Brakovi iz koristoljublja: Snahe se udaju za svekra, zetovi žene punice

19 Lip 2017
118 times

Ovaj gotovo bizaran običaj u Srbiji zavladao je prije nekoliko godina kada su na jugu zemlje sve češće sklapani brakovi između snahe i svekra ili između zeta i punice kako bi penzije i dalje punile kućni budžet nakon smrti punice i svekra.

Bizarno zvuči, ali neimaština je ta koja ih je zapravo natjerala da se međusobno “orode” i počine krivično djelo tzv. tazbinskog srodstva i brakova sklopljenih iz koristoljublja.

U Leskovcu prije nekoliko godina vjenčali su se snaha i svekar priznavši da je to zbog njegove penzije. Pošto je on bolestan, a ona s još „vrućim” razvodom od njegovog sina u džepu, matičar ih je vjenčao.

Također, u Nišu snaha od 43 god. udala se za svekra od 72 god. ne bi li naslijedila penziju od 800 eura.

Jedna devizna penzionerka (78) udala se za 22 godina mlađeg zeta, a on se neposredno prije toga razveo od njene kćerke i sada svi zajedno žive u istoj kući.

Ovih dana ponovo je aktuelan sličan slučaj u jednom selu u Vojvodini, gdje se snaha preudala za 30 godina starijeg svekra kako bi naslijedila svekrovu penziju od 750 eura nakon njegove smrti.

Ovakvih slučajeva je sve više u Srbiji, a građani im pribjegavaju da bi obezbijedili finansijsku stabilnost.

Ovakve brakove niko ne spriječava
Ovakve brakove niko ne spriječava i ne kontrolira, iako pravnici tvrde da je riječ o prijevari za koju može da se dobije kazna zatvora u trajanju do pet godina.

Po Zakonu o porodičnim odnosima matičar ne bi smio da ozvaniči ovakav brak dok sud to prethodno ne odobri. S druge strane, mnogi matičari priznaju da su i pored sumnje uvijek pristajali da ozakone takve brakove, iako su i oni i kumovi kao svjedoci zapravo saučesnici u krivičnom djelu.

A prema istom zakonu ovakvi brakovi su ništavni jer su sklopljeni isključivo iz koristi, pa PIO fond može da traži poništenje braka i pokrene tužbu za prevaru.

Međutim, postoji još jedna novina od ove godine. Ako supružnici nisu imali zajedničku djecu, a zakonita supruga je u trenutku muževljeve smrti imala manje od 53 godine, onda ona neće moći da naslijedi porodičnu penziju.

Udovci, pak, ispunjavaju uslov za porodičnu penziju samo ako su u momentu ženine smrti imali navršenih 58 godina života.

Ako malo razmislimo, na zapadu je oduvijek postojao sličan trend da se sklapaju bračne veze među bliskim srodnicima kako bi se sačuvao porodični imetak.

I to ne samo među bogatijim slojem. U Srbiji, tek od prije tri, četiri godine primjećeni su masovniji slučajevi brakova iz koristi ovog tipa.

Rate this item
(0 votes)

Facebook stranica

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH