce.

Nataša Kandić: Presuda dovoljno govori o kakvom komandantu i kakvoj vojsci se radilo
Osnivačica Fonda za humanitarno pravo i regionalna koordinatorka REKOM Nataša Kandić izjavila je danas da je prvostepenom presudom Haškog suda, kojom je bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, potvrđeno da je Mladić doprineo u izvršenju i da je odgovoran za genocid i zločine protiv čovečnosti, javlja Anadolu Agency.”Iako je sudsko veće u ovoj sažetoj verziji odluke iznelo podatke koji su manje razumljivi široj javnosti, doneta presuda zasnovana je na više od dve hiljade činjenica”, rekla je Kandić.Prema njenim rečima, bilo je za očekivati da se sudsko veće neće upustiti u dokazivanje genocida u ostalim opštinama, koji je Mladiću optužnicom stavljeno na teret.Ipak, kako ističe Kandić, presuda dovoljno govori o tome o kakvom komandantu i kakvoj vojsci se radilo. “Zbog ovakvog komandanta i oficira, mi smo kao društvo izgubili civilizacijsku perspektivu”, istakla je koordinatorka REKOM.
Salkić: Presudom Mladiću pravda djelimično zadovoljena

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić ocijenio je za Fenu da je doživotnom kaznom zatvora ratnom komandantu Vojske RS-a generalu Ratku Mladiću pravda djelimično zadovoljena.”Smatram da je najvažnije da je Mladić presuđen, da je doživio izricanje presude i da je dobio doživotu kaznu. To je satisfakcija za žrtve”, rekao je Salkić.

Ostaje žaljenje, kazao je, zbog činjenice da Sudsko vijeće Haškog tribunala nije postiglo konsenzus u vezi s jednom tačkom optužnice, za genocidne namjere i u šest općina, prije svega Prijedoru.”Važno je da je presuđen udruženi zločinački poduhvat i da je naravno osuđen za genocid u Srebrenici, čime se pokazuje potpuna opravdanost Haškog tinunala i potrebe da se na ovaj način kazne ratni zločini”, naglasio je Salkić.

Sada, kaže, predstoji da se vide reakcije predstavnika srpskog naroda.”Ostaje da vidimo kako će njegovi sunarodnici prihvatiti ovu presudu, da li će i dalje nastaviti da ga veličaju i likuju da je heroj ili će pogledati istini u oči, da je on uime njih organizirao i provodio i činio ratne zločine, bio dio udruženog zločinačog poduvata i genocida”, naveo je Salkić.

Čubrilović: Još jednom pokazana pristranost i politička uloga Haga

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je Haški tribunal prvostepenom presudom generalu Ratku Mladiću nastavio dosadašnju praksu izricanja visokih kazni bivšem političkom i vojnom rukovodstvu Srpske, čime je još jednom pokazao da je pristrasan, neobjektivan i politički motivisan.

“Prema utvrđenoj matrici i stereotipu o isključivoj krivici jednog naroda u proteklom građanskom ratu u BiH, Haški sud je nastavio da najstrože kažnjava samo Srbe. Nakon svih spornih presuda, uz ignorisanje srpskih žrtava, materijalnih dokaza i ekspertskih vještačenja o zločinima počinjenim nad Srbima, od ovog suda nije se ni očekivalo da sudi drugačije”, rekao je Čubrilović.

On je istakao da je Haški tribunal, kažnjavajući Srbe kojima je izrekao oko 1.200 godina zatvorske kazne, dok je istovremeno oslobađao odgovorne za zločine nad Srbima uprkos brojnim dokazima, svjedočenjima i video snimcima koji dokazuju te zločine, pokazao da donosi političke i pristrasne presude, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Čubrilović je podsjetio da su Hrvati, Bošnjaci i Albanci zajedno osuđeni na trostruko manju kaznu koja u ukupnom zbiru iznosi oko 360 godina.”Pored toga, Haški tribunal nije sudio ni Franji Tuđmanu, ni Aliji Izetbegoviću, niti drugim viskopozicioniranim vojnim i političkim funkcionerima Bošnjaka i Hrvata. A, ako onima kojima je sudio, sudio je na takav način da ih oslobodi krivice. Takvim djelovanjem Haški tribunal je nanio ogromnu štetu procesu pomirenja u BiH i regionu”, navodi Čubrilović.

On je naglasio da, bez obzira na rad Haškog tribunala, ustavna pozicija Republike Srpske i zagarantovana prava srpskog narod u BiH nisu i neće biti ugrožena.Čubrilović smatra da je razočaravajuće to što Haški tribunal nije imao razumijevanja za zdravstveno stanje generala Mladića i nije mu omogućio liječenje na adekvatan način.

“Selektivna pravda nikada nije dovela do pozitivnih pomaka u postkonfliktnom društvu. Tako i selektivna haška pravda nije dovela do pomirenja u regionu. I to je krah misije tog suda, ako je pomirenje uopšte bilo cilj njegovog osnivanja”, rekao je Čubrilović.On je izrazio nadu da će tim odbrane generala Mladića u drugostepenom postupku uspjeti da dokaže da je general svoju dužnost načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske obavljao profesionalno i časno i dao značajan doprinos u odbrani srpskog naroda u BiH.

Vučić: Svi su znali kakav će biti ishod suđenja Mladiću

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Novom Sadu da su svi znali kakav će biti ishod suđenja Ratku Mladiću, prvostepeno osuđenom u Haškom tribunalu na doživotnu kaznu zatvora za genocid i ratne zločine, i pozvao sve građane Srbije da gledaju u budućnost, javlja Anadolu Agency.

“Pozivam građane Srbije da počnemo da gledamo u budućnost, da razmišljamo kako ćemo čuvati mir i stabilnost regiona, da se ne gušimo u suzama prošlosti, već da od radničkog znoja stvaramo bolju budućnost za sve nas”, rekao je Vučić novinarima u Novom Sadu, upitan da prokomentariše presudu Ratku Mladiću.

On je rekao da Srbija poštuje žrtve svih drugih naroda, ali da “srpska suza nema roditelja”.

Vučić je rekao da je potrebno da svi rade na miru u regionu, “da nam se ratne strahote nikada ne dogode i ne ponove”.

Fikret Grabovica nakon presude Mladiću: Pravda djelimično zadovoljena
Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, poručio je danas u Hagu nakon izricanja presude Ratku Mladiću, ratnom komandantu Vojske Republike Srpske, da je na ovaj način pravda djelimično zadovoljena, javlja Anadolu Agency (AA).

“Pravda je djelimično zadovoljena. Ne postoji ta kazna kojom bi se Mladić kaznio za sve ono za šta je odgovoran i što je počinio. Međutim, vrlo je važno da je izrečena kazna doživotnog zatvora. Možemo djelimično biti zadovoljni, ne u potpunosti”, istakao je Grabovica.

Ratko Mladić, ratni komandant Vojske Republike Srpske, danas je u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Mladić je proglašen krivim za genocid nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici 1995. godine tokom kojeg je ubijeno nekoliko hiljada civila.

Proglašen je krivim i za zločine protiv čovječnosti počinjene u Bosni i Hercegovini, koji su vršeni progonima, ubistvima, istrebljenjem, deportacijama i nehumanim djelima poput prisilnog premještanja nesrpskog stanovništva s teritorija koje su se nalazile pod kontrolom bosanskih Srba, navedeno je prilikom čitanja sažetka presude.

Prema odluci sudskog vijeća, Mladić je kriv i za kršenje zakona o običaja ratovanja, krivična djela koja uključuju ubistva terorisanje, protipravne napade na civile i uzimanje talaca.

Mladića je tročlano sudsko vijeće pod predsjedavanjem sudije Alphonsa Oriea proglasilo krivim za vođenje kampanje granatiranja i snajperskog djelovanja po civilima tokom opsade Sarajeva od maja 1992. do novembra 1995. godine.

Proglašen je krivim i za držanje pripadnika Ujedinjenih naroda kao talaca tokom maja i juna 1995. godine, s ciljem sprečavanja NATO zračnih napada na pozicije Vojske Republike Srpske u BiH.

Sudsko vijeće je Mladića oslobodilo optužbe za genocid u šest općina u BiH (Foča, Ključ, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica i Kotor-Varoš).

Bivši visoki predstavnik u BiH: Oni koji su krvarili, dobili su osvetu

Bivši visoki pred​stavnik u BiH Paddy Ashdown na svom Twitteru komentarisao je presudu Ratku Mladiću. “Srebrenički ubica priveden je pravdi. Oni koji cijene vladavinu prava u ratu pozdravit će ovu odluku. Oni koji su krvarili u bosanskim ratovima dobili su osvetu.Oni u Bosni koji razumiju da bez pravde nema mira, mogu sa sigurnošću gledati u budućnost,” poručio je Ashdown.
Predrag Kojović: Nema te presude koja će zadovoljiti porodice žrtava, ali činjenica je da je izrečena najveća moguća i kao takvu je pozdravljamo

Doživotna presuda Ratku Mladiću u skladu je s očekivanjima demokratskog svijeta. Ona bi mogla biti ne samo pravni, nego i politički te uopće društveni događaj godine ako se regionalne političke elite suzdrže od njenog komentiranja u cilju manipulacije emocijama masa zarad njihovih glasova.

„Ova presuda govori o individualnoj krivici jednog čovjeka za najmonstruoznije zločine počinjene nakon Drugog svjetskog rata. Bilo kakva kolektivizacija te krivice koja se može desiti u tumačenjima presude ne samo da je neumjesna, nego i štetna za pomirenje kojem presuda treba da služi. Također, oni političari koji i nakon presude nastave glorifikovati Mladića kao heroja srpskog naroda moraju znati da tom narodu takvim činom stavljaju na pleća odgovornost za ono što je taj pojedinac počinio. Haag je svoju misiju ispunio, zahvaljujući njemu imamo prijeko potreban resurs za izgradnju funkcionalnog mira – pravdu. Nema te presude koja će zadovoljiti porodice žrtava, ali činjenica je da je izrečena najveća moguća i kao takvu je pozdravljamo“, rekao je Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke.

Nezavisni blok: Mladić je simbol zla i ovom presudom to zlo treba otići na smetljište historije

Ovom presudom, sudski se zatvara jedno bitno poglavlje u našoj nedavnoj historiji, puno zločina, uključujući i najteži oblik zločina – genocid, puno nepravde i patnje, sopćeno je iz Nezavisnog bloka.

“Žrtve dugo tragaju za pravdom i pravičnosti i nažalost ta potraga je često bila bezuspješna. Ratko Mladić je simbol zla i ovom presudom se pravda djelomično ukazala – to zlo treba otići na smetljište historije kao jedan od najvećih ratnih zločinaca nakon Drugog svjetskog rata. Svako drugo tumačenje je revizionizam, falsificiranje prošlosti i stavljanje na stranu sa presuđenim zločincima.

Nezavisni blok je politički projekat okrenut budućnosti, ali sa jasnim odnosom prema tradiciji i historiji, zasnovan na naučnim činjenicama, slobodi i pravdi za svakog pojedinca. Ova presuda Ratku Mladiću i maksimalna kazna zatvora za tog zločinca zatvara jedno poglavlje naše prošlosti, a politika i novi politički lideri koji žele mijenjati prioritete i odnose u Bosni i Hercegovini moraju okrenuti novu stranicu i na bazi unutrašnjeg dogovora, potreba i argumenta donositi odluke koje će ovu zemlju pokrenuti iz beznađa”, piše u saopćenju Nezavisnog bloka.

Subašić: Žrtva nikada ne može biti zadovoljna

Predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić poručila je nakon što je Ratko Mladić, ratni komandant Vojske Republike Srpske, danas u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora, da žrtva nikada ne može biti zadovoljna, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ovo je ista presuda koja je bila i Karadžiću, jedino što je on dobio doživotnu, a Karadžić 40 godina. Jedina je razlika da je Mladić imao veze sa vojskom Srbije. Mi žrtve sada imamo pravo da podignemo optužnicu i protiv Srbije i RS-a”, pojasnila je Subašić.

Poželjela je da Mladić živi još dugo i dočeka žalbenu presudu.

“A, da mu svaku noć na oči dolazi moj sin i njegova kćerka koja se ubila zbog njega i sva nevino ubijena djeca”, poručila je Subašić.

SDP BiH: Presuda Mladiću istorijski događaj za žrtve zločina i državu BiH

Presuda kojom je Ratko Mladić od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu osuđen na doživotnu kaznu zatvora bez sumnje je istorijski događaj, prije svega za žrtve zločina, a onda i za državu Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane, ocijenjeno je danas u Socijaldemokratskoj partiji BiH.

Navodi se da je od civilizacijske važnosti za cijeli svijet da počinitelji najvećih i najbrutalnijih zločina koji su ikada viđeni, uključujući i zločin genocida u Srebrenici, ipak bivaju osuđeni, u poštenom i fer sudskom procesu.

“Presuda jednom od ključnih egzekutora zločina protiv svih naroda i građana BiH, koji su branili njen suverenitet i ideju zajedničkog života svih njenih građana i naroda, stoga predstavlja određenu i zakašnjelu satisfakciju žrtvama. Jednako tako, smatramo da presuda Mladiću ne smije biti povod za bilo kakvu ostrašćenost, podizanje tenzija i ponovno odbijanje suočavanja sa, po ko zna koji put, sudski utvrđenom istinom”, ističe se u saopćenju.

SDP BiH smatra da je ovo trenutak u kojem se prije svega moramo prisjetiti svih žrtava, a društvo u cjelini preispitati svoj odnos prema njima.

“U pomen naših najbližih, naših članova porodica, sugrađana i sunarodnjaka, koji su kao žrtve zločina izgubili svoje živote, ovo društvo mora konačno povesti brigu o njihovim porodicama, ali i svim drugim žrtvama koje su zločine preživjele”, navodi se.

Iako pojedinačni slučajevi zadovoljenja pravde, poput presude Ratku Mladiću, predstavljaju ohrabrenje i jačaju vjeru u pravičnost, U SDP-u smatraju da je u ovom trenutku potrebno istaknuti istinu da je Bosna i Hercegovina daleko od ostvarenja cilja kreiranja pravednog društva i eliminacije posljedica počinjenih zločina. Mada brojni pojedinačni ratni zločinci osuđeni za zlodjela, ratne ideologije, nažalost i dalje žive, pa i dominiraju javnim i političkim životom BiH.

Podsjeća se da su žrtve zločina, izbjeglice i povratnici i danas izloženi okrutnoj segregaciji i diskriminaciji u svojim matičnim sredinama. O tome svjedoče presude domaćih i međunarodnih sudova kojim se potvrđuje da je diskriminacija na osnovu etničke ili vjerske pripadnosti široko rasprostranjena pojava u Bosni i Hercegovini.

SDP BiH se stoga nada da će današnja presuda poslužiti barem kao opomena, nadati se i kao prekretnica, koje će doprinijeti da retrogradne ratne politike konačno budu odbačene, na domaćoj političkoj sceni, ali i u susjedstvu. Ovo je prilika da se, prije svega, promijeni odnos društva prema žrtvama, njihovim pravima i njihovom dostojanstvu unutar BiH.

Također, u ovoj su stranci stava da je ovo i prilika da najbliži susjedi BiH preispitaju ulogu i svoj odnos prema prihvatanju Bosne i Hercegovine kao nesporne, trajne kategorije sa međunarodnim pravnim subjektivitetom. Konačno, smatraju da bh. društvo ima snage poraziti ratnu ideologiju mržnje i podjele BiH samo obnovom principa solidarnosti i zajedništva.

“Takvo društvo je društvo u kojem svi zločinci, umjesto žrtava, bivaju obilježeni kao njegova najsramotnija pojava vrijedna najstrožije osude, izolacije i sankcije. Takvo društvo je društvo u kojem, umjesto zločincima, svim žrtvama pripada poštovanje, štiti njihovo dostojanstvo i dodjeljuje časna i istaknuta pozicija. Za takvo društvo i takvu BiH se vrijedi boriti. To smo dužni, prije svega, žrtvama, a onda prema našoj djeci, kojoj moramo osigurati normalnu budućnost i siguran život”, zaključeno je u saopćenju SDP-a BiH.

Emsuda Mujagić: Srebrenica se u maju i junu 1992. desila u dolini Sane i to ostaje činjenica
Predsjednica Nevladine organizacije “Srcem do mira” iz Kozarca Emsuda Mujagić rekla je za Anadolu Agency (AA) kako je veoma razočarana dijelom presude bivšem generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću koja se odnosi na izostanak utvrđivanja zločina genocida u šest općina u BiH.

“Jako sam razočarana. Jeste da sam zadovoljna da su uvrštene ove opštine vezano za suđenje Ratku Mladiću. Zadovoljna sam što je Mladić osuđen na doživotnu kaznu. Ali, jako sam razočaran što nisu ove opštine ušle u taj zaključak da je učinjen genocid, pogotovo u opštini Prijedor. Tu su svi parametri za genocidnu namjeru potvrđeni sa tolikim masovnim grobnicama i toliki žrtvama i sve ono što se desilo”, rekla je Mujagić.

Naime, Vijeće je utvrdilo da je veliki broj Muslimana i Hrvata bio izložen ubijanju i tjelesnim i duševnim povredama u Sanskom Mostu, Vlasenici, Kotor-Varoši, Foči, Ključu te Prijedoru, ali da se ne radi o genocidu nego zločinu protiv čovječnosti.

“Srebrenica se desila i 1992. u maju i junu, u dolini Sane u Bosanskoj krajini, ali to se nije niti prepoznalo u Tribunalu u Haagu kao genocid”, navodi Mujagić.

U dolini rijeke Sane, računajući četiri opštine – Ključ, Sanski Most, Prijedor i Bosanski Novi – oko 6.000 ljudi je poubijano. Zato se za dolinu rijeke Sane često kaže da je i “krajiška Srebrenica”.

“Mislim da se radi i o više ubijenih, ali ono što se može potvrditi je oko 6.000 ubijenih”, kazala je Mujagić.

Zvizdić o presudi Mladiću: Potvrda da se zločin ne isplati

Presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju vrhovnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću još je jedna potvrda da se ratni zločin nikada i nikome ne može isplatiti, ma koliko se zločinci skrivali i bježali od svoje odgovornosti, kazao je danas Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

”Kazna koju je Haški tribunal izrekao ratnom komandantu VRS neće vratiti na hiljade stradalih nedužnih civila, neće, zasigurno, ni njihovim porodicama donijeti konačni smiraj, ali je važnost te sudske presude dalekosežna za budućnost cijelog regiona.

Ratna historija bivše Jugoslavije pisat će se na temelju dokaza i činjenica koje su nedvosmisleno utvrđene u haškim sudnicama, a sve ostalo su dnevno-političke reakcije s ciljem da se povijesni značaj današnjeg događaja umanji ili relativizira. Ratko Mladić je u ratu komandovao vojnim jedinicama koje su počinile neke od najgorih zločina u novijoj historiji, njegova odgovornost je utvrđena izvan svake razumne sumnje i on će ostati upamćen samo po svojim zlodjelima.

Nadam se da će presudu koju je Međunarodni krivični sud danas izrekao Ratku Mladiću pažljivo pročitati svi oni koji još uvijek prizivaju nove podjele i sukobe, ako već nisu spremni da se suoče sa svojom prošlošću”, poručio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH, prenosi N1.

Facebook stranica

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH