Salto mortale: Mićko se nudi svima

12 Ruj 2017
266 times

Odlaganjem referenuma o nezavisnosti Republike Srpske i prošlogodišnjim pojavljivanjem u Tužilaštvu BiH Milorad Dodik je ispunio dva ključna zahtjeva izaslanika Stejt departmenta za Balkan Hojta Brajana Jia, tvrdi u današnjem izdanju Blic.

Dodik je za oko pola godine, kako navodi list, ispunio dva ključna zahtjeva koja su pred njega postavili zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji i američka ambasadorka u BiH Morin Kormak, prije nego što je uvršten na crnu listu SAD.

List podsjeća da je Dodik krajem prošle godine rekao da je sa Jiom telefonom razgovarao i da je američki diplomata od njega tražio da se pojavi u Tužilaštvu BiH zbog sudskog procesa koji se vodio zbog održavanja referenduma o Danu RS.

Drugi ključni zahtjev Dodiku je, prema pisanju lista, bio da se odrekne referenduma o statusu RS koji je SNSD najavio za 2018. godine.

Iako je Dodik tvrdio da neće prihvatiti uslove američkih diplomata, list podsjeća da se u Tužilaštvu BiH u Sarajevu pojavio samo nekoliko dana nakon što je to od njega tražio Ji.

Prošlog vikenda SNSD i Dodik su pokazali spremnost da ispune i drugi zahtjev američkih diplomata koji se tiče referenduma o statusu RS.

Blic, pozivajući se na analitičare, navodi da Dodik ovim pokušava da vrati naklonost Zapada i pokaže se kao "igrač razuma".

Podsjetimo da su SAD uvele sankcije predsjedniku RS Miloradu Dodiku, stavljajući ga na crnu listu "nepoželjnih" lica.

Rate this item
(0 votes)

Facebook stranica

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH