Danas se obilježavaju 24 godine od zločina na tuzlanskoj Kapiji. Masakr na Kapiji poznat i kao ...
Tužilaštva i sudovi u BiH su možda i najslabija karika u ukupnom lancu borbe protiv ...
Na službeni telefonski broj Tužiteljstva BiH danas oko 15:25 sati zaprimljen je poziv sa ...
BiH je tranzitna tačka za krijumčarenje narkotika, oružja, ljudi, visokoakcizne robe poput alkohola ...
Magazin Žurnal danas je objavio video video razgovora između Milana Tegeltije i Nermina ...

ovdjemozebitireklamamali

Gordana Tadić zaslužuje novi mandat - u zatvoru

gordana tadic

Ni političke eskapade Milorada Dodika, ni akcija protiv Pravde za Davida, a kamoli razgovori o formiranju federalnih vlasti nisu uspjeli u petak u zapećak potisnuti vijest koju su objavile kolege sa portala Žurnal: “Za 17 dana stekli smo diplomu srednje medicinske škole”. Azra Omerović i Avdo Avdić autori su teksta, zapravo istraživačke priče kojom su dokazali da je moguće, ovdje u Bosni i Hercegovini, za 17 dana postati vlasnik diplome zdravstvenog radnika. Novinarka Žurnala bez prisustva ijednom času završila je srednju medicinsku školu i to s vrlodobrim uspjehom: dokumente je predala 20. decembra 2018. godine, a ovjerenu diplomu i svjedodžbe za sva četiri razreda srednje škole dobila je 3. januara ove godine. Da ne bi praznika, možda bi sve bilo i brže! Ovako je dobila pravo da radi u bolnici ili drugoj zdravstvenoj ustanovi na osnovu diplome Medicinske tehničke škole iz Sanskog Mosta u kojoj piše da je učenica Azra Omerović upisala “prekvalifikaciju” 22. 11. 2016. godine, te da je uspješno okončala školovanje 15. 11. 2018. - čitav mjesec prije nego je i predala “potrebnu dokumentaciju”! U svjedodžbama stoji da je uspješno polagala anatomiju i fiziologiju, higijenu sa zdravstvenom zaštitom, mikrobiologiju, medicinsku psihologiju, zarazne bolesti, patologiju, hirurgiju, farmakologiju, te da je “odradila” i praktičnu nastavu. Diploma, za koju je posrednik tražio 2.500 maraka, vrijedi ne samo u BiH već i u zemljama regiona i Evropske unije, a posrednik je - u razgovoru koji su novinari snimili, svoju robu hvalio i rečenicom: Iz Sanskog je Mosta, nisu Srbi!

Nećemo se praviti ludi, svi znamo da je trgovina diplomama unosan posao. Novinari Žurnala samo su otkrili jednog od preprodavača! Izvjesnog Senada Pehlivanovića iz Fojnice. Zato je skoro pa zanimljiviji od dokaznog postupka kojem su kolege pribjegle razlog zbog kojeg su uopće došli na ideju da potraže inkriminiranog posrednika. Sredinom decembra došli su do dokumentacije policijskih i pravosudnih agencija u kojoj stoji da se na području Federacije dilaju diplome srednjih škola, te da je taj proces u direktnoj vezi sa Centrom za obrazovanje iz Širokog Brijega, iza kojeg stoje biznismeni bliski HDZ-u BiH. U istoj dokumentaciji pronašli su da su novcem iz Širokog osnivane srednjoškolske i visokoobrazovne institucije širom Federacije, te da se baš u njima izdaju sumnjive diplome: kako su navedena i imena posrednika u određenim gradovima koji su za novac nabavljali diplome, pronašli su i ime Senada Pehlivanovića zaduženog za sarajevsku regiju. Njima dvoma je trebalo 17 dana da dokažu da se Pehlivanović bavi tim poslom i da ustanove i tarifu! Vrijedi pretpostaviti da su policijske agencije utrošile nešto više vremena pošto su obuhvatile i više škola, a i više imena posrednika, no podatak koji bode oči i vrijeđa inteligenciju nije policijske prirode, već dolazi iz Tužiteljstva BiH. Najviši državni tužiteljski organ je, naime, hladno odbio istragu! Evo i kako.

“Dana 25. 9. 2018. godine Tužilaštvu BiH dostavljena je Informacija broj 16-04/2-04-1-6395/18 od 21. 9. 2018. godine podnesena od strane Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, u kojoj se navodi da su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH došli do neprovjerenih operativnih saznanja o navodnom nezakonitom izdavanju diploma posredstvom više obrazovnih ustanova i to Visoke škole ‘Logos-Centar za poslovne studije’ Kiseljak, Privatne srednje škole ‘Kočerin’ Široki Brijeg, Srednje strukovne škole ‘Centar za obrazovanje’ Široki Brijeg i dr.”, piše u dokumentu koji Žurnal citira a koji je zapravo nalog SIPA da se uopće ne bavi ovim poslom! SIPA je, piše Žurnal, od Tužiteljstva zatražila dodatne mjere kako bi dokumentirala saznanja, a Tužiteljstvo je odbilo svaku vrstu istrage pravdajući to “manjkom dokaza”. Ima još: Naredbu o neprovođenju istrage Tužiteljstvo BiH donijelo je u roku od 37 dana od dana dostavljanja informacije o kriminalu, što je jedna od najbrže donesenih odluka u historiji rada pravosuđa. A da priča potpuno bude zaokružena, potrudio se sam Pehlivanović, koji se već na prvom sastanku s novinarkom Žurnala pohvalio: “Imali smo dojavu da nas rade, ali sad je sve uredu.”

Ništa zapravo nije uredu. Žurnal ima i objašnjenje zašto je državna tužiteljica Biljana Simeunović požurila da odbije zahtjev SIPA da istraži dilanje diploma i to je objašnjenje naravno u vezi s politikom: Centar za obrazovanje iz Širokog Brijega je podobro naslonjen na HDZ, Gordana Tadić, v.d. glavna državna tužiteljica, također, njezin bliski rođak Mijo Krešić je visokopozicionirani HDZ-ov dužnosnik, njezina desna ruka u Tužiteljstvu BiH je dr. Nermin Halilagić: bio je profesor jedne od škola koje su zapravo finansirane i osnivane iz istog političko-obrazovnog deala. Da bruka bude potpuna, Žurnal najavljuje nove tekstove sa dokazima da se upravo iz Tužiteljstva BiH intenzivno kontaktiralo s Centrom za obrazovanje iz Širokog Brijega u onom periodu kada je SIPA dostavila svoje sumnje Tužiteljstvu i dok se čekala tužiteljska odluka. U tom su periodu i pogašeni telefoni, a ulovljeni Pehlivanović je novinarki rekao da ima razloga što ovaj put ne ide preko Centra, već direktno sa školom. I u školi iz koje potiče diploma sve je goli nepotizam: Medicinska tehnička škola u sastavu je PU Centar za obrazovanje odraslih Multilingua iz Sanskog Mosta, (formalni) osnivač škole je Maida Cepić-Habibović, usput i direktorica Javne ustanove Mješovita srednja škola Sanski Most, dok je njezin suprug i potpisnik diplome Šemsudin Habibović prokurista bez ograničenja u školi i vijećnik A SDA u Sanskom Mostu.

Šta god od novih dokaza ponudi Žurnal, jasno je nekoliko golih istina. Tužiteljstvo BiH je duboko korumpirana institucija i jedinu šansu ima ukoliko u aktualnom izboru dovede novog glavnog tužitelja. To je posao VSTV-a koji o čitavoj aferi mudro šuti, kao uostalom i brojne političke partije. Zapravo, šute svi osim novinara i zdravstvenih radnika koji se zgražavaju nad idejom da im se po bolnicama već uveliko vrzmaju kadrovi s kupljenim diplomama. No, ukoliko VSTV želi pokupiti mrvice vlastitog dostojanstva, morat će reagirati i ovaj put zaista pokazati da ima snage da pospremi Tužiteljstvo BiH. Ne više zbog baruštine političke korupcije, ne više ni zbog tužiteljskih progona u ime politike u koje su ogrezli još za vrijeme Gordaninih prethodnika, već zbog ubistva Davida Dragičevića. Sve drugo, pa i ova priča, samo je dokaz više da u pravosuđu debelo smrdi. Ima li uostalom iko ko ne misli da je pravosuđe ove zemlje njezin stub srama? Riba se čisti od glave i zato je Milan Tegeltija pred izborom između svoje i Gordanine.

PIŠE: Vildana Selimbegović, Oslobođenje

Novosti

   Armensa01

Sport

Kolumne

Ovdjemozebitireklama

Lifestyle

Svijet i region

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH