Obećanja kandidata za člana Predsjedništva BiH

08 Srp 2018
124 times

Bliže se krajnji obrisi stranačkih kandidatskih listi za oktobarske Opšte izbore. Kandidati za članove državnog Predsjedništva su poznati. Obznanjeno je i dugo očekivano, ime kandidata SBB-a.Fahrudin Radončić, po treći put, ulazi u trku za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.“Kao predsjednik biću proaktivan, inventivan, ekonomski mobilan. Čast je raditi za Bosnu i Hercegovinu, za njene građane i uvijek ću voditi računa o svima, a naročito o Bošnjacima”, poručio je Fahrudin Radončić, predsjednik SBB BiH.

O Bošnjacima, ali i o svima brinuće i kandidati SDP-a i SDA – suštinski je dio njihovih obećanja. Priča o ekonomiji, putevima, ulaganjima, zaposlenju u fokusu je svima. Tako je kandidat SDA za člana državnog Predsjedništva saopštio cilj od milion zaposlenih 2026. godine i uvjerenje u pobjedu.

“Ja u to nimalo ne sumnjam, imajući u vidu snagu, ideju SDA, kadrove SDA, svoj politički rad, ja sam ubijeđen da ćemo mi to ostvariti kao izborni cilj”, poručio je Šefik Džaferović iz SDA.

“Vrijeme je da Bošnjaci, Srbi, Hrvati i Ostali daju trajnu zakletvu da će u Bosni i Hercegovini prvi puta stasati generacija koja će se roditi, odškolovati, odrasti, zaposliti, živjeti i dočekati svoju penziju, a da više neće zapamtiti rata”, rekao je Denis Bećirović iz SDP BiH.

Interesi Republike Srpske na prvom su dvojici kandidata za državno Predsjedništvo – aktuelnom članu Mladenu Ivaniću, ali i Miloradu Dodiku koji uvodi određene novine saopštavajući da se, ako pobijedi, neće kretati po Federaciji Bosne i Hercegovine. Dodikova priča o zaštiti srpskih interesa često je na meti kritika opozicije.

“Javno je na televiziji, nemoj da vam puštam ja sada ovdje, govorio – ja sam ateista. A vi ne možete sada od tog Srbina – ne možete prići oltaru”, izjavio je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH i član SDS-a.

“U okviru ove kandidature i našeg patriotskog bloka za Republiku Srspku je apsolutno jasno da drugi nemaju šta traže u tom pogledu”,stav je Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske i SNSD-a.

“Ja sam tada imao nekih skoro 320 hiljada glasova. Ubjedljivo političar sa najviše glasova u BiH”, kazao je Mladen Ivanić – član Predsjedništva BiH.

Značajno suprotstavljeni stavovi vladaju i među kandidatima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Kada je još u januaru Željko Komšić izjavio da će biti kandidat nastala je prava politička bura. Potom su stigle potvrde i – Dragana Čovića i Diane Zelenike.

“Da legitimni predstavnici hrvatskog naroda budu na svim administrativnim razinama vlasti”, tvrdio je Dragan Čović, član Predsjedništva BiH i lider HDZ BiH.

“Hrvati 7. listopada biraju između vlasti i ropstva”, poručila je Diana Zelenika iz HDZ 1990.

Ponedjeljak – 16 časova – krajnji je rok za predaju kandidatski listi Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine. Do sada kompletirane liste, posebno partija koje su dugo godina na političkoj sceni sadržavaju jednako tako dugogodišnja politička imena – samo na zamijenjenim nivoima i pozicijama.

Rate this item
(0 votes)

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH