Uhapšen sa velikom količinom naoružanja: Maksim Božić planirao napad na SIPA-u i MUP TK?!

13 Tra 2018
199 times

Maksim Božić, zvani Abu Muhamed, kojeg je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsila prije dva dana s velikom količinom naoružanja zbog sumnje da je počinio krivično djelo terorizma, planirao je napasti SIPA-u i MUP Tuzlanskog kantona!

Bio u zatvoru

Ovo je istaknuto jučer na ročištu u Sudu BiH, gdje su razmatrane mjere jednomjesečnog pritvora koje je Tužilaštvo BiH predložilo za Božića te uhapšenog Edina Hastora. Pritvor za Božića, inače bliskog saradnika osuđenog teroriste Mevlida Jašarevića, s kojim je bio u zatvoru u Austriji, zatražen je zbog opasnosti od bijega, ometanja istrage, prikrivanja dokaza i vršenja utjecaja na svjedoke, piše Dnevni avaz.

Za Božića i Hastora zatražen je pritvor i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ponovo počiniti krivično djelo. Tužilac Ćazim Hasanspahić kazao je da postoje dokazi da je Božić planirao napade. U više se navrata, kako je rekao tužilac, Božić hvalio da će napasti ove policijske agencije, što su potvrdili i svjedoci.

Utvrđeno je da je i velika količina naoružanja pronađena u Humskoj ulici na Pofalićima, gdje je živio Hastor, kod kojeg je u posljednje vrijeme dolazio i Božić, s kojim se družio. Božić je imao stan u ulici Ruđera Boškovića na broju 365.

Tužilac Hasanspahić pojasnio je da je iz zapisnika zaštićenog svjedoka Tužilaštva vidljivo da je Božić poduzimao određene radnje još od ljeta prošle godine, a vještačenjem računara i posebnim istražnim radnjama pronađeni su određeni dokazi koji upućuju na planiranje izvršenja ovog krivičnog djela.

– Božić je izjavio više puta da će napasti SIPA-u i MUP TK. Tokom pretresa pronađene su i bombe, puške, jurišni prsluci, municija. Pronađena je zastava ISIL-a. Oružje je pronađeno na lokaciji na kojoj se okupljaju osobe koje propagiraju ideje ISIL-a. U više navrata spominjao je i džihad. Ostajemo pri zahtjevu za pritvor. Pa, pronađeno je 12 okvira za pušku i 406 metaka – rekao je tužilac Hasanspahić.

Nema pasoš BiH

Božić je jučer negirao da je planirao bilo kakav napad. Priznao je da je osuđivan u Austriji i da je u zatvorima proveo pet godina, ali da se „zbog problema i prijetnji smrću pokušao smiriti“.- Radio sam prije nekoliko mjeseci u jednom call centru za jednu njemačku firmu u Sarajevu. Nisam razmišljao o napadima, a kamoli na SIPA-u. To se može utvrditi na poligrafu – rekao je Božić.Njegov advokat Bruno Božić dodao je da Tužilaštvo nema dokaza za osnovanu sumnju i da Maksim Božić ne može pobjeći, jer nema ni pasoš BiH. Sud će danas odlučiti o prijedlogu Tužilaštva, piše Dnevni avaz.

Hastor: Oružje sam nabavio jer se bojim da će se zaratiti

Osumnjičeni Hastor, koji je više puta osuđivan zbog nasilja u porodici i liječi se od ovisnosti o heroinu, rekao je da je od straha zbog izbijanja novog rata nabavio oružje i bombe, ali da ga nije želio upotrijebiti.- S Božićem nisam planirao nikakav napad. Primio sam ga kod sebe u kuću jer su mu neke osobe na Ilidži, za koje je rekao da su opasni tipovi, prijetile smrću. Pili smo samo kafu, družili se. Nismo pričali ni o napadu ni o terorizmu – rekao je Hastor.

Rate this item
(0 votes)

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH