Religijske zajednice se sve manje i sve usputnije posvećuju Bogu a sve više i sve ...
Skandalozni Milorad Dodik čini se da gubi i zadnje zrno razuma na sam pomen Sarajeva i Bosne i ...
Nakon što je nadbiskup vrhbosanski Vinko kardinal Puljić juče na misi u Žepču Željka ...
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je na Grbavici pobijedila selekciju Sjeverne ...
U Federaciji BiH od danas je došlo do novog poskupljenja goriva, potvrđeno je Feni u ...

omegabeko130918

ovdjemozebitireklamamali

Hoće li se povući Milan Tegeltija?

Tegeltija Salihovic

Danas počinje dvodnevna sjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, treća posvećena sada već famoznim zaključcima o kojima će se - nevjerovatno, ali istinito - raspravljati čak peti put jer se o prijedlogu predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije debatiralo na dvije ranije sjednice po dva dana. I uprkos silnom lobiranju, a neki će reći i predsjedničkim pritiscima, osim na jedvite jade skupljene većine u VSTV-u podrške naprosto nema. Zapravo je klimava i u samom VSTV-u: od 15 članova, odnosno 14 prisutnih uz Tegeltiju je stalo još šest, a isto toliko je bilo protiv, dok je jedna članica bila suzdržana. Evo sad će i mjesec pa se s razlogom može reći da je za Tegeltijinu metodu suđenja sudijama i tužiteljima po njegovim aršinima i dalje tih šest VSTV-ovaca, dok je protiv pravosudna zajednica u Bosni i Hercegovini, domaća javnost, a zgražavanje ne kriju ni Bruxelles ni Washington, pa čak ni već poslovično nezainteresirani Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Europske unije u našoj zemlji. Izuzetne mogućnosti za razrješenje sudija i tužitelja jučer je “s neprijatnim iznenađenjem i ogorčenošću” primilo i Udruženje tužilaca Federacije BiH, jasno zatraživši od VSTV-a da već danas sporni zaključci budu posve odbačeni.

Treba li podsjećati da ih je sam predsjednik VSTV-a sročio na zahtjev Centra za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih Republike Srpske, a nakon što je pred Sudom BiH oslobođen optužbi za ratni zločin Naser Orić, ratni komandant odbrane Srebrenice? Znam neke koji bi rekli - ko je kriv Bošnjacima što nisu isto tražili kada je ekspresnom brzinom - samo dva dana nakon ukidanja sankcija visokog predstavnika u BiH - Jovan Čizmović, pomagač i jatak osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, uskočio u VSTV? Tada, recimo, nikom u VSTV-u nije palo na pamet da se ovom izboru suprotstavi. No, usuđujem se ustvrditi da ni Čizmović ni Orić ne samo da nisu dovoljni argumenti za ovakav potez predsjednika Tegeltije već nisu uopće ni stvarni razlozi. Pravi razlog je zadržati pravosuđe pod nesumnjivom političkom kontrolom. A Milan Tegeltija je u političkim raljama i to je jedino objašnjenje njegovih postupaka. Pitanje je da li bi i sam prošao iole ozbiljnu kontrolu visokih moralnih kriterija. Uostalom, zar se u moralnost ne ubrajaju i neki poratni postupci u praksi i rezultati rada?

Džaba se Tegeltija pravda i džaba vrijeđa Branka Perića, sudiju Suda BiH, koji ga je javno optužio za sluganstvo Miloradu Dodiku. Za Tegeltiju naprosto opravdanja nema. Da je drugačije, VSTV se uopće ne bi ni bavio postupcima bez provedene procedure, djelimičnim lustracijama i ispraznim pričama o tome kako se europski standardi podrazumijevaju, već svojim poslom. Pravosuđem u Bosni i Hercegovini, onim istim koje već odavno ne može pobjeći od svojih političkih mentora i koje je - umjesto borbe protiv korupcije i kriminala - samo i do te mjere umreženo u kriminal i korupciju da predstavlja problem umjesto rješenja. VSTV je najviši organ tog i takvog pravosuđa i samim tim i najodgovorniji. I to bi trebao biti početak i kraj priče o VSTV-u i njegovim zaključcima koji su cijeli mjesec tema broj jedan i na kojim Tegeltija tako tvrdoglavo insistira, možda i zato da se ne bi insistiralo na rezultatima rada pravosuđa. Ili kadrovskim rješenjima koja su - nepodijeljen je stav - u najmanju ruku problematična: jedan od primjera je i prijedlog VSTV-a da u Međunarodni sud pravde predloži sudiju koji je zanat pekao kao pravnik u Elektrotrebišnjici, a ne recimo Vojina Dimitrijevića kojeg kolege cijene kao najboljeg ovdašnjeg krivičara?!

O Tužiteljstvu BiH skoro da mi postaje neprijatno pisati: to je institucija za koju čak i Milan Tegeltija tvrdi da je najlošiji dio domaće pravosudne scene. No, to ga niti jednog trenutka nije spriječilo da saučestvuje u čitavoj zbirci političkih dealova neophodnih da bi se na čelu Tužiteljstva sačuvala aktualna v.d. glavna tužiteljica Gordana Tadić, sa sve skupa obezbjeđenjem kladionice koja stanuje s njom i mužem u zajedničkoj kući?! To je, objašnjavao mi je nedavno Tegeltija, pitanje morala, a nikako zakona, jer se s našim zakonom to ne kosi. Čini mi se da je u tome pravi problem: s našim se zakonima, ašićare, uopće ne kose ni korupcija ni kriminal - o tome zorno svjedoči apsolutni manjak procesuiranih i presuđenih predmeta. Da je Tužiteljstvo BiH također pod političkom kontrolom, znaju i vrapci na grani, a već je posve očigledno da ga takvim kani zadržati v.d. Tadić. To joj je očito najbolja preporuka kod VSTV-a?!

Ne znam, zaista, hoće li VSTV konačno danas skinuti s dnevnog reda Tegeltijine zaključke ili će i dalje ovdašnju i međunarodnu javnost zamajavati pričom o njima. No, znam da i ovdašnje vlasti, ali i onaj dio Europske unije i SAD-a koji finansiraju i to znatno rad našeg pravosuđa - sve pod egidom da je i to način da ne ovise od političara - moraju konačno nešto učiniti. Recimo, javno pozvati Milana Tegeltiju da se povuče prije kraja mandata i da i na taj način pomogne domaće pravosuđe. Ostavka je moralni čin, a istovremeno i prilika da se časno brane vlastiti stavovi. Pa ako je predsjednik VSTV-a već toliko uvjeren da su njegovi prijedlozi valjani, zašto ih i ostavkom ne bi podržao? A to bi - zaista - mogla biti i dobra prilika da se konačno politički provjetri najviši pravosudni organ u zemlji i da se nadamo lančanoj reakciji. U Tužiteljstvu BiH.

Novosti

   Armensa01

Sport

Kolumne

Ovdjemozebitireklama

Lifestyle

Ovdjemozebitireklama

Svijet i region

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH