Bajtal: Kome služe hiljade mrtvih na izbornim spiskovima

08 Lis 2018
171 times

Politički analitičar Esad Bajtal kazao je za N1 da se Branko Petrić protivpravno nalazi na mjestu predsjednika CIK-a i da odluku suda BiH koji je potvrdio njegovo imenovanje smatra kontrolisanom.

Esad Bajtal je prokomentarisao sinoćnji incident kada je Fadil Ćerimagić, građanin Bosne i Hercegovine, ušao na pres-konferenciju Centralne izborne komisije i postavio pitanje zbog čega je njegova majka koja je umrla prije 11 godina još uvijek na biračkom spisku. Bajtal je istakao da se skandal sa mrtvima na biračkim spiskovima nadograđuje načinom odnosa prema ovom čovjeku koji je došao da pokaže šta se čini.

"Godinama slušamo priče o mrtvima na listama. To je postala svakodnevica koja nikog ne šokira. U bilo kojoj demokratskoj državi, demokratskom duštvu bi to izazvalo skandal ogromnih razmjera u društvu. Ovdje se ovaj skandal nadograđuje načinom odnosa prema ovom čovjeku koji je došao da pokaže šta se čini. Došao je da upozori a on je tretiran tako što ga izbacuju iz škupštine za koju on tačno tvrdi da je on gradio kroz sistem porerskih stopa, uplaćujući dio svog dohotka. Oni ga izbacuju van da bi tamo ostali oni koji su i sami uključujući i predsjednika Petrića nelegalno na onom jestu. Vidimo ovih dana priču kako potpuno protivzakonito sjedi tamo gdje je sinoć sjedio", istakao je on.

Bajtal je odluku apelacionog odjela Suda Bosne i Hercegovine koji je odbacio žalbu člana Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Novaka Božičkovića na odluku te državne institucije o izboru Branka Petrića za predsjednika CIK-a BiH okarakterisao kao kontrolisanu.

"Pošto je sve to kontrolisano onda sud može izgovoriti ono što se sudara sa zakonima pisanim na koje su se pozivali kritičari njegove pozicije u ovom trenutku. Jasno i na papiru smo ovih dana čuli da ne može. I pored toga što ne može čovjek sjedi tamo gdje sjedi. Onda se daju naknadna opravdanja Suda BiH koji bi po definiciji trebao biti institucija kojoj mi moramo vjerovati apriorno. Ne, i prema Petriću i sudu mi imamo pravo ako osjetimo neregularnosati da se odnosimo kritički. Sa stanovišta kritičkog mišljenja. To znači ne uzimanje stvari i informacija i odgovora zdravo za gotovo. Ovdje se radi o nama i našim životima. Izborni proces mora biti ozbiljna stvar", naglasio je Bajtal i dodao:

"Da li je slučajno da imamo hiljade mrtvih ljudi na izbornim spiskovima. Ako nije slučajno a nije, kome to služi. Služi izbornom inžinjeringu o kome govorim cijeli dan."

Govoreći o tome koliko član Predsjedništva može uraditi za zemlju ili minirati procese u zemlji Bajtal kaže da može više minirati procese.

"Uglavnom se može više minirati. Imate u životu da je gora mogućnost ona koja ima veću snagu. Onaj ko hoće da opstruira može opstruirati cijelu instituciju, cijeli proces, društvo, državu. Da bi ojedinac sam to popravio vrlo to teško ide. Željko Komšić je jedini branio zemlju od ovih koji su se stavili na izborne liste i koji ganjaju svoju poziciju, finansijsku perspektivu. Onaj ko je sinoć prošao na listama potpisao je četverogodišnji ugovor vrijedan minimalno 250 000 KM a pri tom za razliku od Željka Komšića ničim nije branio ovu zemlju", kategoričan je Bajtal

Bajtal je očekivao da će Željko Komšić pobijediti.

"Očekivao sam naravno pobjedu Željka Komšića", zaključio je Bajtal.

Rate this item
(0 votes)

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH