Nezadovoljstvu u RMU: Rudari iz Omazića protiv uprave iz Banovića

24 Tra 2019
39 times

Rudari prve i druge smjene Rudnika mrkog uglja Banovići štrajkovali danas su pred zgradom direkcije rudnika tražeći revidiranje prošle plate, koja je smanjena, kao i povećanje plata i toplog obroka. U štrajku su učestvovali rudari u podzemnoj eksploataciji, a kasnije su im se priključili i radnici s površinskog kopa i rudničke željezare.

Kako nam je kazao Nermin Turić, rudar koji u jamama radi posljednjih 15 godina, zahtjevi su minimalni, ali rudari od njih ne odustaju.

- Tri su glavna zahtjeva koja tražimo - revizija posljednje plate, povećanje plate i toplog obroka. Znači, nije to ništa posebno, samo tražimo da imamo koliko imaju i drugi rudari, kaže nam Turić.

Prema riječima rudara, plate za radnike u jamskoj eksploataciji su između 750 i 800 KM, dok radnici izvan jama primaju od 500 do 600 KM. Topli obrok koji dobijaju iznosi 10, dok rudari rudnika koji su u Koncernu Elektroprivrede BiH dobijaju po 15 KM.

- Plaća je smanjena u posljednjih nekoliko mjeseci od 150 do 200 maraka. Rudar koji radi u jami sada zaradi između 750 i 800 maraka s noćnim radom, a izvan jama to je od 550 do 600 maraka, dodaje Turić.

Radnici nisu bili zainteresovani za razgovor s medijima, ali su iz mase dobacivali da mnogi u rudnicima imaju plate i oko 3.000 KM, sve zahvaljujući onome što rade rudari i činjenici da su rudarske plate mizerne.

Pregovori su trajali satima, a dogovor je postignut sinoć, nakon razgovora s predsjednikom Sindikata rudara Mirsadom Kukićem koji je obećao ispunjenje njihovih zahtjeva.

- Grupa rudara obavila je razgovor s Kukićem, koji je istakao da će naši zahtjevi biti ispunjeni u skorije vrijeme. Treća smjena radnika ide u proizvodnju, rekao je Turić.

Iz uprave su u toku dana poslali saopštenje, ne demantujući navode rudara o smanjenim platama niti se obazirući na njihove zahtjeve. Napisali su kako je među rudarima većina privilegovanih radnika RMU Banovići, te da je skup instruiran kako bi se izvršio pritisak na rukovodstvo rudnika.

PIŠE: Miren Aljić, Oslobođenje

Rate this item
(0 votes)

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH