NAKON ljeta obilježenog šumskim požarima, toplotnim udarima i uraganima, glavni tajnik ...
Ako vas kojim slučajem u Hrvatskoj ‘uslika’ kamera, dužni ste platiti paprenu kaznu, ...
Balkanska istraživačka mreža - BIRN objavila je nove podatke u slučaju povezanosti Branka ...
Rudnici Kreka u Tuzli nemaju koncesiju za iskopavanje uglja. Zbog višemilionskih dugovanja i ...
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine pala je za četiri pozicije i od danas je na 46. ...

ovdjemozebitireklamamali

Gordana iz zemlje čuda

Gordana Tadic i rodjaci

Glavnoj tužiteljici Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Gordani Tadić malo je jedna funkcija, ova na koju je postavljena voljom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, zahvaljujući valjda epohalnim rezultatima postignutim u izbjegavanju vlastitog posla. Hoće gospođa Tadić da svoje ovlasti proširi konsultantskim utjecajem na medije. Pa kaže: Sa prikupljenim dokazima novinari trebaju prvo da se obrate Tužiteljstvu BiH ili nekoj od policijskih agencija! Evo zašto: “Ovakve stvari koje mogu dovesti do uznemirenja građana, do štete po građane, do štete po građane koji se nalaze u tim zemljama su veoma loša poruka za sve one koji se nalaze u drugim državama”, objasnila je naša elokventna tužiteljica sve uz obećanje kako će nam se češće obraćati. A onda je poentirala: “Vidjeli ste da je afera diplome, koja se kod nas vodi kao predmet, prouzrokovala to da su u Njemačkoj diplome naših građana dodatno provjeravane i da će naši građani doći u daleko težu poziciju u odnosu na druge”. Aferim Gordani iz zemlje čuda! Ako je osvojila mandat Glavne, ne znači da je zaradila pravo da nas besramno ponižava i vrijeđa.

Da je malčice podsjetimo kako je uopće došlo do afere diplome. Prvo je 25. septembra 2018. godine Tužiteljstvu BiH dostavljena Informacija (broj 16-04/2-04-1-6395/18) Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, u kojoj je pisalo da su policijski službenici SIPA “došli do neprovjerenih operativnih saznanja o navodnom nezakonitom izdavanju diploma posredstvom više obrazovnih ustanova i to Visoke škole ‘Logos-Centar za poslovne studije’ Kiseljak, Privatne srednje škole ‘Kočerin’ Široki Brijeg, Srednje strukovne škole ‘Centar za obrazovanje’ Široki Brijeg i dr”. SIPA je od Tužiteljstva - u kome je u tome času gospođa Gordana bila v.d. Glavna - zatražila dodatne mjere kako bi dokumentirala saznanja, međutim, Tužiteljstvo je odbilo svaku vrstu istrage pravdajući to “manjkom dokaza”: Naredbu o neprovođenju istrage Tužiteljstvo BiH donijelo je u roku od 37 dana od dana dostavljanja informacije o kriminalu, što je jedna od najbrže donesenih odluka u postdejtonskoj historiji rada pravosuđa u ovoj zemlji! Ponukane ovim saznanjima kolege s portala Žurnal Avdo Avdić i Azra Omerović odlučile su da pribave dokaze i za samo 17 dana Azra Omerović je postala vlasnica diplome Srednje medicinske škole iz Sanskog Mosta. Iako nije prisustvovala nijednom času, prošla je s vrlodobrim uspjehom; dokumente je predala 20. decembra 2018. godine, a ovjerenu diplomu i svjedodžbe za sva četiri razreda srednje škole dobila je 3. januara ove godine. Da priča bude do kraja apsurdna, u diplomi je stajalo da je školovanje završila 15. 11. 2018. - čitav mjesec prije nego je i predala “potrebnu dokumentaciju”! Jedan od posrednika u procesu, već na prvom sastanku s novinarkom Žurnala, pohvalio joj se: “Imali smo dojavu da nas rade, ali sad je sve uredu”. O Tužiteljstvu BiH je riječ. Diploma, za koju je traženo 2.500 maraka, vrijedi ne samo u BiH već i u zemljama regiona i Evropske unije, a posrednik je - u razgovoru koji su novinari snimili, svoju robu hvalio i rečenicom: Iz Sanskog je Mosta, nisu Srbi! Nagradno pitanje za gospođu Glavnu glasi: Ko je zaista kriv što građanima BiH u Njemačkoj danas dodatno provjeravaju diplome? Tužiteljstvo BiH koje je imalo saznanja od policijskih agencija o prodaji diploma pa brže-bolje donijelo odluku da se istraga ne vodi ili novinari koji su to obznanili? Ili je najveći problem u tome što su novinari na konkretnom primjeru pokazali da je Tužiteljstvo BiH korumpirano?

Dirljiva je briga gospođe Glavne za građane BiH, ne samo za “takve stvari, istraživačko novinarstvo” već i za aferu SOA, koja trese region. Gospođa Glavna pozdravlja odluku Predsjedništva BiH koje je zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi protestnu notu Hrvatskoj zbog aktivnosti i postupaka Sigurnosno-obavještajne agencije Republike Hrvatske prema državljanima BiH prilikom njihovog boravka ili tranzita kroz tu zemlju jer to “smatra sada ispravnim”. A ima i zaključak o aferi SOA: “Mislim da nije smjela doći do Tužiteljstva, da su to obavještajne organizacije morale riješiti između sebe i da ni u kom smislu nije trebalo izaći u javnost, što je dovelo do uznemirenja građana u BiH, a Boga mi u cijeloj regiji.” Evo da kažemo da je gospođa Glavna potpuno u pravu, ali opet ostaje pitanje: Kako je afera SOA došla do Tužiteljstva BiH? Zar nije upravo Tužiteljstvo BiH potrčalo da se upiše u aferu, a sve da bi donijelo još jednu odluku o neprovođenju istrage “protiv prva tri lica”, kako gospođa Glavna zbirno zove svoja dva rođaka i hrvatskog konzula iz Tuzle. Riječ je o Miji Krešiću, zamjeniku ministra sigurnosti BiH, novinaru RTRS-a Mati Đakoviću i generalnom konzulu Hrvatske u BiH Ivanu Bandiću.

Istraga se i dalje vodi, objasnit će gospođa Glavna, ali protiv ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića! Osumnjičen je - iako gospođa Glavna nema pravo da učestvuje u konkretnim predmetima - “obzirom da su se ta saznanja pojavila na portalu, a ne u Predsjedništvu ili Vijeću ministara”. “Taj dio je urađen tako što je donijeta naredba o provođenju istrage. Rekla sam da je dio proglašen tajnim i to radi postupajući tužitelj”, navela je Gordana Tadić. Dragan Mektić nije uspio oćutati: “Moj apel Tužilaštvu je da nas više ne sramoti. Upetljali su se u nešto o čemu nemaju blage veze i što nije njihov posao. Ja razumijem da ona ima potrebu da zaštiti svoje bliske rođake i familiju, ali ovo je ozbiljna priča i posao. Predsjedništvo, kao ozbiljna institucija je reagovalo. A to što su oni pokušali da posuše taj slučaj i predmet, to je njihova sramota”.

Najlakše bi sada bilo završiti tekst, no problem s gospođom Glavnom prevazilazi afere diplome i SOA, mnogo je veći i od puke zaštite familije i potrebe Gordane Tadić da s pročelja državnog Tužiteljstva ocjenjuje rad Predsjedništva BiH ili pokazuje ambicije da bude urednica svim medijima u državi (a i malo šire). Taj problem je naprosto mnogo veći i od Gordane Tadić. Nije gospođa Tadić kriva što je ona glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH. Odluku o njezinom imenovanju je donio VSTV čiji je predsjednik Milan Tegeltija u više navrata javno ustvrdio da je Tužiteljstvo BIH najlošiji i najproblematičniji dio pravosuđa BiH. I svaki put je to rekao dok je gospođa Tadić bila vršiteljica dužnosti Glavne. A onda svečano proglasio njezino imenovanje. Dao joj mandat. Da nastavi kako je počela. Sudija Branko Perić je nedavno svoje kolumne sabrao u knjigu o propasti pravosuđa u BiH, u kojoj dokazuje da je naše pravosuđe od vrha VSTV-a pod političkim utjecajem. I posve je u pravu: Ne bi gospođa Glavna mogla brinuti ni o rodbini ni o partiji da joj Milan Tegeltija nije dao zeleno svjetlo.

PIŠE: Vildana Selimbegović, Oslobođenje

Novosti

   Armensa01

Sport

Kolumne

Ovdjemozebitireklama

Lifestyle

Svijet i region

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH