Zajednica izdavača usporedila RS sa Sjevernom Korejom i Bjelorusijom, a ni Kantonu Sarajevo nije ostala dužna

16 Svi 2019
7 times

Zajednica izdavača/nakladnika u Bosni i Hercegovini saopćila je da ne postoji nijedna zemlja u Evropskoj uniji u kojoj se provodi politika jedan predmet jedan udžbenik navodeći da se jedan udžbenik ne koristi ni u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.

- Takva praksa provodi se u bh entitetu RS, Sjevernoj Koreji, Bjelorusiji - navode iz Zajednice izdavača/nakladnika u Bosni i Hercegovini povodom toga što je Vlada Kantona Sarajevo na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade utvrdila Prijedlog zakona o udžbenicima KS čija je temeljna odredba da se za jedan nastavni predmet koristi jedan udžbenik.

Podsjećaju da je pravo nastavnikova izbora između više ponuđenih udžbenika dostignuće svih civiliziranih zemalja.

Zajednica pozdravlja stav Vijeća roditelja i Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo da je nedopustivo da roditelji svake školske godine izdvajaju značajna finansijska sredstva za nabavku udžbenika.

- Slažemo se i u tome da je neophodno roditelje osloboditi blamaže pri kupovini udžbenika i beskrajnog obilaska knjižara i buvljaka na kojima se prodaju rabljene knjige. Zbog toga pozivamo Vijeće roditelja i Sindikat da kod nadležnog ministarstva u KS odmah iniciraju akciju kojom će se svim učenicima u osnovnim školama osigurati besplatni udžbenici, saopćila je Zajednica izdavača/nakladnika u Bosni i Hercegovini.

Rate this item
(0 votes)

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH