Poznata imena uhapšenih u akciji MUP-a TK-a: Oduzeto oružje i oko milion KM

11 Lis 2018
172 times

Zbog krivičnih djela pranja novca i nedozvoljenog bavljenja bankarskom djelatnošću, pripadnici Odjela za organizovani kriminal MUP-a Tuzlanskog kantona uhapsili su sedam osoba na području Federacije BiH i RS-a. Tokom pretresa porodičnih kuća i objekata koje su koristili osumnjičeni pronađeno je oko milion maraka u raznim valutama.

Na čelu organizovane kriminalne grupe, koja je osumnjičena za udruživanje radi činjenja krivičnih djela – nedozvoljeno bavljenje bankarskom djelatnošću i pranje novca, je Žarko Aleksić, vlasnik mjenjačnice u Ugljeviku. Osim njega uhašeni su njegov brat Gordan Aleksić te Miralem Gajdić, Samir i Mirsad Salihbašić, Šefik Ćustić i Admir Ćosić, objavila je FTV.

„Prilikom pretresa pronađena je i oduzeta veća količina novca u stranim valutama čija je protivvrijednost milion maraka, jedna automatska puška, jedan pištolj. Nakon kriminalističke obrade navedena lica su uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima udruživanja radi vršenja krivičnih djela, nedozvoljeno bavljenje bankarskom djelatnošću i pranje novca, predati nadležnom Kantonalnom tužilaštvu na dalje postupanje“, ističe Izudin Šarić, portparol MUP-a TK-a.

A Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, koje vodi istragu, započelo je saslušanje osumnjičenih.„Oni se sumnjiče da su u organizaciji odnosno grupi koju je organizovao jedan od osumnjičenih,vlasnik jedne mjenačnice u Ugljeviku, počinili ova krivična djela na način da su po njegovom nalogu u period od augusta do oktobra 2018. godine, a suprotno pravilima za mjenačke poslove i bez odobrenja za takve poslove, na području FBIH, u suprotnosti sa Zakonom o bankarskom djelatnosti, Zakonom o deviznom poslovanju FBIH, vršili kupovinu i prodaju različitih stranih valuta i deviza izvan legalnog bankarskog tržišta“, pojašnjava za FTV Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK-a.

Istragom je utvrđeno da su pojedinačne transakcije iznosile čak oko 100 hiljada maraka. Nakon saslušanja osumnjičenih, bit će donesena odluka o eventualnom prijedlogu za određivanje jednomjesečnog pritvora.

Rate this item
(0 votes)

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH