Samo Mićko i familija nije: Republiku Srpsku napustilo 260 000 ljudi

16 Srp 2017
105 times

Republiku Srpsku je u poslijeratnom periodu napustilo između 200. 000 i 260. 000 stanovnika, a ovo područje je ostalo bez reproduktivno i radno najsposobnijeg stanovništva.

Predsjednici sindikata obrazovanja RS upozorili su danas na katastrofalnu demografsku sliku RS, kao i da bi zbog smanjenog broja đaka koji pohađaju nastavu u tom bh. entitetu jedan broj nastavnika mogao ostati bez posla.

Na osnovu administrativnih kriterija Ministarstva prosvjete RS-a, 89 područnih i osnovnih škola više ne ispunjava uslove za taj status i moglo bi doći do njihovog gašenja, jer nemaju dovoljno upisanih đaka.

Predsjednik Sindikata obrazovanja RS Dragan Gnjatić je podsjetio da je Zakonom o osnovnom obrazovanju definirano da je potrebno da osnovna škola ima najmanje upisanih 18 odjeljenja da bi se smatrala funkcionalnom.

U RS postoji određeni broj škola u kojima u ovoj školskoj godini nije upisan nijedan učenik - istakao je Gnjatić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Da se RS iz godine u godinu suočava s negativnim prirodnim priraštajem, upozorio je i demograf Aleksandar Čavić, podsjetivši da je, po podacima iz 2015., taj bh. entitet ostao bez 5.700 stanovnika i da je od 64 lokalne zajednice samo Banja Luka imala pozitivan prirodni priraštaj i to na nivou statističke greške.

naglašeno je kako je Republiku Srpsku u poslijeratnom periodu napustilo između 200. 000 i 260. 000 stanovnika, a ovo područje je ostalo bez reproduktivno i radno najsposobnijeg stanovništva.

-Ako se ovako stanje nastavi sve rubne lokalne zajednice u naredne dvije godine ostat će bez stanovništva - upozorio je Čavić.

Pozvao je na usvajanje pronatalitetne politike.

Last modified on Ponedjeljak, 17 Srpanj 2017 16:49
Rate this item
(0 votes)

Facebook stranica

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH