Povećan broj ilegalnih prelazaka u BiH za 275 posto

06 Pro 2017
140 times

Pripadnici Granične policije BiH od 1.1.2017 do 22.11.2017. u ilegalnom prelasku ili pokušaju ilegalnog prelaska državne granice otkrili su 522 državljana zemalja visokog migracijskog rizika, što predstavlja značajno povećanje od 275 procenata u odnosu na isti period 2016. kada je otkrivena 191 osoba.

"Četiri petine od ukupnog broja ilegalnih migranata otkriveno je prilikom pokušaja ilegalnog ulaska u BiH iz Srbije i Crne Gore. Ostali slučajevi su pokušaji ilegalnog izlaska iz BiH u pravcu Hrvatske", glasi odgovor Granične policija BiH na upit N1 TV.

Pokušaji ilegalnog ulaska u BiH u 2017. najčešće su evidentirani na granici sa Srbijom i Crnom Gorom na području Bijeljine, Višegrada, Gacka, Bileće i Trebinja. Evidentirani su i pokušaji ilegalnog ulaska u BiH na području Zvornika, Foče i Čajniča. Ilegalni migranti državnu granicu su pokušavali prijeći najčešće pješke van graničnih prijelaza, nešto rjeđe čamcima preko Drine, a evidentirani su i slučajevi kada su otkriveni u tovarnom prostoru teretnih motornih vozila (na MGP Rača i Deleuša), saopšteno nam je.

"Zbog registriranja većeg broja slučajeva korištenja tovarnog prostora teretnih motornih vozila za krijumčarenje migranata, Granična policija BiH uvela je privremenu mjeru pojačane kontrole i obaveznog pregleda svih teretnih motornih vozila koja u BiH ulaze iz R. Srbije i Crne Gore. U skladu s mogućnostima u jedinice koje evidentiraju veći broj slučajeva otkrivenih ilegalnih migranata preraspoređuju se službenici drugih organizacijskih jedinica", navodi se u odgovoru za N1.

U posljednjh nekoliko mjeseci ilegalni prelasci državne granice intezivirani su iz pravca Crne Gore u kojoj se prema raspoloživim informacijama nalazi značajan broj tražioca azila iz zemalja visokog migracijskog rizika. Riječ je o osobama koje u Crnu Goru dolaze iz pravca Albanije, a teritorij BiH pokušavaju koristiti kao tranzitno područje za odlazak u zemlje Evropske Unije. Pokušaji ilegalnog izlaska ka Hrvatskoj najčešće su evidentirani na području pograničnih općina Unsko-sanskog kantona, te na području Čapljine, Ljubuškog, Bosanskog Grahovo i dr. Prilikom pokušaja ilegalnog izlaska iz BiH najveći broj ilegalnih migrnata se kretao pješke u područjima van graničnih prijelaza. Najveći broj ilegalnih migranata u 2017. otkriveno je u oktobru (104 osobe).

"Najveći broj otkrivenih ilegalnih migranata su državljani: Afganistana (82), Pakistana (74), Alžira (60), Turske (48), Sirije (41), Libije (33), Maroka (22) , Irana (20), Albanije (12) idr. U istom periodu otkriveno je 85 osoba s područja Kosova", navodi se.

U prvih devet mjeseci 2017. Granična policija BiH evidentirala je 12 krivičnih djela „krijumčarenje ljudi“ i pet „organizovanje grupe ili udruženja za vršenje KD krijumčarenje migrantima“. Nadležnim tužilaštvima podnijeto je 13 službenih izvještaja protiv 47 osoba. Za navedena krivična djela prijavljeni su državljani BiH (27), Srbije (9),Turske (4), Hrvatske (4), Bugarske (2) i Albanije (1). U 2017. GPBiH je realizirala dvije akcije protiv krijumčarenja ljudi", stoji u dopisu.

Granična policija BiH poduzima niz preventivnih i represivnih mjera i radnji u cilju nadziranja državne granice: ophodnje, nadzor i osmatranje, prikupljanje obavještajno-sigurnosnih podataka, postavljanje zasjeda i kontrolnih punktova, te provedbe operativnih akcija i mješovitih ophodnji uz zajedničku državnu granicu BiH sa susjednim zemljama. Kako bi se što uspješnije borili s ilegalnim migracijama i drugim oblicima prekograničnog kriminala, Granična policija BiH sudjeluje u identificiranju i zaprečavanju mjesta pogodnih za ilegalne prelaske državne granice, što predstavlja jednu u nizu metoda koje doprinose učinkovitijem nadzoru državne granice. Projektom zaprečavanja lokacija pogodnih za ilegalni prelazak kopnene granice motornim vozilima između BiH i Republike Hrvatske, 2008. godine je zapriječeno 68 lokacija na teritoriju BiH od 118 identificiranih.

Identificirano je 13 lokacija koje trebaju biti zapriječene. Zaprečavanje se obavlja kamenim blokovima ili rampama. Zapriječena mjesta redovito nadziru službenici Granične policije BiH i ministarstava unutarnjih poslova susjednih zemalja.

U 2017. GPBiH je realizirala dvije velike međunarodne operativne akcije protiv krijumčarenja ljudi. U saradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstvom unutrašnjih poslova Crne Gore 13. septembra 2017. realizirane su završne aktivnosti međunarodne operativne akcije „Dardaneli“ na području Hrvatske, Crne Gore i BiH.

Akcijom je identificirana organizirana kriminalna grupa koja je krijumčarila državljane Turske preko teritorija Crne Gore, BiH u zemlje EU. U okviru operativne akcije „Dardaneli“, pod pokroviteljstvom SELEC-a, u zemljama u kojima su provođene aktivnosti uhapšena je 21 osoba za koje se sumnja da su bili članovi organizirane kriminalne grupe koja je učestvovala u vrbovanju i krijumčarenju državljana Turske. Za četiri ove osobe prokrijumčarile su više od 100 ilegalnih migranata koji su za put plaćali od 3.500 do 5.000 eura. Državljani Turske su legalno ulazili u BiH preko kopnenih graničnih prijelaza prema Crnoj Gori i Aerodroma Sarajevo.

Koristili su bezvizni režim koji Turska ima s BiH i Crnom Gorom. Nakon ulaska u BiH kratko bi boravili na području Sarajeva i Bihaća, a onda su bili smješteni u objekte blizu granice u sjeverozapadnoj Bosni, odakle su ih ilegalno prevodili na teritoriju Hrvatske zaobilazeći zvanične granične prijelaze.

Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Granične policije BiH 22. marta 2017. realizirali su završne aktivnosti međunarodne operativne akcije „Bosfor“ na području Hrvatske i BiH. U akciji međunarodnog karaktera učestvovale su: Turska, Bugarska, Rumunija, Mađarska, Albanija, Crna Gora, Srbija, Hrvatska i BiH. Akcijom je identificirana organizirana kriminalna grupa koja je krijumčarila državljane Turske preko teritorije BiH u zemlje EU. Pripadnici GPBiH obavili su pretrese na šest lokacija u Sarajevu, Velikoj Kladuši i Čapljini.

Za šest mjeseci ove osobe prokrijumčarile su više od 100 ilegalnih migranata koji su za put, a koji je trajao i do deset dana, plaćali od 3.000 do 5.000 eura.

Rate this item
(0 votes)

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH