Ambasada SAD u BiH poziva na sankcionisanje Dodika

13 Svi 2019
25 times

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, na upit "Dnevnog avaza", komentirala je poziv Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, pripadnicima Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH da „na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS, jer je to njihov dan“, kao i na izjavu da je, što se njega tiče, za pripadnike Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH, koji baštini tradiciju bivše vojske RS, "vrhovna komanda u Banjoj Luci".

Odgovor iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH prenosimo u cijelosti.

- Zakon o odbrani Bosne i Hercegovine iz 2005. godine jasno definira obaveze, odgovornosti i ponašanje pripadnika Oružanih snaga BiH. Pozivati pripadnike Oružanih snaga, ili bilo koga drugog, da djeluju protivno odredbama ovog ili bilo kojeg drugog zakona je nesavjesno, neprihvatljivo i suprotno zakonu, a nadležne institucije moraju na adekvatan način reagirati.

Javno osporavanje jednog od ključnih stubova mira i sigurnosti u BiH podriva stabilnost cijele zemlje. Retorika i pozivi na djelovanje ove vrste su neodgovorni i opasni i ne pomažu Bosni i Hercegovini da ostvari svoj javno deklarirani cilj – evropske integracije.

Sjedinjene Američke Države ostaju opredijeljenje očuvanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, kao i nastavku naše profesionalne, produktivne i pozitivne saradnje sa Oružanim snagama Bosne i Hercegovine - navodi se u odgovoru Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH.

Rate this item
(0 votes)

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH