Odbačeni zahtjevi advokata Josipa Šimića

12 Ruj 2017
219 times

Glavni tužilac Federacije BiH odbacio je zahtjev Belme Balijagić Džuho, advokata Josipa Šimića, za izuzeće glavnog kantonalnog tužioca, postupajućeg tužioca i svih tužilaca Tužilaštva Kantona Sarajevo u predmetu protiv njenog klijenta osumnjičenog za krivična djela falsifikovanje isprave i lažno predstavljanje.

Iz Tužilaštva KS saopšteno je da je odbijen kao neosnovan i zahtjev za prenošenje mjesne nadležnosti na drugo kantonalno tužilaštvo u FBiH. Opštinski sud u Sarajevu, kao stvarno nadležan sud, donio je deset sudskih odluka u predmetu "Šimić", čime je potvrđena i stvarna nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo u ovom predmetu.

Šimić se tereti za lažno predstavljanje i falsifikovanje SIPA-inog dokumenta - dokaza o navodnom prisluškivanju glavnog tužioca BiH Gordane Tadić i potpredsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Ružice Jukić.

Josip Šimić uhapšen je 5. septembra prema nalogu ovog kantonalnog tužilaštva, a SIPA je potom pretresla njegov stan i oduzela materijalne dokaze. Šimiću je određen i jednomjesečni protivor na osnovu prijedloga Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Šimić je Tužilaštvu BiH 28. avgusta dostavio krivičnu prijavu protiv ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, uz koju je priložio i falsifikovani dokument SIPA-e u kojem se navodi da je ova agencija pratila i prisluškivala vršioca dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordanu Tadić, te da su informacije i transkripti dostavljani Mektiću.

Iz SIPA-e su se tada oglasili saopštenjem u kojem su naveli da Tadićeva i Jukićeva nikada nisu bile predmet rada SIPA-e, niti su prema njima preduzimane posebne istražne radnje.

Dva dana kasnije Šimić je saslušan u prostorijama SIPA-e.

Rate this item
(0 votes)

Facebook stranica

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH