Bošnjaci dodijelili Cvijet Srebrenice Vučiću, a sad se bune što su Srbi dodijelili Plaketu Srebenice Dodiku

11 Ožu 2018
268 times

Svečana sjednica povodom Dana Opštine Srebrenica danas je održana u Kulturnom centru bez prisustva odbornika bošnjačke nacionalnosti i predsjednika Skupštine Opštine Srebrenica Alije Tabakovića.

Današnju svečanost Bošnjaci su bojkotovali zbog jednostrane odluke da najviše opštinsko priznanje bude dodijeljeno Miloradu Dodiku, predsjedniku RS-a.

U ranijoj izjavi Tabaković je rekao da se ovo priznanje dodjeljuje pojedincima za izuzetno rezultate u razvoju opštine. Po njemu, Dodik uopće nema rezultata kojim je opština Srebrenica postala razvijenija. Šta više ova opština se i danas nalazi na samom začelju po razvijenosti.

U uvodnom izlaganju Mladen Grujičić, načelnik Opštine Srebrenica, istakao je da Vlada Republike Srpske i predsjednik Milorad Dodik usmjeravaju sredstva za razvoj Srebrenice i stoga s pravom Dodik zaslužuje ovo visoko priznanje.

Zlatna plaketa je dodijeljena Miloradu Dodiku, a srebrena plaketa članu Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću koji nije prisustovao ovom skupu.

Sjednici je, između ostalih, prisustvovao i Aleksandar Vulin, ministar odbrane Republike Srbije.

Dodik: Priznanje ne doživljavam kao pobjedu nad bilo kim

"Srebrenicu smo uvijek posmatrali kao lokalnu zajednicu u koju treba dodatno da ulažemo. Ovo je specifično mjesto zbog tragedije koja ju je zadesila. Bol ne smije da se dijeli, a svi oni koji su odgovorni za zločine treba da odgovaraju. Priznanje koje sam dobio ne doživljavam kao pobjedu nad bilo kim", rekao je predsjednik RS-a Milorad Dodik, kojem je danas u Srebrenici, na svečanoj sjednici povodom Dana opštine Srebrenica, uručeno najveće opštinsko priznanje Plaketa sa zlatnim grbom.Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić zahvalio je ljudima koji su pomogli razvoju Srebrenice.

"Drago mi je što je ova svečana skupština protekla u najboljem redu. Žao mi je što nisu bili prisutni politički predstavnici Bošnjaka, ali bilo je građana bošnjačke nacionalnosti. Hvala i Vladi Srbije koja je uložila velika sredstva za razvoj Srebrenice", rekao je Grujičić.

Bošnjački politički predstavnici nisu bili prisutni na svečanoj sjednici Skupštine Opštine Srebrenica i obilježavanju Dana Opštine, nakon što su srpski odbornici jednostrano donijeli odluku o dodjeli zlatne plakete predsjedniku RS-a.

Rate this item
(0 votes)

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH