Predsjedništvo Bosne i Hercegovine raspisalo je sredinom aprila tender za kupovinu novog ...
Mostarski vatrogasci sinoć oko 23 sati stavili su pod kontrolu veliki požar koji je u oko 20 sati ...
Košarkaši Igokee pobijedili su večeras na svom parketu tuzlansku Slobodu 86:85 i tako ...
U derbiju 5. kola Lige za prvaka na Tušnju, Sloboda i Zrinjski su podijelili bodove ...
Sniježni pokrivač u Kladnju, koji je u protekla tri dana dostigao visinu od 110 cm, onemogućio je ...

beko akcija mart 387x350

Događanje profesora

Samir Nuric Bahrija Saric

Autonomija univerziteta u BiH ukinuta je onog trenutka kada su visokoškolske ustanove postale sigurne luke za usidrenje profanisanih kadrova političkih stranaka.

Razlike između sjednice Senata Univerziteta i sjednice nekog od brojnih parlamenata u BiH skoro da i nema. I u jednom i u drugom tijelu sjedi političar do političara, što bivši, što sadašnji, što novopečeni, što oni koji to tek žele postati...

Uzimajući takve činjenice u obzir, apsolutno su deplasirani povici da visokoškolsko obrazovanje treba osloboditi balasta politike. Zbog toga samo naivni mogu povjerovati da je tuzlansko “događanje profesora” tek puki splet nesretnih okolnosti.

Aktuelni trenutak pažljivo je odabran i on de facto označava početak izborne kampanje, koja će, sudeći prema viđenom, biti najprljavija do sada.

Stranački kadrovi koji su zaposjeli akademske busije već odavno ne mare za interese onih zbog kojih dobivaju plaću. Svojim djelovanjem uspjeli su ispolitizirati studente, koji poput gusaka u magli ni desetak dana nakon sramotnog incidenta ne znaju kojoj strani u sukobu da se priklone.

A trebali bi sredinom, jer u cijeloj priči na Univerzitetu u Tuzli nema nevinih. Ima samo manje i više odgovornih za srozavanje ugleda univerzalne vrijednosti Tuzlanskog kantona, koja proživljava najteže dane od svog osnivanja.

To što će se držati pres-konferencije, javne tribine ili sjednice Skupštine TK hitnog karaktera ne znači da će tuzlansko javno visokoškolsko obrazovanje ozdraviti. Naprotiv, javnom tuzlanskom univerzitetu neophodan je autoritet s jasnim ciljevima i vizijama, koji će imati snage i hrabrosti da u dugotrajnom i mukotrpnom procesu spere svu nanesenu ljagu i očisti redove od neselektiranog stranačkog kukolja. Ima li takvog?

Novosti

   Armensa01

Sport

Kolumne

Religija je oružje

Religija je oružje

17 Travanj 2017

Ovdjemozebitireklama

Zanimljivosti

Ovdjemozebitireklama

Kultura

Facebook stranica

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH