Latić: Kavazović bi mogao biti gori reis i od Mujića!

02 Pro 2018
160 times

Sredinom novembra neki mediji su uzgred podsjetili na godišnjicu postavljenja reisu-l-uleme Sulejmana Kemure. Zvali su ga „crveni reis“ jer je imao najdulji staž u vrijeme komunizma. Bio je poglavar Islamske zajednice za Jugoslaviju od 1957. do 1975. kada je i umro. Od njega do sadašnjeg reisa Huseina Kavazovića promijenila se još četverica reisova i to Naim Hadžiabdić, Husein Mujić, Jakub Selimoski i Mustafa Cerić. Kemura je bio jedini reis rođen u Sarajevu, dok su, na primjer, Mujić i Kavazović Tuzlaci. Malo je zajedničkog Mujiću i Kavazoviću, a mogle bi ih karakterizirati dvije reference. Obojica su bili aktivni učesnici ratova, Mujić kao partizan u NOB-u, a Kavazović kao pripadnik Armije BiH. No, Mujić je možda najkraće vladao, svega dvije godine i smatra se najnepopularnijim reisom kojeg se nerado sjećaju. Mujićeva nepopularnost proizilazi iz njegovog podaničkog odnosa prema komunističkom režimu, tako da je jedini pristao da bude ustoličen u jedinoj Bajrakli džamiji u Beogradu. Ako nešto radikalnije Kavazović ne poduzme mogao bi postati gori i nepopularniji reis od Mujića. Bez obzira na to što je relativno mladi reis Kavazović imao skoro plebiscitarnu političku i medijsku podršku, a nakon što je njegov prethodnik Mustafa Cerić već bio iziritirao i prijatelje i neprijatelje, njegova popularnost strmoglavo pada. Baš koliko se Islamska zajednica poistovjetila sa režimom/SDA-om toliki je polučila animozitet naroda prema sebi.

NE RECI MAŠALA

A to je veoma teška spoznaja za Kavazovića jer se ovih dana vrše pripreme za izbore u Islamskoj zajednici. Koncem mjeseca za očekivati je da će se izabrati novi članovi Sabora Islamske zajednice koji će, opet naredne godine u ovo doba, birati samog reis-ul-ulemu.

Zanimljivo je kako će proteći tekući izbori jer od tog ishoda ovisi da li će Hasan Čengić ostati predsjednik Sabora ili će dobiti zamjenu. Za sada dvije stvari ukazuju na to da će Čengić abdicirati jer je bio ušao u konflikt sa Kavazovićem i jer je teško bolestan. Pored oboljenja jetre ima i druge zdravstvene probleme na nervnoj osnovi. Zato mu je najveća briga kako da ostvari svoj kontinuirani uticaj na vrh Islamske zajednice i osigura dolazak svog odanog nasljednika na čelo Sabora. Nakon afere u Mostaru oko verifikacije vakufske imovine u kojoj je Ramiz Jelovac, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Mostar, ponizio dvojicu dosadašnji vjerskih prvaka Hercegovina Saliha ef. Čolakovića i Sejid ef. Smajkića, nazvavši ih uzurpatorima vakufa, u čemu ga je podržao osobno reis Kavazović javnim saopćenjem, spekulira se da se on sprema preuzeti Čengićevu fotelju u Saboru.

Već se vrše pripreme i za neke kadrovske rokade na muftijskom nivou što sve ukazuje na veliku pripremu (re)izbora reisa. Tako se spekulira da će sadašnji Banjalučki muftija Osman Kozlić biti postavljen za Evropskog muftiju čije će sjedište biti u jednom od džemata u Njemačkoj, a da će na njegovo mjesto biti postavljen Remzija Pitić, sadašnji Goraždanski muftija. On je došao u sukob sa Alijom Budnjom, moćnim biznismenom sa Ilidže čije je (begovsko) porijeklo iz Istočne Bosne. Budnjo ima velik uticaj na vjerske prvake, kao i na prvake SDA.

Za novog Zeničkog muftiju dolazi Mevludin Dizdarević, jedan od zeničkih imama koji je poznat po ostrašćenim agitacijama za stranku SDA.

Najodaniji muftija reisu Kavazoviću je Vahid Fazlović koji ga je naslijedio u Tuzli. Navodno on vodi kadrovsku politiku i njemu se ide na konsultacije. Tako radi i novoizabrani glavni imam u Sarajevu Kenan Musić koji ima ambiciju postati Sarajevski muftija. Sa sadašnjim muftijom Enesom Ljevakovićem, iako mu je brat Zijad, kao penzionirani direktor medrese, postavljen za glavnog savjetnika reisa Kavazovića, nisu baš zadovoljni imami, kao ni direktori Službi pri Rijasetu.

Dakle, ništa, ama baš ništa novo, svježe, afirmativno i optimistično u Islamskoj zajednici na što bi se moglo reći mašaAllah, a posebno kad su izbori u pitanju. Ovdje se odvija veći izborni inženjering od onog koji se desio na Općim oktobarskim izborima, samo što je tehnika krađe glasova drugačija jer su izbori takvi da su džematlijama predstavljeni kao farsa i improvizacija u kojima oni trebaju učestvovati samo radi hatara.

Međutim, izbori u Islamskoj zajednici su veoma važni za SDA, kao i za svaki pređašnji režim na način da je, vjerskog prvaka po pravilu birao i(li) postavljao vladar ili svjetski moćnik koji ima patronat nad Bosnom, odnosno Bošnjacima. Tako da je i danas to pitanje jednako važno za Ameriku i Njemačku, kao i za Tursku, Iran i S. Arabiju, kao što je isto tako važno za SDA kao što je bilo važno i za KPJ.

Ovi izbori bi ipak mogli biti nešto zanimljiviji u odnosu na prošle jer SDA više neće predstavljati vlast, odnosno neće skupa sa vrhuškom IZ-e sačinjavati ono što sam definirao kao bošnjaki režim.

SAMO ŽELJKO REISA SPAŠAVA

Reis Kavazović ipak ima jedan „džoker“ koji bi mogao obilježiti njegov mandat. Radi se o ugovoru Islamske zajednice sa državom BiH koji već desetak godina čeka na ratifikaciju od strane članova Predsjedništva. Iako su ga objavili neki mediji, koji su tajnim kanalima došli u posjed istog, ugovor se čuvao u tajnosti.

To je dokument koga je napisao Mustafa Cerić, a reis Kavazović vjerovatno nije dodao niti oduzeo ni jednog jedinog slova.

Željko Komšić je već najavio da će potpisati ovaj ugovor iako ga vjerovatno nikad nije ni vidio, a i da ga vidi teško da bi razumio o čemu se radi. Komšić to vjerovatno smatra svojim dugom jer su, i pored zvaničnog ograđivanja Kavazovića od njegove kandidature, imami masovno agitirali za njega.

A ovaj dokument je sraman zato što bi Država BiH, ako ga članovi Predsjedništva potpišu, verificirala najsramniji ustav na evropskom tlu u 21. stoljeću, u kome je čitavom jednom narodu oduzeto i NEOGRANIČENO AKTIVNO BIRAČKO PRAVO i OGRANIČENO PASIVNO BIRAČKO PRAVO, što znači da ovaj narod nikad, od 1945. do danas, nije ni imao svoju, narodnu vjersku organizaciju, tj. vjersku organizaciju koju bi taj narod birao i koja bi tome narodu odgovarala za svoj rad. To je REŽIMSKA a ne narodna, i ne islamska, više je antiislamska organizacija u kojoj podanici Komunističke partije, odnosno od 1992. podanici SDA, sami sebe biraju i imenuju na funkcije. Ako to Komšić potpiše, onda će on VERIFICIRATI antiislamsku praksu zgrtanja javnog, narodnog novca u ime vjere, ali ne i trošenje toga novca za vjerske namjene, jer su oba režima i postavljala vrh Islamske zajednice kako bi služio njima i njihovoj vlasti, a ne islamu i muslimanima; on bi verificirao praksu u kojoj jedna režimska klika ne odgovara ni narodu ni državi već sama sebi; da nije tako, ne bi se preko vrha Islamske zajednice prao novac koji je dodijeljen narodu. Ako potpiše ovaj dokument, Komšić će verficirati robovlasnički sistem zvani Islamska zajednica u kojoj režim ima pravo ne samo primiti, nego i istjerati s posla svakoga ko nije po volji njemu i njegovom režimu. Tako je vrh Islamske zajednice od 1945. do danas, do naprasne smrti doveo svakoga istinskog alima koji je želio da tu organizaciju postavi na islamske osnove: od Handžića do Smajlovića… Samo u Cerićevoj i Kavazovićevoj Islamskoj zajednici nema sindikata zato što je Udruženje Ilmije, koje se čak u vrijeme socijalizma borilo za bolji socijalni položaj imama i službenika Islamske zajednice, ugašeno tako što je Cerić za njegovog vječitog predsjednika postavio svoga šefa kabineta, a danas je šef kabineta čovjek-žena koji tu stoji samo kao voštana figura i nikada nije progovorio ni o jednom slučaju nasilja nad službenicima Islamske zajednice.

Ako to potpiše, Komšić će verificirati krađu vakufa i vitara od strane vrha Islamske zajednice jer se u ovom dokumentu traži da istražni organi ne mogu ući u Islamsku zajednicu u slučaju kriminalnih čina dok vrh Islamske zajednice ne obavi svoju istragu.

Ovo je Cerić-Kavazovićev trik da sakriju svoj antiislamski izborni sistem u kome sami sebe postavljaju i imenuju ostale funkcionere doživotno, ako treba i da im sve to država verifcira kako bi pao svaki pokušaj izmjene Neimarlija-Čengićevog ustava i kako se nikada ne bi smjele niti mogle istražiti krađe narodnog novca i afere te Čengićev dolazak na vlast i nelegalno, protuzakonito uzurpiranje vrha Islamske zajednice kako bi preko njega mogao vršiti svoje sumnjive finansijske transakcije; njegov ustav mu to omogućuje… I zbog toga su pustili da budu posljednji, nakon što je država potpisala korektne sporazume sa Katoličkom crkvom i Pravoslavnom crkvom …, i kako bi ispali kobajagi žrtve i od bošnjačkog naroda napravili kobajagi žrtve, a zapravo oni žele državu zloupotrijebiti i namamiti na tanak led i zauvijek se etablirati kao navodni vjerski predstavnici bosanskih muslimana i svih Bošnjaka u svijetu…

Ne, nema Kavazović ozbiljnog protukandidata koji bi smio drugačije voditi Islamsku zajednicu. Mogu kuloari kandidirati, recimo, Nedžada Grabusa, sadašnjeg muftiju u Sloveniji, ali on je svjestan i kad bi se htio kandidirati da je izborni inženjering u toku i da je samo pitanje volje da li Kavazović želi i dalje obnašati ovu funkciju i to na način kako je to i do sada činio. Ukoliko ne bude želio, bilo je takvih informacija da je naprosto želio pobjeći i da mu je „dosta svega“ i da mu više ni „pod ahmediju“ ne mogu stati svi problemi s kojima je okupiran. Toliko mu je ostalo slobode da se može dobrovoljno povući, ali na njegovo mjesto će biti doveden opet čovjek iz Tuzle, Vahid Fazlović.

PIŠE: Nedžad Latić, The Bosnia Times

Rate this item
(0 votes)

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH