Ko su političari milioneri u BiH?

13 Ruj 2018
55 times

Koliko se u Bosni i Hercegovini isplati biti političar najbolje ilustruju imovinski kartoni koje su priložili Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK) kao kandidati za neku od funkcija na predstojećim oktobarskim izborima.Među njima prednjači Nikola Špirić, koji je prije dva dana stavljen na “crnu listu” SAD-a i to zbog korupcije.

Špirić, koji se nalazi na SNSD-ovoj (Savez nezavisnih socijaldemokrata) kandidatskoj listi za Skupštinu Republike Srpske, prijavio je da su mu plata i dodaci, kao poslaniku u državnom parlamentu, mjesečno iznosili oko 2.800 eura.Mimo toga, Špirić je prijavio autorski honorar od 52.500 eura, te još dvije plate u vrijednosti od 2.500 eura.

Nisu samo političari na državnom nivou “zaradili” od bavljenja politikom. I oni na nižem nivou ne zaostaju za njima.Najmoćniji načelnik, prema podacima CIK-a, je Sead Džafić, prvi čovjek Kalesije, gradića sa nešto više od 2.000 stanovnika. On raspolaže sa 23,3 miliona eura.

U Centru za istraživačko novinarstvo (CIN), koje već deceniju istražuje imovinu bh. političara, kažu kako istraživanja pokazuju da najveći broj njih na početku političke karijere nisu imali nekretnine, kompanije ili automobile, ali da se već nakon prvog mandata bilježi rast imovine.

“Mi smo tokom istraživanja došli do podataka da političari u imovinskim kartonima ne prijavljuju sve ono što su stekli ili kupili tokom četverogodišnjeg mandata. Konkretno uz priče smo vezali i dokumente za neke nekretnine ili primanja, ali ni jedna institucija nije reagovala. Interesantno je da zakon propisuje da se sve prijavi, ali nema nikakvih sankcija i to je jedan paradoks”, ističe Alagić.

Sa ovakvom ocjenom se slaže i analitičarka Ivana Marić. Ona za Radio Slobodna Evropa (RSE) navodi da se nijedan političar ne može, na osnovu prihoda, porediti sa poduzetnicima.”U Bosni i Hercegovini se isplati biti političar, što nije slučaj u drugim državama u kojima političari prosječno zarađuju. Kod nas su najbogatiji ljudi političari, a ne poduzetnici. Meni je žao što nemamo zakon o porijeklu imovine kao što je to bilo nekada u Jugoslaviji, pa da se sva imovina kojoj se ne može dokazati porijeklo, oduzima”, kaže Marić.Treba reći i kako su primanja bh. političara, posebno državnih poslanika, najveća u regiji, ali i to da još niko na nivou države, entiteta, kantona ili opština u Bosni i Hercegovini nije odgovarao za porijeklo imovine i novca koji posjeduje.

Rate this item
(0 votes)

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH