Srbija: U posljednjoj deceniji broj doktora nauka porastao za 880%

12 Lis 2017
209 times

Zvanični podaci o broju doktora nauka u Srbiji stvaraju utisak da se u deceniji za nama doktorati štancuju.

Po glavi stanovnika imamo manje studenata na milion recimo stanovnika, nego što ima EU. Ali imamo više doktoranata. Taj paradoks ne može biti normalan, rekao je u dokumentarnom filmu N1 “Doktori” Vladimir Kostić, predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti.

Šta ne štima? Prije deset godina, 2007. univerziteti u Srbiji su dodijelili 206 doktorskih titula. Samo pet godina kasnije, 2012. broj onih kojih mogu da se potpisuju sa "dr" porastao je za 270 posto. Te godine Srbija je dobila čak 770 doktora nauka. Vrhunac donosi 2016. kada srbijanski univerziteti aminuju čak 2012 doktorata.

Te godine samo u jednoj sedmici odbranjeno je 187 disertacija – vjerovatno najviše u historiji obrazovanja Srbije.

"Mislim da su državni univerziteti bolji od privatnih i neka se ljute kolege s privatnih. Ali sa druge strane, ne mogu, pravo da kažem, prihatim u potpunosti tu mantru da je sve to što vidimo posledica postojanja privatnih, jer privatni naši univerziteti i fakulteti su učestovali u ovom broju sa 190 disertacija, što će reći ispod 10 posto. Neće biti da je tu grupisan sav kal ili sva greška", ističe Vladimir Kostić.

Naime, broju od 2.012 novih doktora nauka 2016. najviše je doprinio Univerzitet u Beogradu. Titulu dr. u toj godini najstarija visokoškolska ustanova u Srbiji dodijelila je čak 1.133 puta.

Poredeći 2007. kada je bilo izdato 206 doktorskih diploma i 2016. dolazi se do podatka da je broja doktora nauka porastao za skoro 880 posto.

Naime, sve više se i u akademskim krugovima govori da sa štamparske trake univerziteta izađe i po koja diploma koja je nezaslužena. Tj. instant – diseratcije se pripremaju lako, a diplome doktora stiču nečasno. Takva titula u žižu javnosti dođe kada je vlasnik iste 2 u 1 - doktor nauka i javna ličnost.

"Instant doktori nauka ne znaju da pravi doktor nauka ne završava svoje obrazovanje sticanjem doktorske diplome. Naprotiv, njegov pravi naučni život tada tek počinje. Diploma doktora nauka obavezuje na kontinuirani naučni rad. Ta diploma je kamen odgovornosti oko vrata i treba moći i znati nositi ga. Ko nema talenta za nauku možda bi trebalo da razmisli o drugačijem životnom putu, a ne o životu doktora nauka", kaže dr. Rajna Dragićević, profesorica Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Rate this item
(0 votes)

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH