Hodžinski premijer Fadil Novalić ukrao lične podatke građana kako bi im slao glupa nagovaračka pisma

06 Stu 2018
154 times

Fadil Novalić, premijer Federacije, nezakonito je obrađivao lične podatke penzionera kojima je uoči izbora poslao pisma na kućne adrese, a koja su, ustvari, sadržajem bila dio izborne kampanje za SDA. Premda su svi koji iole poznaju Zakon o zaštiti ličnih podataka BiH već znali da Novalić nije imao nikakav osnov tražiti, a ni dobiti stotine hiljada ličnih podataka penzionera od Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, sada je to i zvanično potvrđeno.

Čeka se Zavod
Novalić je, naime, odgovorio na zahtjev Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH da dostavi objašnjenje o pravnom utemeljenju svog postupka. No, u Agenciji, koja je osim po službenoj dužnosti u ovom slučaju postupak pokrenula i po prigovorima penzionera, ostali su zapanjeni premijerovim odgovorom. Petar Kovačević, direktor Agencije, kazao je za „Avaz“ da je teško naći suvisli komentar na ono što je kao odgovor o veoma ozbiljnom zakonskom postupanju poslao Novalić.

- Mi smo od Novalića tražili da navede pravni osnov za takvu obradu ličnih podataka, a nevjerovatno je da on čak nije u svom dopisu ni spomenuo Zakon o zaštiti ličnih podataka, što pokazuje da i ne poznaje zakon. Dalje, on tvrdi da to što je uradio s ličnim podacima penzionera ne predstavlja obradu ličnih podataka i to je zabrinjavajuće. Obrada jeste bila protivzakonita i mi ćemo s postupkom ići do kraja i donijeti rješenje u ovom slučaju - kaže Kovačević.

Također, Kovačević je kazao i da Agencija još čeka odgovor iz Zavoda PIO FBiH o tome koliki je tačan broj ličnih podataka penzionera koje su ustupili Novaliću.
Lažne tvrdnje

Inače, sve prigovore penzionera na Novalićev postupak Agencija je svrstala u predmet „Amra Zulfikarpašić i ostali“. Riječ je uglednoj profesorici u penziji Amri Zulfikarpašić, koja je i javno izrazila ogorčenje time što joj je Novalić poslao pismo kao očigledan dio izborne kampanje za SDA, a prigovor je podnijela i Agenciji. Tu činjenicu Novalić je pokušao okrenuti u svoju korist, pa je Agenciji napisao da je Zulfikarpašić „svoje podatke lično učinila dostupnim javnosti, o čemu svjedoče njeni intervjui i medijski istupi“.

Zulfikarpašić, međutim, jeste istupala javno, ali tek nakon što je dobila na kućnu adresu pismo od premijera. Ono što je skandalozno jeste da se iz Novalićevog odgovora iščitavaju bahatost, drskost i poruka da on može doći do bilo čijih podataka u FBiH i zloupotrijebiti ih samo zato što je premijer.

Prešutio ko će snositi troškove slanja pisama

Novalić je u odgovoru ocijenio i da mu se svi građani kojima je pisao mogu direktno obratiti. No, premijer nije dostavio svoju kućnu adresu na koju bi mu penzioneri mogli pisati. A nije rekao ni ko će penzionerima snositi troškove slanja pisma, jer njima je svaka marka bitna i svaki trošak preračunavaju u hljeb, mlijeko i lijekove.

Rate this item
(0 votes)

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH