SIPA predala dvije osobe MUP-u KS nakon akcije u Rogatici

06 Stu 2018
156 times

Dvije uhapšene osobe nakon akcije u Rogatici predate su u nadležnost Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, potvrđeno je za N1.

U zajedničkoj akciji nekoliko bh. policijskih agencija, sinoć su u Rogatici uhapšene tri osobe, od kojih su dvije kriminalistički obrađene u Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), dok je jedna osoba puštena na slobodu.

Kako nezvanično saznajemo, prilikom pretrage na Sokocu uočeno je i crno vozilo Range Rover. Isto vozilo s istim ukradenim tablicama primijećeno je u Sarajevu na dan ubistva dva pripadnika MUP-a KS krajem prošle sedmice i kasno sinoć je prevezeno u krug SIPA-e.

Nezvanično saznajemo i da je jedna o dvije uhapšene osobe već ranije bila hapšena u okviru akcije "Volan".

Akcija Volan je najveća dosadašnja istraga u Bosni i Hercegovini usmjerena protiv autokriminala. U julu prošle godine državno tužilaštvo saopštilo je da je u saradnji sa policijskim agencijama uspjelo 'razbiti' četiri organizovane kriminalne grupe koje se sumnjiče za krađe automobila na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog, te Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-hercegovačkog kantona još od 2011. godine.

Gotovo godinu nakon prvih hapšenja u akciji “Volan” podignuta je optužnica protiv 27 osoba koje dolaze iz oba bh. entiteta. Terete se da su naoružani i maskirani krađe izvršavali specijalističkim alatom i priborom, uz upotrebu radio-stanice podešene na policijske frekvencije kako bi pratili kretanja policije. Ukradena vozila, više od 200, skrivana su uglavnom na području Sarajeva, Lukavice, Pala, Sokoca, a od vlasnika vozila kasnije je iznuđavan otkup.

Optuženi su se na ročištima pred Sudom BiH u avgustu izjasnili da nisu krivi.

Akcija će biti nastavljena. U akciji su učestvovali SIPA i MUP RS uz asistenciju MUP-a KS.

Rate this item
(0 votes)

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH